ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
16
 
1
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Мачкай Бойко и не давай на турците властта.
67
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да печели който иска файда няма който и да ни управлява ама дано е бсп че да се посмеем от сърце
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иска ви се ама няма да стане
65
1
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
То и стрина Цеца беше дръпнала и то с много по-вече,а после тиквата трябваше да си подава оставката без никой да му я е искал така ,че хайде малко по-кротко ,че пилците ще се броят на 26.3. в неделя.
64
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Герб начело с Боцето ще бьде Бьлгария добре!
63
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе то лошо няма да спечели БСП тъкмо народа ще си спомни защо не трябва да се гласува за партията на милионерите - БСП.
62
10
 
1
 
! Отговори
asd преди 7 години
Те винаги помпат процентите на БСП, платено с откраднати от нас пари естествено.
61
2
 
8
 
! Отговори
Инж. преди 7 години
До Киро неграмотника - пардон - общ работник или нещо такова:Братчед, снощи май като си гледал интервюто с Нинова, си забравил да си пиеш хапчетата или си прекалил до толкова, че си спрял да разбираш български език.
60
1
 
13
 
! Отговори
Самоков е червен преди 7 години
Давай БСП!!! Първи сме!!! Даже патриотите ще са втори, а ПП Гроб трета... Победа, победа....
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да сме най-големите ИД.И.ОТ.И ако отново си изберем ГЕРБ или БСП. Ако това се случи значи си заслужаваме съдбата, да сме стадо и да ни съдират кожите.На 26 можем да променим това като гласуваме, за различни партии.Никога повече ГЕРБ и БСП.
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този филм не го ли гледахме на президентските избори?!
57
0
 
1
 
! Отговори
Друг анонимен преди 7 години
И не би трябвало да е така. Все пак президентът е надпартиен.
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да води Герб, като Борисов е отворил кесията! Златна жътва за агенциите!И всичко от нашите пари!
55
1
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
ГЕРП дръпна като Цецка Цачева преди президентските избори.Платените социолози не се свенят и лапат паричките на мафията ГЕРБ, за да манипулират общественото мнение.Де да знае човек ! Може пък и някой от тях министър на МВР да стане после ... Имаме пресният пример с колежката Бъчварова - социоложка и топ полицайка. :)Да не стане само като на президентските избори и в неделя Бате Тиква да гледа като по.срано дете майка си ? ... :)
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано БСП да спечели цирка ще е легендарен :D
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастите отиват на буни.щето. За тях ще гласуват само тези които имат облаги от тях. А това са лежачите на държавната ясла. Така че може спокойно да ги отпишете от власта. Добре щеше да е ако млади неопетнени с нищо хора родени след 80-та година се бяха кандидатирали. Тогава и аз щях да гласувам. Но по всичко изглежда че пак няма за кои да се гласува. За децата на комунистите за тиквите или за селските тарикати от седенките ли да гласувам? Не за такива из.чадия не гласувам!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
66 не ми пука какво казват медиите.Това е за такива като теб,без професия и занаят.Ти си отвори очите на 26.03.17.да не те изненадат отзад:))))
51
0
 
14
 
! Отговори
статистик преди 7 години
Тези 3% са статистическа грешка. Със същия ефект и т.нар. "столетница" може да води. Така че, мачът се решава в неделя.
50
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари нали се сещате че глас за Радев не е глас за БСП? Ще го разберете много скоро.
49
3
 
23
 
! Отговори
Мислещ до преди малк преди 7 години
Герб дръпнал???? Точно мислех да не гласувам, но мисълта че Борисов пак се връща ме кара да отида и да гласувам за Бсп!Голяма реклама му правите на Мутрата, така още повече ще загуби!