От Путин за Вучич: Русия прави предизборен подарък на Сърбия

Западната ни съседка ще получи 6 руски бойни самолета "МиГ-29"
25 мар 2017 19:23,
303
От Путин за Вучич: Русия прави предизборен подарък на Сърбия
Снимка: Reuters, архив

Шестте руски бойни самолета "МиГ-29", които Сърбия ще получи най-вероятно, са предизборния подарък от президента Владимир Путин за бъдещия му колега Александър Вучич, пише в коментар в днешния си брой загребският вестник "Jutarnji list".

В текста хърватското издание отбелязва, че до момента сръбските военновъздушни сили са имали на въоръжение само 4 подобни самолета, а след четвърт век безсилие, с руска помощ, Сърбия от края на миналата година иска да се превърне в регионална балканска военна сила.
 
"Jutarnji list" припомня, че през декември Сърбия подписа договор за доставка на шест леки хеликоптера H145M, а в споменатия руско-сръбски договор за военна доставка са включени допълнително още 60 единици бронетанкова техника.
 
Според вестника, половината от това количество представляват 30 танка Т-72 S, които са по-усъвършенствана модификация и имат по-добра броня, но по-слабо управление на огъня от американския М-84.
 
По този повод "Jutarnji list" пише, че към момента армията на Сърбия има на въоръжение около 250 танка, докато германския Бундесвер разполага с общо 306, а Хърватия има само 72 американски танка M-84A4.
 
Вестникът припомня, че летателния ресурс на сръбските "МиГ-21" вече е изтекъл и руският подарък е единствената възможност на Сърбия да защитава небето си, пише Фокус. 
 
Изданието съобщава, че Сърбия вече е обявила закупуването на ракети "въздух-земя", които могат да бъдат използвани от изтребителите "МиГ-29 SM".
 
Доставката на новите бойни самолети може да бъде извършена още до края на месеца, като военните експерти очакват единствено подписа на руския президент Владимир Путин. 
 
Според хърватския вестник, доставката на самолетите ще бъде направена преди президентските избори, насрочени за 2 април 2017 г.
 
"Jutarnji list" смята, че подобно военно споразумение Сърбия предстои да подпише и с Беларус, информира "Фокус". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия май още веднъж ще ядат американския.
19
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинаЯвно не си българин но нейсе.Не армията а икономиката само може да спаси България!Докато сме най бедни болни и нещастни и с по ниски доходи в сравнение със всичките ни съседи и докато умните и красивите българи напускат страната и докато от 60 000 деца в първи клас за миналата година на 40 000 майчиния език не е български няма спасение за тази държава тя вече загива и никакви ракети няма да помогнат. Икономика и крадците в затвора това е спасението!
18
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хърватите пишат това от завист защото откакто тръгнаха с САЩ хич не им върви.
17
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези 6 мига, сърбите ще ни направят на гювеч, ако поискат. Щото ние и толкова нямаме. Ненчев се погрижи да нямаме бойна авиация.
16
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балканеца все чака някой да му подари нещо :)
15
4
 
11
 
! Отговори
до 11 Пенка преди 7 години
Пенке, хубавеца ми. Аз мога да ти подаря " горещи евроатлантически изживявания" ....
14
14
 
39
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Абе простотия но Българска. Строят стадиони и балетни зали в села с по педесетина пенсионери, усвояване на евросредства, евросубсидии и България стои на едно място, никакъв напредък. Та не са прости Сърбите а българите , по специално софиянците и политиците.
13
7
 
24
 
! Отговори
/// преди 7 години
До ПенкаАко имаме стотина от тия "таралясници" хич няма да е зле!
12
12
 
37
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
За сърбите - МиГ-29, защото са им приятели .... ние обаче какво ще получим от т.н. наши натовски приятели ... буклуци 3-та ръка, за луди пари, които трябва да платим .. те това е положението. Преди години американците продадоха на Турция едни Ф-111, които пилотите нарекоха "летящи ковчези" ....коментарите са излишни!
11
0
 
5
 
! Отговори
Деян до 7 преди 7 години
Логично, остроумно...Велик сиТи накъде мръдна?
10
49
 
16
 
! Отговори
Пенка преди 7 години
Хахаха подарък Миг29 на днешно време е все едно да ти подарят една ЕЛКA във ерата на компютъра :))))))
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около нас светът се върти а ние се връщаме с огромно темпо към мрачното средновековие.
8
9
 
26
 
! Отговори
Дони Тръмп преди 7 години
А аз ще подаря на журналистите от Днес.БГ нови лаптопи за да разпространяват още повече фалшиви новини
7
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с кой ще воюват ми е много интересно? :)
6
49
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балканска простотия :)) радват се на таралясници :) тез номера не минваха ли през 80-те? Ама тя Русия не е мръднал от него време де
5
6
 
41
 
! Отговори
atlantik преди 7 години
Ако пък американците не ни подарят, ние ще си купим. Ние сме богати, в ЕС сме, а не като сърбите да чакаме подаръци.
4
5
 
67
 
! Отговори
българина до 2 преди 7 години
24 ракети сс23 с обсех 500 км са на въоръжение до 2001 г. Под натиска на САЩ и Турция на 19 декември със 178 гласа за, 3 против, и 2 въздържал се, Народното събрание взема решение за унищожаването на нашите СС-23 до 30 октомври 2002 г. Месец по-късно тогавашният министър на отбраната Николай Свинаров издава заповед тези ракети да бъдат свалени от въоръжение. Операцията по нарязването на комплексите започва на 9 август 2002 г. и приключва в определения срок. *** сме че го позволихме
3
6
 
38
 
! Отговори
atlantik преди 7 години
Нищо, на нас пък американците ще ни подарят 10 изтребителя. Досега колко неща са ни подарили... Те са такива, подаряват на всички...
2
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много си ***.
1
16
 
61
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Така е като си член на нато си разоръжен и свалени пред турция ***. Скоро и сърбия ще е с по голяма армия от нас, гърция е с мнооого по голяма румъния също. Готови сме за втора балканска! Ако не бяхме в нато но в ес, вече щяхме да имам ц400 насочени срещу константинопол както бяха насочени 20г сс 23 но братята американци ни ги взеха заради братята им турци