Румънците тревожни: България ни взима туристите!

Пресата: Руснаци, германци и румънци нахлуват в курортите на юг от Дунава
24 фев 2016 10:37, Елка Василева
66
Румънците тревожни: България ни взима туристите!
Снимка: архив, Булфото

България ще ни вземе и тази година туристите, пише в. "Адевърул" в материал под заглавие: "Защо Румъния губи от България в туристическия сектор. Руснаци, германци и румънци нахлуват в курортите на юг от Дунава".

Знае се, че България е една от малкото дестинации със стотици хотели с режим "ол инклузив", търсена от семейства с деца и не само.

"Заради излизането от туристическата карта на Египет и Тунис, както и заради масовото изтегляне на руснаците от турския пазар, българското крайбрежие отново става много търсено", отбелязва туроператорът "Травел Планер", специализиран в дестинациите България и Гърция.

От румънската туристическа компания са направили проучване на туризма по българското крайбрежие и отбелязват, че 2015-та е била добра година за туризма в България, както се очертава да бъде и 2016-та.

Консултантът на "Травел Планер" Себастиан Константинеску съветва румънците да направят резервациите за България с ранно записване, тъй като местата се изчерпват заради увеличения интерес от Германия и Русия, дори от Полша.

"Адевърул" пише, че още през януари са били изчерпани местата за настаняване за Великден, който тази година се съчетава с почивните дни около 1 май.

Вестникът посочва, че най-голямо увеличение в търсенето се забелязва от Русия заради избягването на Турция като дестинация. България се нарежда на 8-о място в предпочитанията на руските туристи. Германският пазар също увеличава дела си, като туроператорът Томас Кук е увеличил значително заявката си с 50 000 места, посочва "Адевърул".

Миналата година около 250 000 румънски туристи избраха българското крайбрежие. Тази година според "Травел Планер" няма да има големи промени в тази бройка. България остава на второ място в предпочитанията на румънските туристи за дестинации в чужбина след Гърция, но преди Турция и Испания, пише вестникът.

"Адевърул", който има и телевизионна платформа, организира в 11 ч. днес специално издание за най-изкушаващите оферти за ваканцията около Великден, както и за лятото. В студиото на "Адевърул лайв" маркетинг-консултантът Ръзван Паску от "Травел комюникейшън Румъния" и асоциацията "Травел Фокус" ще даде съвети за най-добра организация на почивките и ще разкаже за интересните тенденции в туризма тази година. Ще разберете заради кои оферти си заслужава да посетите Туристическия панаир, който се открива в изложбения център Ромекспо утре, обявява "Адевърул".

В друг материал същото издание посочва, че на Румъния й трябват 20-30 години, за да се доближи до Италия и Австрия в зимния туризъм. Когато става дума за писти и условия за скиорите, Румъния е още много далеч от ски-зоните в Австрия, Италия, Франция или Швейцария и има още много път да измине, за да достигне българския курорт Банско, заяви пред "Адевърул" Богдан Фалческу, генерален директор на компанията, която управлява лифтовете в Синая.

"Мисля, че сме много далеч от това, което се случва в ски-зоните в Италия, Австрия, Франция или Швейцария. Имаме нужда от стратегии в дългосрочен план, от големи инвестиции, обучение на хората, които работят в тази индустрия. Това е процес, който ще отнеме 20-30 години, може и повече", заяви Фалческу.

"Адевърул" отбелязва, че неотдавна е бил пуснат кабинков лифт в Синая, който достига до височина от 2050 м. Това означава, че в момента в Синая се намира най-високата точка, където любителите на адреналина могат да карат ски. Дори и така обаче Синая и съответно другите планински курорти в Румъния трябва да направят още много инвестиции, за да догонят поне Банско в съседна България, пише "Адевърул".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Румъниятуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
какви туристи преди 8 години
какви 5 лева. Африканци ше са ви туристи. Няма туристи тази година в европа. има нашественици
43
6
 
4
 
! Отговори
Черно Мутре преди 8 години
Руснака дето е на север на студено, може да му се вижда ок, въпреки , че и това ме съмнява може и да става, ама аз на Черно Мутре не стъпвам докато имам алтернатива....
42
5
 
16
 
! Отговори
Абе преди 8 години
Нещо не ми се верва това да е верно
41
9
 
7
 
! Отговори
Балкантурист преди 8 години
Искренно се надявам колкото може по-вече българи да почиват в Гърция, така ще изгонят качествените туристи от там и ще подпомогнат нашия туризъм, а и ще се работи много по приятно и доходите в бранша ще се повишат.
40
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се чуди и мае човек, какво им е на румънците, руснаците и германците, че предпочитат нашата клоака наречена българско черноморие.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До туристВодата е студена през май и края на септември, явно си ходил извън сезона. В Албена бил ли си?
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си харесвам БГ хотелите. Във Банксо във Велинград, по черноморието. То ако се заглеждаш и търсиш косури и четеш форумте, всичко е лошо. ЕС се разпада, света загива, храната лоша... а аз на чист БГ им казвам funk off!
37
5
 
