Нови икономии в Гърция предизвикаха протести

Ципрас се защити: Това е най-добрия вариант за страната
17 окт 2015 13:27, Петя Славова
16
Нови икономии в Гърция предизвикаха протести
Снимка: БТА

Нови мерки за икономии прие тази нощ гръцкият парламент. Те са поискани от международните кредитори в рамките на третата програма за финансова помощ за страната. Вотът предизвика нови протести срещу драстичните съкращения, съобщава БНТ.

Законът за антикризисните мерки беше одобрен от 300-местния парламент със 154 гласа “за”. Подкрепиха го само от двете партии от управляващата коалиция – лявата СИРИЗА и националистическата “Независими гърци”. Със законът се повишават редица данъци, включително за отдаване на недвижимо имущество под наем. Наказанията за нарушаване на данъчното законодателство стават по-тежки.

Според нововъведенията, пенсионната възраст ще нарасне до 67 години до 2022 г., като на практика се премахва възможността за предсрочно пенсиониране. Пенсиите на онези, които са се пенсионирали под 67-годишна възраст, ще бъдат орязани с 10 процента.

Недоволството на обществото бе коментирано от премиера Алексис Ципрас с факта, че той не вижда по-добра алтернатива за Гърция от пакета реформи, договорен с европейските кредитори. ”Знаем, че сделката е много тежка. Но имаме стратегически план. Някои може да не са съгласни с него, но до този момент не е предложен по-добър вариант. Нашата цел е да преминем през първоначалната оценка на кредиторите за да тръгнем в положителна посока към разговори за опрощаване на дълга.”, отбеляза Ципрас.

В края на октомври европейските кредитори ще извършат проверка за напредъка на Гърция по третия спасителен план на стойност 86 милиарда евро. Приемането на закона от мерки за съкращения е условие за отпускане на следващия транш от помощта за Гърция, който ще е в размер на 2 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
И, как се развива БГ?. ....За пример у европа по малоумие, мизерия, платена пишеща соросо-п.....стия.
3
3
 
3
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
значи ако взимаш 1000 евро пенсия в гърция след орязването ще взимаш 9000,от наем на апартамент,тъй като почти всички гърци дават под наем поне по един още 100-200,значи най малко 1000 евро намесец за живеене,което за един пенсионер е идеалка...ако си ъж ще имаш за хапване,пийване,бензин за бмв-то и в петак да чукнеш една 20 годишна рускиня за 50 евро в елитно студио..ама ципрас иска пари от европа,не похвали
2
4
 
5
 
! Отговори
аs преди 8 години
Гръцките политици да дойдат в бг и да вземат от опита на българските си колеги, за да престанат протестите и да започне развитието на Гърция, както се развива България и да бъде пример на другите страни в Европа.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна комедия.Най-големите противници на икономиите левите Сириза и националистите гласували единствени за тези икономии!!! Тези Сириза излязоха по-удобни на ЕС от десните. Хем говорят популистки глупости пред гърците,хем ги натовариха с още по-големи рестрикции. Хаха, но след като са *** гърците да се радват на ляво управление. Леви са само в приказките,но когато трябва да се дават парите са десни.