Плащаме близо 5 лв. за "калимера" на границата

Гърция въвежда нова тол такса за ползване на магистрала
31 май 2016 07:12,
66
Плащаме близо 5 лв. за "калимера" на границата
Снимка: архив, Ройтерс

От първи юни всички българи, които потеглят с колите си за Гърция, ще плащат входна такса между 5 и 16 лева. Това е едно от решенията на властите в Атина за осигуряване на допълнителни приходи за поддържане на магистралите.

Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, а тежкотоварните автомобили – от 6 до 8,40 евро. Таксите ще се събират на гишета, които ще са разположени само на 2 км след ГКПП "Кулата – Промахон".

Такива каси ще бъдат отворени в близост и до останалите гранични с България пунктове, пише "Стандарт".

Още една тол такса ще плащат всички, решили да разпуснат за няколко дни или седмица в Гърция. От следващия месец ще заработи пункт, разположен само на 2 км след ГКПП Кулата-Промахон. Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, за да се движат по изцяло реконструираната магистрала от Промахон до Солун. Мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, автобусите - 6 евро, а камионите - 8,40 евро.

"Така на практика всеки ще плаща по близо 5 лева за "калимера". Това е тол такса за движение по магистрала, не такса "вход" в южната ни съседка", коментират нашенци, които често пътуват до Гърция.

Таксите ще започнат да се събират, когато бъдат пуснати в експлоатация пунктовете за пътни такси, съобщи БНТ. Те ще заработят след решение на министъра на транспорта на Гърция Христос Спирдзис, което вече е публикувано в Държавен вестник в страната. Таксите са същите като на останалите каси по магистралата "Егнатия" от Александруполис до Игуменица.

Събирането на тол таксите трябваше да започне, след като информацията беше публикувана в Държавен вестник на 25 май. Това обаче е в противоречие с гласуван закон, че таксите се определят от изминатите километри, а не се удържат преди това. По принцип те трябва да се плащат в Солун, но има каси и на Промахон. Все още не е ясно дали допълнителната тол такса ще бъде въведена от 1 или от 6 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ясно ли ви е защо преди години имаше Софийско жителство ?
28
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и платени статии срещу Гърция да пуснете, юли месец отново заминавам на почивка в Олимпия. Заминавам с 2000 евро, така че тези 5лв въобще няма да ме уплашат.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБерасти, много, ама много сте далеч от света ! Разбирам че сте от село и ви е трудно изведнъж да проумеете всичко онова което света е сътворил, и регулирал със закони много, много преди вас, но вие сега да ни "учите" на ред и законност .... ставате смешни ! Дори по времето на "комунизма" никой не смееше да си позволи такива грабежи като сега, камо ли да ги облече в закон ! Но сте още много малки, учили сте на село, и дойде селянина на власт, подаде си шлифера и всички станахте "умни" ???
26
1
 
11
 
! Отговори
Сп??нс до .. преди 7 години
Тук плащам 65 Е данък към общината и до Мадрид отивам по магистралата(450км) и не е платена. В други провинции преобладават платени магистрали. Разликата с България е че второстепенните пътища са поддържани по причина ,че ако има картофа от КАТ не ти разправят за несъобразена с пътната обстановка скорост и застрахователите са на твоя страна и съдят държава , община за неподдържани пътища
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само магистралите на другарят Борисов са безплатни.Затова - почивайте на родното вмирисано Мутроморие.
24
7
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Ами точно защото не са строени само от твоите родители няма какво да ми се правиш.Омръзна ми комунистите всичко да приписват на себе си."Ние построихме блоковете". Кои вие бе? А всички българи какво са правили?Комунистът лично нищо не е построил.Построил го е българинът.А комуниста само е пречел.А що се отнася до комунистическите "магистрали",ами дядка отиди в Гърция с личната си кола,ама не Москвич и вдигни каквато си поискаш скорост.После отиди на комунистическата "магистрала" и пак опитай.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По магистралите на Бойко и Лилияна материалът се вози без пари. Само срещу една винетка от 50 евро де.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За стиснатия ***, тръгнал на море в Халкидики и 5 лв са много. Ха-ха.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 19Само от твоите родители лично са строени тези пътища?- - - -Дете, научи се да четеш ! По-долу пише - от родителите НИ, а не от моите родители !!!Но за ГЕРБераст това е нормално ! А пък на онзи "умния" който писа че пътищата ни които са били строени по време на комунизма, и за това не били хубави ..... ходи си на село по полето и не се бъркай там където не ти е работата ....
20
2
 