16
 
! Отговори
Влад Дракулесков преди 8 години
Румъния трябва да развива политически туризъм за съседи:Посещават политици и бизнесмени Букурещ и са в Европа-чисто и красиво.Гледат пред двореца на Чаушеско стотина Дачии-с това се вози Парламента и правителството.Отиват в затвора и там цяло правителство и бая магистрати.След скорошни промени в климата и преразпределение на туристическата баница у нас,имат голям шанс за растеж.А при нас скоро ще се напука глазурата на магистралите и оттам ще цъфне мукава.Купувайте балони за транспорт (:=!
36
6
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
Браво, че изплю камачето най-накрая.Ето това ви е проблема на българския обслужващ персонал - вие просто мразите богатите клиенти, те не са ви виновни, че сте бедни.Докато в Гърция, клиентът не на почит - гърците правят всичко за да остане доволен.А вие в БГ хотелите си чудите как да пребъркате дрехите на клиентите, докато почиствате в стаите.Почивал съм в над 15 старни по света и единствено на Албена ми откраднаха златния пръстен от мивката в банята.
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българин"Вече всичко е в бетон, и отвсякъде се чува чалга."Навсякъде се чува чалга и неистовия вой на муфтията от минарето на джамията.
34
5
 
13
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
До Анонименвсичко хубаво -САМО че няма нужда да си насочваш омразата към персонала -хора които работят докато ти почиваш и искаш да ти лижат подметките -няма да посмееш това да го кажеш в лицето на някоя мутра:) -защото бай *** големи приказки вади ама само в малка компания /ако беше толкова смел -ти иподобните ти -нямаше да има мутри и мутротуризъм ,ама нейсе -кефисе в Гърция /където също работят доста българи.От българския клиент -с всичките претенции и злоба по голямо *** няма...
33
12
 
15
 
! Отговори
Патил преди 8 години
Наще да блокират границите лятото. Та никои да не ходи в Гърция. Така Румънците Ще идват тука и ще изместим Гърците като посещения от Румъния. Пък и българите да ходят или на нащо море или по Хърватска, Испания, а не при тия нещастници Мамалигарите. Ама нали е модерно сега да кажеш че си ходил до Гърция, и си си готвил 5 дена. А обслужването им е същото, англииския им е труден и бичи няква гръцка чалга. Ай сиктир....
32
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до сервитьорките, камериерките и другия обслужващ персонал на мутролигархиятаДругари, не се хабете - ние нормалните хора от Южна България пак ще почиваме в Гърция.И то не за друго, а защото :1.По-близо ни е2.Несравнимо по-хубаво е3.На същите пари ни еПоздрави и не се хабете, никого няма да излъжете.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизенс инвестициите за Румъния, туристите за България.
30
6
 
18
 
! Отговори
до троловете преди 8 години
Всъщност не са ***, а сервитьори и прости-тутки, които работят лятото по Бетономорието, а зимата стоят пред ком-па да го рекламират и защитават
29
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80% от румънците ходят в Гърция, от югозападна България 90% също ходят в Гърция! Някакси на ***-мо-рие-то не ми се ходи да ла-пам немски и английски фе-калий
28
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май и тук има платени от Цеко, Златев, Цветелина, Черепа и другите приятели на Борисов, ***... За по левче на пост може би, нека кажат каква е тарифата, защото ги гледам, че са активни.
27
8
 
18
 
! Отговори
турист преди 8 години
До До 28Да, студено море, водорасли,щипалки и вездесъщите "кафяви акули". Място на плажа по-скъпо от хотелска стая. Темерути, които те мразят защото си дръзнал да им пребиваваш в чифлика, но трябва да те отръскат като брашнян чувал.Там където е минал "Балкантурист" 100 г. трева не никне !
26
11
 
19
 
! Отговори
с преди 8 години
Морските ни курорти са кретенически бетонни джунгли пълни с всевъзможни пияни и надрусани *** от цяла Европа и Русия. Самото море вече прилича на септична яма, а сега допълнително ще го натровят заради газ. По планините сечем дървета като за последно и строим кретенически лифтове, за могат "туристите" да се "качат" на планината и там да си хвърлят опаковките от семки. Въобще предлагаме добри условия последните двайсетина години.
25
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да пишете, колкото и да ви плащат олигарсите от хотелиерската мафия, Гърция си е Гърция. И дума не може да става за сравнение с бетонирания вмирисан ***.Там душата ти се чувства свободна и сърцето ти пее. Всеки, който е ходил поне веднъж знае, че е така, дори и троловете които пишат тук за жълти стотинки.