Българщината в Македония – черна, забранена тема

Лазар Младенов, Български културен клуб, пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 17 авг 2017 11:18 | 17 авг 2017 11:15, Елка Василева
26
Българщината в Македония – черна, забранена тема
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната на властта в Македония няма да намали броя на хората, които желаят да получат българско гражданство. Напротив той ще се увеличава, това заяви Лазар Младенов, Български културен клуб - Скопие, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

По думите на Младенов интересът към българското гражданство е много по-голям от всякога, но хората са спирани по някакъв начин, нормалната работа течеше до Нова година.

"Подкрепяме всяка идея, която може да помогне да се забърза целият процес по даване на българско гражданство на българите в Македония. За мен е неприемливо хората да чакат по три, четири години, за да получат гражданство. Това е изключително дълъг период и трябва да се направят усилия да се съкрати времето, колкото може повече," каза Младенов.

Още по темата

"Хората, които казват, че си изкарват гражданство само за да могат да работят в чужбина, го правят, за да не бъдат изложени тук на удари. Защото, нека се разберем, в Македония българщината все още е черна, забранена тема. Затова хората подхождат тактически, за да получат гражданство. Не винаги са откровени," обясни той.

Младите хора, благодарение на интернет, получават все повече информация за техните корени, каза още Младенов. Темата-табу за България бе разбита. Но е процес, който все още се движи по индивидуална линия. Всеки гледа, чете и вижда, че това което показват македонските телевизии, не отговаря на истината. Хората лека-полека стигат до истината. За това тезата, че се взимат паспорти само на база интерес, не може да държи, смята Младенов.

"Нужни са спешни мерки, за да се забърза процесът на издаване на гражданство за българи с доказан български произход. В момента процесът е спрян и няма никакво движение. В Държавната агенция за българите в чужбина вече не приемат списъци от организациите за българи в чужбина. Хората се оплакват, че не могат да правят електронни заявки. Резултатът е, че в момента почти няма хора, които да си търсят документи," обясни Младенов.

Процесите по издаване на документи за българско гражданство и за водене на преписката трябва да се прецизират, каза събеседникът. "Месец септември трябва да бъде месец на срещи. Няма значение кой ще бъде политикът, с който ще се срещнем - за нас е важно да изложим проблемите, които имаме".

По повод кончината на Панде Ефтимов гостът каза, че той е "легенда на съвременната българщина в Македония". "Той бе такава личност, която ни вдъхновяваше да продължим делото, зареждаше ни с енергия, вълнуваше ни и е тъжно, че си замина, но се надявам делото му да продължи. За нас бе чест, че го познавахме. Бог да го прости и поклон на неговото велико дело". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
До Анонимен така мислят първосигналните - само ядат и *** .. такива хора не правят общество и не развиват цивилизациялл това е комунистически продукт безлична маса от хомо сапиенс която да се моделира с коричка хляб..
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре знаем, че младите македончета искат пасош за да идат в Европа, а не от национално чувство. Но ги даваме, защото сме добри и искаме да помогнем. Това все пак се оценява от 99% от тях. Освен това, за да "добиат пасош" търсят документи - от Екзархията от други БГ регистри и т.н. - така им става ясна истината за техния БГ произход.Точно за това реват файромските хунзи. Но са не повече от 2-3000, което не е проблем.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки фиромец или фиромка, взели БГ паспорт и документи, плюещи България трябва да бъдат екстрадирани обратно в БГ от страната, в която живеят, за да лежат 25 години в затвора
17
1
 
6
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Изборът на нов президент винаги се отразява на темпото,с което се възстановява Българското гражданство на македонците,което им бе незаконно отнето след 1944 г. Идването на проруски настроен президент на "Дондуков" е причина за появилото се буксуване в даването на Български гражданства на македонските Българи. "Проруски" у нас винаги означава и "просръбски",както и обратното- не се надявайте нещата да тръгнат,докато Радев е на власт!
16
1
 
1
 
! Отговори
Беломорец преди 6 години
Ханко е прав донякъде!България е имала най-плодородните земи на Балканите -НА 30 км от Солун до река Марица.Егейска Македония и Беломорието са спечелени през 1912-1913г.Това е райска градина сега за Гърция и стратегическа територия.БГ за камънака в Македония и шепа територия рискува и загуби такива прекрасни земи.Всичко това е било заради македонското лоби.Да не се преиграва и рискува,там хоората не се българеят!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След признаването на Македония целта на България трябва да бъде връщането на Западните покрайнини и Поморавието като наказание за Сърбия за това което направи в Македония.За съжаление Македония е окончателно загубена за България
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 разбирам български от Егейска Македония и Осогово.
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то това си ни е отличителна черта, да се делим на Балканите. Честно казано хич не ме интересува националността на хората вече. Какво от това, че съм българин? Собствената ми държава ми е мащеха с изро.дите които ни управляват. Имаме една история и лежим на нея да ни топли. Само дето историята не се яде.
12
2
 
11
 
! Отговори
Маке преди 6 години
До Анонимен 15: Под "македонски произход" разбираш "български произход", или?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиша тук таме коментари из македонски медии и форуми. За мен това е начинът да допринеса. Не мога да избягам от македонския си произход.
10
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
При положение, че официалната българска теза е, че всички македонци са българи (без албанците, разбира се), би трябвало автоматично да им се дава българско гражданство. Така, всички граждани на Република Македония ще станат български граждани. За какво тогава ще им е тази Република Македония? Например: Унгария дава автоматично унгарско гражданство на всички унгарци, които са граждани на Румъния (от заграбената през Първата св. война Трансилвания), на Сърбия (от Войводина), на Словакия...
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На македонците ич не им е през мия за БГ. Единственото което ги интересува е БГ - пасошот, но не за да дойдат да живеят в БГ, пази Боже, а за да отидат в Европа.
8
6
 
25
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Като потомък на българи от Егейска Македония---ще кажа само едно---Всяко докосване на България с Македония ни носи само беди....А във връзка с темата за бг гражданство. наскоро една медия от Западна Европа бе интервюирала една македонка живееща сега като бг гражданка в Западна Европа. Тя каза, че най-голямото и унижение в живота било като се е направила на българка, за паспорт. Защо Цацата не се самосезира и не се започне процедура за отнемане на гражанството.? Защо цаца , защо?
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, след време *** България няма да я има, не че не ми става тъжно от този факт, но с истината човек не може да спори. Единствения шанс за спасение е, да се появи някакъв политик с невероятни таланти и здрави връзки с тайните служби, който да прочисти страната от изметта.
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ханко е напълно прав !
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се да започнат да отнемат български паспорти на хората които отричат българските си корени поради недобросъвестност при кандидатстване за тях.
4
8
 
9
 
! Отговори
От Осеня преди 6 години
Ханко или си препил, или си *** подставен на нечия коминтерновска либерална хранилка. Но и двете значат, че не мислиш.
3
10
 
25
 
! Отговори
Ханко преди 6 години
Македония е гробницата на България , както е казал навремето Дизраели мисля...заради това никому ненужно парче камънак загубихме плодородната Източна Тракия и Беломорието , а също и по голямата част от Добруджа и т.н. Загубихме и десетилетия в изолация и рапарации и поколение деца сираци , сега навлизаме пак в опасни води , това с Договора след време ще се отчете , като голяма грешка ...много голяма..Казах!
2
2
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
Що не вземеш сръбски паспорт?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па добре бе немой да се секираш