7
 
! Отговори
xax преди 7 години
Пътен данък плащаш на общината, за да поддържа мрежата в града, в който е регистирана колата. Винетката е за мрежата извън градовете. Стига глупости, в ЕС има сигурно 1-2 страни, в които не се плаща нищо, аз се сещам само за Германия (а там пътният данък е доста суров).
19
6
 
6
 
! Отговори
Луд преди 7 години
2 километра-грънци. На 100 метра са след границата.
18
3
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Само от твоите родители лично са строени тези пътища?Някак си ми звучи нелепо.Пътя не трябва само да го построиш и да го забравиш завинаги. Трябва поддръжка и ремонт.Пък и строителството на пътище по времето на комунизма, а и сега в България е плачевно, защото се краде и то се краде много. То това си от тогава останала тази "традиция" с краденето.Вижте пътищата в Гърция и ще разберете какво значи магистрала. А не комунистическият ***, който се пробутва за магистрала, бабуна след бабуна.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете с ТОЛ таксите в чужбина и у нас ! Разликат е огромна ! На запад магистралите са изградени и финасирани от частни компании /за което си плащаш/, но пък и те плащат данъци от приходите на държавата, а у нас "магистралите" са направени от държавата - т.е. с наши средства /финансиране/. От тук на там може да плащаме само пътен данък /за поддръжка/ но не и нещо друго !!! Ако това някой не го проумява то нека млъкне и спре да заблуждава останалите !
16
7
 
6
 
! Отговори
До 15 и 16 преди 7 години
Аман от платени "защитници" на "правата вяра" в ГЕРБ и яростния грабеж на мутрите там ! Вие сте ми ясни /за пари/, но и задните части да си скъсате не можете да излъжете народа, защото е поне 10 пъти по умен и знаещ от вас !!! Пътищата в тази страна са построени с нашите и на родителите ни пари, т.е. платили сме си ги ! За поддръжката им си плащаме пътен данък ! Другото е КРАЖБА ОЛЕЧЕНА В ЗАКОН ! Винетки може да има за чужденци влизащи в България и ползващи пътищата ни, но не и за нас !
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Гърците, па и западняците отдавна са се отказали от винтките, защото системата е неефективна. Навсякъде, за да стъпиш на магистрала, плащаш тол-такса. В не толкова напредналите страни като Гърция например я плащаш на входната бариера за магистрала. Във Франция пък на входната бариера получаваш билет, който чекваш на изходната бариера и плащаш там за пропътувано разстояние... Разбира се тол системата работи когато имаш и магистрали, и дублиращи по-бавни пътища... А не като при нас една.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незаконното в случая е, че гърците искат от всички граждани тази такса предварително, преди да си ползвал, а по техните закони трябва да я дадеш след като си ползвал пътя.Може би няма да влезе в сила, защото самите гръцки граждани ще обжалват и едва ли ще мине пред техният съд това решение.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука ако въведат такова заплащане, а според мен е редно, веднага всички ще ревнат, защото ще се плащат повече пари, но само от тези, които ползват пътищата. Защото не може Драган, който минава 5 км. от своето село до града да плаща същата винеткакато Петко, който си пътува по България целогодишно.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде по света се плаща. И в Гърция, Турция, Сърбия за ползването на магистралата се плаща. В Гърция и Сърбия си има специални пунктове с бариери и спираш и си плащаш. В Турция можеш да си купиш дистанционно и отдалеч да вдигаш бариерата. Сега с новата такса за да стигнеш до Коринт например ще трябва да дадеш около 30 евро, ако си с лека кола за такси за ползване на магистралите. Има доста пунктове за заплащане. Плащат си и гърците, и всички.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе ти изобщо излизал ли си извън България?- - - -Хааааа, ха, ха, ха,........ Не ! Само картички съм разглеждал ...... Хааааа, ха, ха, ха, .... *** !
10
7
 
16
 
! Отговори
от 7 преди 7 години
До До Анонимен 7Моля ??? Я провери данъците които плащаш в съвета ? Имаш ли кола - плащаш пътен данък ! Ама караш, не караш, данък !!! Или ще ми кажеш че плащам данък за автомобила си а ? Да не би те да са ми купили колата, или пък ми плащат бензина, или друго ? Няма да се очудя ако утре тия от ГЕРБ се сетят и данък печка да плащаме !? Всеки който има печка в къщи - данък ? Данък чаша за вода, данък слънчево време, данък облаче, .... важното е мутрите от ГЕРБ да ги вали дъжд от пари - нашите !