За мен пистолетът е сигурност! Страната на оръжията – Сърбия

Населението й има такъв арсенал, какъвто няма в никоя друга страна в Европа
5 яну 2017 19:29, Елка Василева
102
За мен пистолетът е сигурност! Страната на оръжията – Сърбия
Снимка: архив, Reuters

В Сърбия има толкова много оръжие у населението, колкото в никоя друга страна в Европа. С този арсенал - основно от времето на юговойните - се извършват и много престъпления. А държавата няма решение на проблема, пише Дойче веле.

"Как така откъде имам този патлак?". Младен, който няма навършени 30 години, не разбира въпроса. Пистолетът - остарял югославски аналог на известния съветски "Токарев ТТ-33" - винаги е бил част от инвентара на белградското му жилище. На дръжката оръжието има инкрустирана петолъчка.

"С този пистолет е стреляно на фронта. Подарък е на баща ми, който е служел в армията. Разрешително за носене не е имал никога, но кой ли пък се е интересувал от това през 1990-те години? Бяха тежки времена и човек трябваше да има нещо сигурно до себе си", казва Младен, който не желае да публикуваме истинското му име.

Никой не знае какво количество нелегално оръжие е притежавано от населението. Властите предполагат, че то е от порядъка между 200 хиляди и 900 хиляди бройки - пистолети, автомати, бомби, противотанкови гранати дори. В сметките трябва да включим също и един милион оръжейни единици ловно и спортно оръжие, както и още един милион, зачислен на армията, полицията и частните охранителни фирми. Само в САЩ има повече оръжия на глава от населението, отколкото в Сърбия, пише порталът gunpolicy.org.

Исторически традиции

Повечето оръжия са от времето на разпада на бивша Югославия - войните в Словения, Хърватия, Босна, Косово. Предполага се, че в седемте бивши съюзни републики са останали четири милиона броя нелегално притежавано оръжие, като най-голямата част от тях се намира в Сърбия.

Предраг Петрович от неправителствената организация "Белградски център за политика за сигурност" обръща внимание на историческия аспект от въпроса за притежаването на оръжие от сърбите. Той припомня за един стар обичай - по време на празненства да се стреля във въздуха. Оръжието, според експерта, е символ на власт и положение в обществото. Дълготрайната нестабилност в региона пък подсилва усещането на хората, че е по-добре да бъдат въоръжени.

Петрович не крие и критиките си към управниците в Белград, които постоянно внушават на хората, че в страната се подвизавали много чуждестранни агенти и че имало заплаха от държавен преврат. По този начин те довеждат хората до състояние на мания за преследване, като целта е да се държат будни избирателите. Но това създава страх, добавя експертът.

"Да не би да искате беззащитно население?"

Актуални изследвания потвърждават казаното от Петрович. Проучване на неправителствената организация "Център за изследване на обществената политика" показва, че 70 процента от сърбите се чувстват сигурни в страната си, но не защото имат доверие на държавните институции или силите за сигурност, а защото разчитат на самите себе си, както и на съседи и приятели.

"Естествено, че хората трябва да са въоръжени. Жалко е само, че населението не притежава повече оръжие. Да не би да искате населението да е невъоръжено и беззащитно, за да си правите с него каквото искате?", пише един потребител на сайта на сръбската редакция на Дойче веле. Повечето коментари там следват същата логика. "Ние имаме нужда от оръжия, за да се защитаваме от германците, хърватските фашисти, муджахидините и албанците", пише друг читател.

В новините обаче няма да откриете съобщения за това, че притежаваното оръжие е помогнало на някого да се защити успешно от нападение или да предотврати извършването на някакво престъпление. Затова пък булевардната преса е пълна с информации за убийства и нападения в състояние на амок. През юли един случай в северното сръбско село Житище предизвика огромно възмущение: ревнив съпруг застреля в една кръчма бившата си жена и още четирима души, а общо 22 души бяха ранени. Нападението той е извършил с притежавано от него и укривано в къщи нелегално оръжие - автомат "Калашников".

Центърът за изследване на обществената политика е проучил 400 случая на злоупотреби с оръжие в Сърбия. В 120 от тях е било използвано нелегално оръжие - 6 пъти повече, отколкото случаите с регистрирано оръжие. "Това, че някой притежава оръжие, не е чак толкова страшно. Но оръжията често се използват за разрешаване на спорове в ежедневието", казва Петрович и добавя, че озлоблението на хората в една бедна и социално слаба страна като Сърбия е идеалната почва за подобно поведение. 

Черният пазар също процъфтява. И докато в Сърбия човек може да си купи пистолет за 100 евро, "износът" носи много по-големи печалби. При атентатите в Париж през ноември миналата година бяха използвани стари автомати М72, базирани на технологията на "Калашников" и произведени в сръбските заводи "Застава". Подобни оръжия могат да се видят често и в снимките от Сирия и Ирак в ръцете на джихадисти, бунтовници и партизани.

Беззъбата държава

От 1992 години насам в Сърбия бяха проведени седем акции за легализиране на оръжията. Властите предложиха сделка на гражданите: да предадат доброволно притежаваните от тях оръжия, а държавата да не ги пита откъде ги имат. Тези инициативи обаче не донесоха голям успех - досега се предадени или легализирани едва 100 хиляди бройки нелегално оръжие. Най-голямата част от тях, почти 83 000 броя, бяха предадени още през 2003 година, когато, след убийството на премиера Зоран Джинджич, полицията проведе широкомащабна операция срещу организираната престъпност.

