Вулкан в Македония? Няма такова чудо!

В нашата част на Балканите няма вулканична дейност, казват експерти
9 юли 2017 09:55, Петя Славова
47
Вулкан в Македония? Няма такова чудо!
Снимка: "Труд"

Няма активен вулкан в съседна Македония и поне в близко бъдеще няма да има, увериха български учени, след като през седмицата македонски медии обявиха, че "единственият жив вулкан на Балканите" се е пробудил край охридско село заради земетресенията в района.

"Серията трусове, които разлюляват Охрид вече близо месец, отвориха няколко нови дупки на единствения активен вулкан на Балканския полуостров, разположен край Косел", съобщиха местни сайтове.

Зоната, за която става въпрос, е местността Дувало, популярна със своя геологичен феномен: серни газове, излизащи от дупка на повърхността с размери 30 на 50 сантиметра.

Според публикациите след трусовете от нея е започнало интензивно изхвърляне на сероводород, което предизвикало паника сред местните жители. В района даже били пратени пожарникари, за да "контролират" вулкана. Традиционно белият серен дим със силна миризма на развалени яйца пък бил заменен от "черен пушек с мирис на гума".

"Да се говори за вулкан в тази част на Балканите е просто несериозно. Това би обърнало геоложките разбирания", коментира пред "Труд" геофизикът проф. Стефан Шанов, припомняйки, че серни миризми и води има на много други места в региона: "Ако отидете на Рупите и там ще видите същото".

Още по темата

Вулканична активност може да се търси около контактите на тектоничните плочи, когато едната се подпъхва под другата, уточни сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев. По-тежката потъва и избутва разтопените скали в мантията на дълбочина 40-50 км, при което лавата излиза на повърхността. "Такива процеси край Охрид няма, така че това не може да бъде вулкан", категоричен е ученият.

Подобни процеси обаче има на юг от нас – при островите Крит и Санторини, където средиземноморската плоча потъва под южноегейската. "В нашата част на Балканите вулканичната дейност е затихнала преди стотици хиляди години. Кожух планина, в местността Рупите, всъщност е голям кратер на угаснал вулкан. Той е на над милион години и е най-младият в страната ни", обясни проф. Ботев. Сеизмологът е категоричен, че находищата на сероводород не са знак обезателно за вулканична активност.

По думите му земетресение с магнитуд 4 по Рихтер като македонските е близо 1000 по-слабо от Пернишкото. "Обикновено трусовете с магнитуд 6 и нагоре имат силата да доведат до по-сериозни структурни изменения и да предизвикат геологични феномени – изригвания, пукнатини и т.н.", посочи Емил Ботев. Според него "македонският вулкан" е по-скоро система от микропукнатини в земята, през която от недрата до повърхността се промъкват газове.

Повечето от колегите му в Скопие също определиха твърденията като "сензация" и напомниха, че последният вулкан в страната е угаснал преди около 5 милиона години. Властите пък съобщиха, че не изключват вероятността източник на черния дим с необичаен мирис да са изхвърлени в района боклуци.

Няколко дни по-късно пред охридска електронна медия хора от селото разказаха, че преди да се появят снимките и клиповете на пушещата дупка в социалните мрежи, неизвестни лица дошли при Дувалото и запалили гуми, а после снимали с телефоните си. Местните отрекоха и твърденията да са се появили нови отвори в земната повърхност. Тъкмо обратното – преди имало повече дупки, но те били зарити.


47
Още по темата: Македониявулкан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Маке ти и трън преди 1 година
Днес е повратен ден за световната Археология. Македонците откирха най-дреявният вулкан в света, заровен под собствената си лава, за когото никой още не знае. Той разбира се е Македонски и затова от днес името вулкан се променя на Мулкан.
31
0
 
9
 
! Отговори
Дрангов преди 1 година
Идам специално од Македонија тука в Днес да ги читам коментарите :))) :))) Скинах се од смеење, ме боли стомакот веке. Живи и здрави да сте братја Блгари!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Янчо Вулкански преди 1 година
Вулкан има в главата им, защото имат от тези билки, забранените.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАК ТАКА ДА НЯМА ВУЛКЯН? МОЖЕ ЛИ МАКЕДОНИЯ ДА НЯМА ВУЛКАН?
ЩОМ МАКЕДОНСКИТЕ АКАДЕМИЦИ КАЗВАТ, ЗНАЧИ ИМА. ТОЧКА.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя македонски! Чеда и наследници на Саше Великиот, любимци на Зевсот и жена му Хера, Ева е ваша макя, а Адамот: първият македоноид, праотец на всички хуманоиди и хомосапиенси! Дарвин е пропуснал само македонското семе в человеческото еволюиране.. И вие - достойни дечинья на Тито Югославията: идвайте си бре во Майка България, че ако не вулканот, албанците ше ви таковат макята. Ке ви утепат бе, ей! :D
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава работа ама македонска. Пак някой умник ги издига
26
8
 
6
 
! Отговори
кало преди 1 година
Што е блгарчета завидувате!? Има вулкан и тоа каков, кога ке еруптира целата лава ке jа пренасочиме кон Деве Баир да напраи пепел!
25
3
 
12
 
! Отговори
Нани и Вуте преди 1 година
Пръцнал българина и произлязъл македонеца.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За македонците не е проблем да изфабрикуват факти. Нямат нужда от научни доказателства, та те цяла държава си измислиха
23
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 1 година
Техните медии досущ като нашите-трябва да излюпят сензация
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започвам лееко да съжалявам албанците в Македония- да трябва да живеят с толкова лунатици наоколо...
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония,страна на чудесата.
20
2
 
5
 
! Отговори
гасете фаровете преди 1 година
дойде информация за този отдолу.. АКо огледате Средна гора откъм маришкия шеф ще видите специфични прогаряния на планините на север. Подобни има ако влизате в Македония от Кюстендил и гледате Страцинските скални масиви..Колеги да докладват какви еманации има все още в тези региони .да огледат и региона около гр.Раковски.
19
0
 
5
 
! Отговори
Stop day head lights преди 1 година
ИНформацияте от снимки и записи е много по жестока..

Съобщава се че ОНЯ ОТ ДОЛУ се е ядосал нещо..
Кой е този отдолу не е ясно..НО..За всеки случай предлагат да се блокират колите с бели скенери монтирани вместо жълти фарове. На всяка цена да се спрат колите с включени фарове и скенери денем поне.
Някаква опасна техника облъчвала обемно големи региони..визират съоръжения около Скопие..
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавно е да гледаме отстрани, че ние българите, не живеем в най-лошата България!
17
3
 
15
 
! Отговори
Не се подигравайте ! преди 1 година
ще предизвикате новия АРМАКЕДОН !!!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги, във всяка "македонска" новина, коментарите са доста по-забавни от поредното маке-грандо-умотворение :)
Продължавайте в този дух!
15
0
 
28
 
! Отговори
СПОКО преди 1 година
Няма място за паника. Неделко Миленковски ще го прасне с чукка и ще го изгаси.
14
0
 
20
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 1 година
Бог македон се е ядосал.
13
0
 
28
 
! Отговори
Аххх преди 1 година
Ееееей макетата пак правят ядрени експерименти и искат да превземат слънчевата
система. Ще ни взривят без да разберем Ей, те са много зли :((