Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!

Мюеззиноглу подчерта подкрепата на Турция за ДОСТ
6 мар 2017 13:30, Елка Василева
205
Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!
Снимка: архив, Булфото

Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.

"Ние ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", каза министърът.

Турският министър съобщи това на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул и бе масово посетена.

Според турския закон право на гражданство получават онези, които имат петгодишен престой с временен документ за пребиваване/тезкере/. Притежаването на тезкере освен право на пребиваване урежда и правото на работа със социално и здравно осигуряване.

Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция.

Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.

В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема.

Голяма част от изказването на министър Мюеззиноглу бе посветено на предстоящите в България парламентарни избори. Той призова сънародниците в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ.

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк съобщи, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на изселническото дружество.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
15
 
! Отговори
Радко преди 7 години
Точно за това падна главата на Местан. ДОГАН НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ СЛУГА на Ердоган. А Местан е турска ***.
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50, Слави Бинев никога не е бил атакист , а една продажна оттррепка! Като оня *** Христо Бисеров-
43
3
 
21
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
След като такава подкрепа се осигурява от Турция то ясно е че партията трябва да се забрани,това вече не е Българска партия а явна намеса на чужда държава в оправлението на нашата родина.Къде са институциите и тяхната реакция?
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ искат турски език и автономия в Кърджали, Хасково и Добруджа.
41
2
 
17
 
! Отговори
Абе преди 7 години
А тоя сюртюк местан не може ли да го екстаридат за антидържавни действи яи тероризъм? Да си ибрикства на ердоганя от близко! Ех Бай Тошо... куха кратуна си беше, трябваше всичката тая *** да из разкараш от тука през 70-те!
40
2
 
8
 
! Отговори
shamandur4e преди 7 години
sabudete se bg politizi.mozak li nemate v glavata si.parlamenta da glasuva za 6-st mese4na usednalost za damogat da sprat tazi turska*.badete gqvkavi.
39
1
 
8
 
! Отговори
параламент преди 7 години
До Анонименче Дал-взел партия на китайците ли беше ?то и в Германия очаквали само гастърбайтери, но вместо интеграция - дуйсбургски проблеми и претенции
38
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПС не е турска партия. Дори атакистите се вливат в нея.
37
13
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 7 години
А какво лошо е направил турчин в България?
36
5
 
10
 
! Отговори
3 турски партии преди 7 години
Ще има коалиция на ДПС с ДОСТ и с турците от Реформаторския блок на Кънев.
35
6
 
11
 
! Отговори
FAKE news преди 7 години
Вие още ли не сте разбрали, че България и Турция се контролират от едни и същи хора и те не са турци, а евреи!Това си е чист театър дето го правят в момента!
34
1
 
9
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
За съжаление, битката за България ще бъде спечелена с бейбибум, както в Косово !!
33
1
 
2
 
! Отговори
фаспауза в ложата преди 7 години
До хм..ти да видиш, трипълейджънт Савел Зидаровическиоглу срещу агент Сава за порциите
32
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над 2 милиона българи НЕ гласуват. Така вкарват турските партии в парламента, като им се вдига процента над 5% от гласувалите.Когато не гласуваш значи пускаш вот за турски партии. Това е математика ...сметайте.
31
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай Боже след толкова проруски партии в парламента на държава в която исторически не живеят руснаци, но живеят турци да влезе и една протурска.
30
4
 
14
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Защо българите в България са дискриминирани и имат по-малко права от българските граждани в чужбина.Какво имам предвид. В България ако искаш да гласуваш в избирателна секция трябва или да си вписан там от години или трябва минимум месец по-рано да се впишеш по строга административна процедура.Българските граждани извън БГ, напротив, могат в денят на изборите да се появят в секция и да се впишат в избирателният списък. Защо тази разлика???Защо в чужбина могат да се впишат в деня, а в Бг не???
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички Българи да гласуват МАСОВО. Така процента,ще им стане минимален !Вместо да плюете водете война с вот!
28
4
 
20
 
! Отговори
Д. Димитров преди 7 години
На 25 и 26 да се затвори границата с Турция. Да се приеме закон, който да не позволява двойно гражданство на българските граждани. И нека сами изберат, искат ли да са българи... ако не искат да се отказват от гражданството си и да приемат гражданството на друга държава!До кога?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червен Кънчо какво прогнозира?
26
2
 
12
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Защо МВнР мълчи гробно ? Не е ли това намеса в управлението на България ? С това изявление на турски министър се потвърди, че ДОСТ е протурска партия и всичко НЕДОБРО за България може да дойде от нея.