Ще стане ли македонската криза етническа? Предпоставки има!

Двете основни политически сили не успяха да се разберат
28 апр 2017 08:30, Петя Славова
22
Ще стане ли македонската криза етническа? Предпоставки има!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кризата в Македония е предпоставка да се развие като етническа. Това посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Валерий Тодоров, който гостува по повод сблъсъците в Скопие снощи, когато протестиращи нахлуха в парламента на страната.

Около 100 души са ранени, вследствие на щурма в Скопие. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Още по темата

"Кризата е политическа и тя възникна почти веднага след извънредните парламентарни избори през декември. 4-те месеца опити да се сформира правителство не дадоха резултат", твърди журналистът.

По думите му пред Bulgaria ON AIR причината да се стигне дотук е непримиримостта на двете основни политически сили - Социалдемократически съюз на Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, които не проявиха достатъчна зрялост и мъдрост да се опитат да намерят компромисно решение.

"Въпросът сега е дали след тези сблъсъци намесата отвън ще стане по-енергична, тъй като Македония отдавна се движи в политическата си логика по гласовете отвън. Това е страна, в която думите на посланиците извън страната се чуват повече от вътрешните такива", смята Валерий Тодоров.

Той подчерта, че бездействието на полицията е една от причините да се стигне до нахлуване в парламента на Македония снощи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски снощи направи извънредно изявление, в което призова за бързо разследване на ситуацията и откриване на виновниците. Той каза, че не разбира кой и защо е предизвикал тези сблъсъци.

Президентът на Република Македония Георге Иванов също излезе с официално изявление за ситуацията в страната, като призова за смирение и гражданите да се подвеждат по провокации.
 


22
Още от
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 11 месеца
От къде се появи Албания?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спрете да завоалирате истината! Няма етническа криза. Кризите са религиозни. Нима не виждате? Не си крийте главите в пясъка като щрауси! Жени, вие сте 52-53 % от населението, помислете, какво ви чака, нямате ли разум и достоинство?! Или повече ви харесва да стоите в къщи, да служите за разплод, да чакате "великият" да ви "ощастливи" и да ви пребие? Ами, тогава гответе бурките. Върнете се в пещерите и в каменните "домове" без прозорци, в каменния век.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами че тя си кризата е етническа по цялият балкански полуостров и не екриза а епидемиия . Започват още една страна на балканите да я ислямизират.Всичко на балканите ше е мюсулманско.Сърбия я ци ганизираха,Румъния те са си по рождение ,Гърция след турското съжителство (при тях определението за времето в османската империя е правилно тях не ги мъчиха като нас ),България я ци га низираха още през бай Тошо 80те и до днес .
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При промяна на границите в региона сърбите трябва да получат Северно и Източно Косово и част от Македония, а албанците трябва да се откажат от Прешево
18
3
 
2
 
! Отговори
жена преди 11 месеца
Ей, мъже, вместо да вземете пример за отношение към юродите парламент-ски, пак сте се хванали за клавиатурите!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
според американският план албания трябва да вземе косово и прешевската долина чак до ниш, както и македония на запад от скопие.
остатъкът от македония ще се дели между българия и гърция.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 7 ,, Бежанци,, от ,,Сирия ,,ли ти трябват ?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Хм Следващите сме ние!
14
0
 
6
 
! Отговори
Лудогорец преди 11 месеца
До Родолюбец --Румънските гранични камъни още си стоят по Лудогорието и Добруджа кажи нещо и по това!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тъкмо няма да има кой да ни краде историята.
12
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
Единствения мирен начин за решаване на етническия проблем в Македония е македонците да предадат държавата на албанците и постепенно да изчезнат като нация.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Oчаквам пак Соpоc да "стане виновен".
10
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
До Родолюбец
Македония е романтична,ама ирационална част от нашата история.На практика всички битки за нея са били безсмислени и катастрофални!Това,което би било ценно за България е запазването на Егейския излаз!В момента в който го губим,ставаме маргинална държава за вечни времена!Представете си какво щеше да е,ако бяхме с 80-100км излаз на Б.море.Стотици минали и сегашни проблеми нямаше да ги има!
"Всичките чукари на Македония не струват,колкото 50км излаз на Б.море!" -абсолютен факт!
9
2
 
14
 
! Отговори
Гюнтер преди 11 месеца
Евроеейския парламент застана зад албанците!!Това за да се знае!!За феновете на Брюкзел!
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дано не се стига до сблъсъци, но ако все пак се случи македонски бежанци не искам. В мк няма български етнос няма ( това твърдят мк политиците) и има агресивма антибългарска пропаганда. Така, че наследниците на македонски, самуил и клеопатра, седете си мирно .
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ни трябват на нас македонците, те са експлозив със закъснител. Да се оправят или да ходят със Сърбия. Който се има за българин да идва тук.
6
0
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 11 месеца
Навремето(началото на 80-те) имах учител по история,който говореше за прекомерното размножаване на албанците в бивша Югославия и че това неизбежно ще доведе до война.Е,всичко това вече е факт,с любезното съдействие на САЩ!Американците направиха няколко ислямски държави на Балканите с цел да ги разбият и подчинят безусловно!Политика подобна на тая в Близкия Изток!Впрочем и в Европа се планира същото и със същия подход-наводняване с ислямски мигранти,разбиване на държавността и подчиняване....
5
9
 
13
 
! Отговори
Родолюбец преди 11 месеца
Сега,ако имахме,истински политици и държавници,които,да имат визия,за бъдещето и да милеят за България,а не тия,продажни,страхливи и жалки подобия на такива,можеше и да си дойде отново на мястото, тази територоя"Македония" в пределите на България.
Но уви,можем само, да се надяваме,че ще имаме и друг шанс,да си върнем нашето. Разбира се ако не бъдем изпреварени,както почти винаги се случва и тя не бъде разкъсана като *** от вълци,от тяхната и майчица и бащица и техен създател Сърбия и Албания!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президентът на Република Македония Георге Иванов също излезе с официално изявление
за ситуацията в страната, като призова за смирение.
Смирете се , че ще си загубите държавата, за сметка на шиптерчетата.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Груевски вече е повдигнал въпроса за федериране с майка Сърбия.