Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НелиРоб си ти, но на Русия ! Борис 1 за нула време е направил българите християни. Ако османлийте са имали за цел да ни ислямизират, щяха да са още по-бързи. 500 години българите са подлагани на репресии, апартейд и дори геноцид, но ние НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ РОБИ. Набий си го в промития от самагон и болшевишка пропаганда мозък !Руската мантра е "роби на турците, освободени от руснаците", а сега разтворете задни бузки !
184
1
 
10
 
! Отговори
До 220 преди 7 години
Фердинанд ако беше само това грешката му на ръце да го носим. Цялата му политика и военна стратегия е грешка. Доведе ни до две национални катастрофи и накрая си би камшика и избяга в Австрия.
183
6
 
3
 
! Отговори
sd преди 7 години
За Освобождението: Войниците, които са се били и загинали в Руско-Турската война са основно етнически белоруси и украинци (както и финландци и поляци). Руснаците са били много по-малко. Гурко е белорусин, Радецки е украинец.
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво цели тази статия - да разберем какво македноците мислят за българите или за това че в момента балканскте територии от много добре отидоха в безпътица.Ние си знаем македонец добро не мисли за българин но и ние си имаме такива сред нас - и сега и в миналото.По добре да се покажат по градивни неща - като добри приятелства, бизнес, общи мероприятия, независищи от политика и др. подобни.
181
1
 
14
 
! Отговори
Йово преди 7 години
От 64 000 получили БГ паспорт на миналите избори за български президен бяха гласували малко над 300 човека. Срам за държавата че им дава с лекота паспорти а просто трябва да им се отнемат поне на 50 -60 % от тези получили БГ паспорти. Лично аз бих подкрепил облекчена процедура за бесарабките, таврийските, банадските българи те поне се чувстват българи както и на облечено получаване на БГ паспорти на наследниците на волжките българи а именно ЧУВАШИ и голямат част от българеещите се татари в Русия
180
3
 
6
 
! Отговори
До 223 преди 7 години
По тази логика ако докажем, че всички македони са ни брат'чеди, то Македония държава ли ще остане?
179
3
 
7
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Едно време са ги унижавали да се пишат македонции, сега се унижават да стават българи, кво нещо е живота. Скоро може и албанци да станат. Но не се хващайте на тези провокации, много макета знаят че са българи, просто за тях не се пише.
178
3
 
10
 
! Отговори
Отрепки преди 7 години
Са тези които се гаврят с нашето гражданство а от там и с дедите ни българи!!!На всички тези "българи в повече" трябва да им вземат БГ пасптортите и да си останат само с мизерните си "македонски" за да са горди а не унижени!!! Но за съжаление нашите жалки подкупни чиновници вече са си взели подкупите и връщане назад няма.. Поне да ги принуждаваха като вземат паспорт да останат в БГ за да работят поне известно време че да има поне малко полза от тях, а то нищо... в Скопие е МИЗЕРИЯ!!!
177
1
 
12
 
! Отговори
status quo преди 7 години
Дори Господ е македонец, драги читатели!!!Македония е велика световна сила! Заради нея изгрява слънцето и планетата се върти около своята ос. От години не ми дават македонски паспорт, защото не мога да науча албанските празници и обичаи...
176
1
 
14
 
! Отговори
хахахахах преди 7 години
Ама чакайте сега, аз не мога да разбера кой се самоунижава - македонците, които учат нашите (демек техни) празници или ние, които раздаваме гражданство на куцо и сакато, само ако каже, че е българин. И после претендираме да влезнем в Шенген и да отпаднат визите за Щатите - няма как да стане при такава липса на адекватност. Това Божидар Димитров го измисли да даваме гражданство на хора с "българско самосъзнание" и така да си решим демографския проблем.
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да отиде да вземе германски паспорт. Щом тук се чувства унизена, никой не я спира. Според мен Външно министерство трябва да и анулира паспорта и да я обяви за персона нон-грата.
174
1
 
6
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Velika Makia! Nai-ubaite! NAi-golemite! Dage Fidel Castro e Make! HAHAHAHAHAHAGreat Maketa!
173
2
 
33
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Неприятна жена. Не стига, че България и дава възможност да постигне това което иска ами злослови в Интернет. Нагли и неблагодарни хора.
172
2
 
24
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Колко българи имат чужди паспорти...но никой не е бил унизен, че трябва да понаучи нещо за страната, чийто гражданин иска да стане! Пък и хора от други държави също. Виж македонците...те са нещо различно :), за тях да кандидатстват за чужд паспорт е унизително! Що ли?!
171
6
 
16
 
! Отговори
Нелито преди 7 години
До тези, които ми цъкат минуси за Русия един въпрос много съществен: Да не би за Освобождението на БГ тук да са си оставили костите над 100 000 французи, германци или англичани? А може би американци?
170
0
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Според мен, убийството от Варна е качвано в интернет първо в оригинал, отделно че може да е имало друга преработена малко версия. Всичко е ясно, кой е.И а да, те имали кина с особено брутални убийства, пък те били с ефекти. И имало хиляда на брой други фирми,за които и те не знаят.Голямата заблуда-ей тая сцена била най-добрата с истинските жертви,пък само лъжат,пак с ефекти.И тия убийства все някой ги плаща.
169
2
 
4
 
! Отговори
Нели преди 7 години
До До NELIДа, за съжаление и при нас се случва същото -губим държавата си, оставяме се да ни я разпердушинят. Тези прилики показват, че всъщност с македонците сме един народ.
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрация значи:Пуснали го под одъра, па то се качило на одъра та и женка му "натаковало";)
167
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неблагодарни шиптъри.
166
0
 
9
 
! Отговори
До кинг фор а дей преди 7 години
Ти по-велика личност от Александър Македонски чувал ли си?!?Те за това се обиждат. По-велики от тях няма и албанците им го показват....