Предраг Петрович дава за пример САЩ, където някои щати от десетилетия предлагат пари срещу предаването на нелегалното оръжие. Тази стратегия също не донесе успех, защото "целевата група, която укрива оръжие с цел да се защитава, не иска да го предаде при никакви обстоятелства". "Отдавна е изпуснат моментът за събирането на оръжията от югославските войни", констатира песимистично Петрович.

Младен, чиито баща е донесъл пистолета у дома, вече не намира оръжието за толкова интересно. Отдавна са минали времената, когато той се хвалел с пистолета пред съучениците си. Междувременно оръжието е легализирано и се съхранява в сейф като трофей. "За мен пистолетът обаче означава и сигурност. В Белград има много взломаджии. Досега не сме го изпробвали как работи. Но подобни "играчки" издържат 500 години", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25Тъкмо мислех, че Сърбия се бори за второто място на "страна на оръжията". Ама друго си е да дадеш правилната посока на съревнованието! Къде се напъваш бе, Сърбия. Първото място е заето отпреди 300 години.
19
6
 
30
 
! Отговори
Бай...КОЙ? преди 7 години
Мирише яко на поръчкова статия тука. Демек, оръжието в Сирия видиш ли, не било от САЩ и в частност от България, а било от Страната на оръжията - Сърбия! Ти да видиш. Трябва явно и да си голям комплексар и никога да не си стъпвал в Сърбия, за да лансираш тезата за бедната и социално слаба Сърбия.
18
13
 
46
 
! Отговори
Некой преди 7 години
Бате Наско железара вчера ми вика - Сърбите ги сринаха с земята и пак са по добре от нас !
17
0
 
27
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До PDВервай си! Кой бе разрешил ББорисов преди да влезе в политиката да има охранителна фирма, м? Изтреблението на българина от тази територия сега и без право на оръжие на мирните граждани е много по голямо, вкл. че изгониха българите от Родината им!
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ полицай има право да те застреля ако не си извадиш ръцете от джобовете след негово предупреждение и така трябва.
15
5
 
18
 
! Отговори
PD преди 7 години
Проблема не е в оръжието, а в единомислието. Другото са комплекси. Спомнете си в един ИРАН как свалиха военен режим, без оръжие. В държави където царува разединение, несправедливости и хаос, лесен достъп до оръжие, ще отприщи бандитизъм и саморазправи. И ние попадаме в таз категория. А и с войната по пътищата достатъчно се изтребваме. А когато му дойде времето, да имаме обща реакция като народ, ще си намерим оръжие. Събудим ли Воина и с камъне и дървье можем да браним своето.
14
0
 
24
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Как свободно ще се притежава оръжие в България, като повечето от 27м години управляващите правителствата на тази страна-територия за разстрел, м?
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тази битова престъпност и неспособността на охранителната и съдебната система да се справи с проблема,трябва да бъде разрешено личното оръжие.Да има високи критерии и изисквания най вече към психическото състояние на ползващият го но когато дойде престъпник в домът ти и работата стигне до...или той или ти...да го гръмнеш без да те окошарят после.Оръжие за ползване в твоя собствен дом.Ако го използваш извън него...проблема вече е твой....
12
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бетер мутри.
11
14
 
59
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на Сърбите, ето за това ще се оправят с ние ще им дишаме праха и ще тинем в немотия.Сега се сещам за Швейцария, след завършване на задължителната военна служба всички задължително задържат и държат оръжието в къщите. Имат си и хубави закони и май нищо не се чува за проблеми там,а?Правете си изводите сами...
10
2
 
28
 
! Отговори
Граовец до 12 преди 7 години
И да искат,не мож ни направят!Българите не сме родени да робуваме!!!
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛЕД ТИТО, МИЛОШЕВИЧ ГИ РАЗНИЩИ. Сега си имат да пуцат и ЛЕПА БРЕНА.
8
0
 
44
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Е па в краварника да не би да нямат даже в Тексас разрешиха откритото носене на оръжие интересно ми е поради що у нас народните "любимци" не разрешават същите свободи нали сме се юрнали на там ,ама друг път.
7
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересно ми е какво е нивото на ромската престъпност там,ако може ни информирайте
6
33
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
БВП през покупателна способност България 19100 долара, Сърбия 13700 долара, няма как да са по-добре.
5
43
 
35
 
! Отговори
да преди 7 години
що не вземеш да отидеш да живееш в Сърбия да видиш как живеят "по - добре" от настия измислици като започнете да ги повтаряте...че и сами си вярвате на глупостите
4
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуцай Куме!!! :-) :-) :-) Време е да се отърсим от гнидите!! :-) :-)
3
24
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите ги бомбиха, откъснаха част от дъжавата им и направиха незаконната и непризната от половин ЕС страна Косово само заради американската военна база там, санкции им налагаха, нито са в НАТО, нито са в ЕС и пак живеят по-добре от нас и пътувата не по-малко на запад. А нашите евроатлатнически втачки и оракули постоянно предричат какъв ад ще настане ако излезем от ЕС и НАТО - ами вижте ги сърбите, по добре от нас са.
2
39
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМарш в Сибир, хибрид! Никой не ти вярва!
1
19
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сръбите,не са роби!А нас еуроФропейците се опитват да ни направят!Българино,осъзнай се!!