За първи път жена, и то мюсюлманка може да стане премиер на Румъния

Севил Шейдех е румънска татарка, омъжена за сириец
22 дек 2016 08:52, Елка Василева
23
За първи път жена, и то мюсюлманка може да стане премиер на Румъния
Севил Шайдех. Снимка: архив, Reuters

За първи път жена и за първи път мюсюлманка може да стане премиер на Румъния, след като Севил Шайдех беше издигната като кандидат за поста от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, съобщи Би Би Си.

Шайдех е от семейство на румънски татари, а съпругът й е сириец.

Татарите са едно от официално признатите национални малцинства в Румъния, пише Би Би Си. Съгласно преброяването на населението от 2011 г. в Румъния живеят близо 20 400 татари.

Повечето съвременни татари в Румъния са потомци на кримските татари, а другите са буджацки татари, които живеят в румънска Добруджа.

По образование Севил Шайдех /52 г./ е икономист. От 1991 г. до 2012 г. тя работи в органите на местното самоуправление в Констанца, а по-късно – в регионалното министерство.

През 2015 г. за половин година тя ръководеше това министерство и стана първия министър в най-новата история на Румъния, положил клетва с ръка върху Корана.

В сряда румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с представители на парламентарно представените политически сили за сформиране на правителство и кандидатура за министър-председател.

Абсолютното мнозинство от населението на Румъния изповяда християнството, главно - православието. По данни от преброяването на населението от 2011 г. като последователи на исляма са се заявили малко над 64 000 души или 0,3% от населението.

Парламентарните избори в Румъния се проведоха на 11 декември. Най-много гласове спечели Социалдемократическата партия, а на второ място е Националлибералната партия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците са напред с материала съдят и наказват политици докато тука всеки ден има оправдани ето вчера оправдаха Бисера кво да говорим какъв Шенген да очакваме познавам татари и са по умни от българите и по възпитани ...
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам, наистина има много комплексари у нас! Седят си в помийната яма затънали до шия и оплюват другите. Тук това е нещо, като национален спорт, както алкохолизма в Русия.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на румънците! Избраха си германец за презитент, сега може и татарка за министър-предсетател. Важно е да работят и да не крадат! Затова са по-добре от нас!
9
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е и ние да изберем мюсулманин, че да се оправим. Видя се, че от християнско управление затъваме.
8
3
 
15
 
! Отговори
аноним преди 7 години
До вгрЗначи слагаш етикета без да си запознат.А ти колко мюслюмани познаваш?С колко си събеседвал?Те съседите не са като теб комплексирани, избраха си хората премиера и вървят напред. Единственото,което ги интересува е да работи за интересите на народа.За това са много по добре от нас.Както вече казах с такива комплексари като теб сме в девета глуха и няма излизане.
7
14
 
9
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Към всички и до Анонимен 7,Не познавам тази жена, но не е нужно всеки да стане премиер за да го познаем. Достатъчно ми е че е мюсюлманка - заблудена душа. Може да е много искрена, но... мюсюлманка - както е написано "ПО ПЛОДОВЕТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ". ЛОШИ, МНОГО ЛОШИ СА ПЛОДОВЕТЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ. За това пожелавам на съседите - ДАНО ДА НЕ Я ИЗБЕРАТ! ДАНО НЕ ЯДАТ ЛОШИТЕ ПЛОДОВЕ - последствие от неразумност! Дано и ние не търпиме от чужда глупост.
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето заради тези предразсъдаци този е такъв онзи е онакъв,тъпчим на едно място.Все друг ни е виновен я някой мюслюманин я някой евреин и т.н.Някой от вас познавали тази жена?А поне да сте чели автобиографията й?Дайте да видим делата и после да я съдим.С този манталитет до никъде няма да стигнем,ако съдим хората само по етнос религия и. т.н.
5
10
 
14
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
По-важно е дали човека е кадърен за поста, а не кво има в гащите и др глупости
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е за нов Влад Цепеш
3
9
 
23
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
Убава работа, ама... И румънците почнаха да правят глупости!
2
11
 
26
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Америка имаше своят мюсюлманин за президент и видяхме до къде я докараха . Сега и Румъния да се окъка и това е . А те тръгнаха толкова добре . Направо не знам какво им става на тези хора ей . 0,3% изповядват исляма и те ще имат управляващ кадър . Ама така е като се коленичи пред САЩ без да се мисли .
1
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазете се. Отвсякъде ни заобграждат ***.