Траян Бъсеску е поискал молдовско гражданство

Бившият румънски президент е фен на идеята за Велика Румъния
Обновена: 18 мар 2016 17:36 | 18 мар 2016 17:22, Елка Василева
27
Траян Бъсеску е поискал молдовско гражданство
Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску и неговата съпруга Мария са подали молби за получаване на гражданство на Молдова, заяви за РИА Новости съветникът на президента на Молдова Ион Пъдурару.

Още като президент Бъсеску заяви в интервю за румънски медии, че не се готви да приключва политическата си кариера и молдовското ръководство ще му даде гражданство на Молдова.

„Има две молби за получаване на гражданство на Република Молдова. Те се разглеждат в съответствие със закона за гражданството на Молдова“, каза Пъдурару.

Бъсеску е привърженик на създаването на т.нар. Велика Румъния в границите от 1939 г. Бившият румънски държавен глава открито е заявявал, че молдовската евроинтеграция е насочена към присъединяването на територията на Молдова към Румъния. По думите му обединяването с Молдова трябва да бъде третият важен проект на румънската външна политика след влизането в НАТО и ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Русия ще повръща, любимата ти РуССия...само гледай.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светът е пълен с ***.И.
9
0
 
2
 
! Отговори
Маев преди 8 години
до 18. Интересното е че в СССР българите са оцелели и са се запазили въпреки сталинския терор(избиване на определени личности, определени за противници на режима) и геноцид, голодомор(в Украйна се стига до канибализъм) и депортация(в Крим). В Румъния, в днешно време, българското намаляващо малцинство е разделено на враждуващи групички, които се джавкат за някакви дребни пари, които се отпускат за малцинствата.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12 - ти не си добре с главата. Змийският остров е до Приморско бе. Вземи се върни във 4-ти клас и научи географията
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво са им тези територии на румънците ? Румъния иска да погълне още територии и какво ? Ще се нагълтат с територии и накрая ще започнат да ги повръщат, както турция сега повръща.
6
3
 
2
 
! Отговори
Маев преди 8 години
Румъния е единствена държава от източния блок, която след изгряване на демокрацията разшири своите граници.С придобиването на Змийският остров в черно море - 3км2 тя получава акватория колкото половин България - с вече доказани залежи на газ.С присъединяването на Молдова, Румъния ще погълне няколко стотин хиляди българи - които населяват бившата съветска република, а евентуално още известно количество населяващи Приднестровието, за което ще е следващата битка на Румъния
5
1
 
2
 
! Отговори
владиславовец преди 8 години
Eй капитануле, в Молдова море няма, пък и не вярвам и на тях да станеш президент. Та се питам какво смяташ да работиш там? Или просто тъй - да се вдига шум около името ти.
4
4
 
11
 
! Отговори
klingon преди 8 години
велика Мамалигария :)
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния е изкуствена държава. Румъния е съставена от 20 % унгарци, 40 % роми и 40 % българи, които се мислят за наследници на Римската империя. Тия са по-зле и от македонците.
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен. преди 8 години
Няма нищо лошо в присъединяването на Молдова към Румъния. И двата народа го искат. В Chişinău имаше огромни демонстрации през миналата година в подкрепа на обединението. Това са държави с един език, едно знаме и еднакво румънско самосъзнание.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, един нормален съсед нямаме, ние, българите. От югоизток е оня психично болния с изцъкления поглед, който се мисли за султан. На юг гърците реват за Велика Гърция, македонците си ги знаем и тях, ей, го, сега и тоя румънец халюцинира за Велика Румъния. Не случихме на съседи и това е...