Полицията в Черна гора със сълзотворен газ срещу антиправителствен протест

Демонстрантите искат оставката на премиера Джуканович
25 окт 2015 08:09, Елка Василева
15
Полицията в Черна гора със сълзотворен газ срещу антиправителствен протест
Снимка: Reuters

Черногорската полиция използва сълзотворен газ срещу привърженици на опозицията, настояващи за оставката на правителството на премиера Мило Джуканович, предаде Асошиейтед прес.

Няколко хиляди протестиращи се събраха снощи пред парламента в столицата Подгорица, като скандираха "Мило е крадец" и замеряха разположената там полиция за борба с безредиците с различни предмети, включително запалителни бомби. В отговор полицията използва сълзотворен газ и изтласка демонстрантите с бронирани автомобили.

Според очевидци били чути изстрели, но засега не е ясно кой е стрелял. В множеството се врязал автомобил, но няма пострадали, посочва ТАСС, позовавайки се на сръбската телевизия РТС.

Още по темата

Според местни медии на протеста в Подгорица са се стекли демонстранти от цялата страна. Черногорската компания за радио и телевизия съобщи за най-малко 4500 участници, докато водачите на опозиционния "Демократичен фронт", организирали проявата, говорят за около 30 000 души.

Опозицията е против политиката на премиера Джуканович, включително против влизането на Черна гора в НАТО. Протестиращите искат премиерът да се оттегли и да се сформира временно правителство.

Миналия уикенд опозицията даде на премиера срок до 24 октомври да подаде оставка, обещавайки "цяла Черна гора да излезе" на протест, ако това не стане. Джуканович не подаде оставка, като заяви, че не вижда основания за това, припомня ТАСС.

Полицията на два пъти тази седмица използва сълзотворен газ срещу замерящи я с камъни опоненти на правителството, които призовават за предсрочни избори и за референдум за членството на страната в НАТО.

Прозападното правителство се надява през декември да получи покана за присъединяване към алианса, но много черногорци, свързани исторически с Русия, са против, отбелязва АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ядрения преди 8 години
Демокрация какво да ти кажа.....
8
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
този техен водач не беше ли забъркан с контрабанда на цигари заедно с бългси приятели
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малката, но горда Черна гора въстана срещу запада и отан.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО-СМЕЛИ ХОРА! НЕ ИСКАТ ДА ПОВТОРЯТ ГРЕШКИТЕ НА ДРУГИТЕ СТРАНИ...
5
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Ако спрете да се дрогирате може би ще мислите нормално.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то има ли нормален, мислещ човек, който без финансови облаги да иска да се присъедини към НАТО.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опозицията е против влизането на Черна гора в НАТО.
2
3
 
31
 
! Отговори
чудя се преди 8 години
Интересно е сега краварите как биха нарекли действията на полицията наредени им от местните им слуги или ще излезе ,че това си е съвсем "демократично" щом става дума за краварски интереси.
1
1
 
30
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
ЕС и САЩ няма ли да кажат нещо по въпроса, да наложат санкции, да подкрепят опозицията. По какво черногорската опозиция се различава от тази в Сирия и Украйна.