Един хърватин тръгва на гурбет: На гарата три пъти се разплаках!

Нямате срам, крадете по всякакъв начин, укори той правителството си
27 сеп 2017 20:01, Елка Василева
44

Снимка: Facebook

Един хърватин, тръгнал да си търси работа в Германия, обяснява във Facebook какво го е принудило да направи това. В поста си той обяснява, че заминава, защото няма работа в Хърватия по неговата специалност и добавя, че и преди е работил извън Хърватия и сравнява заплатите.

Оливер Магдич, от областта Славония, се обръща към хърватското правителство, което според него трябва да се срамува, че е прогонила половин Славония извън страната.

Оливер Магдич пише следното в поста си:

"Имам и аз да кажа нещо. Първо да кажа кой съм и какво съм. На 22 години съм, от Славония. По специалност съм земеделски техник, който работи като заварчик.

Защо работя като заварчик!? Защото по моята специалност няма работа, защото ВИЕ сте определили минимално заплащане от 2400 куни, които собствениците на робите с удоволствие използват и поради което младият работник няма никакви възможности. Работих в Люксембург, там за работата, която работя, плащат и до €6000. В тази хърватска фирма получавах €2000, а за същата работа в Хърватия предлагат 4000 куни, естествено, с осигуровки на минималното възнаграждение.

Каква ще бъде нашата пенсия? Ако при такава работа изобщо се доживее до пенсия. В  моята фирма позиции се печелят, ако си в добри роднински отношения с онези горе, тогава ще си мениджър или шеф на строителния обект и тези хора си мислят, че са "хванали Бог за...". Съберат около себе си екипче от най-близките си и с тях – добре, а с останалите – като че са мръсни говеда.

Ето какво ме накара да напиша това. Утре заминавам за Германия. Докато родителите ми и приятелката ми ме изпращаха на гарата, три пъти заплаках, гледайки около себе си и представяйки си, че сега виждам това и следващите три месеца няма да виждам семейството си, приятелката си, своята Славония.

Баща ми беше в армията 26 години, преминал е през цялата война, преминал е през какво ли не през тази война. Борил се е за семейството си, за страната си, за бъдещите си деца и жена. Оказва се, че се е борил за ВАС, защото ВИЕ живеете като царе, защото нямате срам, крадете по всякакъв начин. А днес с дрезгав глас ме изпрати извън страната, за която се е борил.

Защо при нас е толкова жалко? Защо хората си мълчат? Защо нищо не се променя?

Знам, че това, което написах, не означава нищо за никого, но пиша това със сълза в окото си, защото ми е жал, че трябва да напусна всичко, което е мое...

Приказвате за някакви намаления на безработицата, а хората се смеят на тези ваши изявления. Нормално е безработицата да е намаляла, след като изгонихте половин Славония, те работят, но не в Хърватия. Трябва да ви е срам", заключава Оливер. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
3
 
! Отговори
Хърватин преди 6 години
Виж един хървати как се клати
15
10
 
30
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
тези драскачи нямат си хабер какво означава гурбетчия.няма бели чаршвфи няма жена до тебе нямаш деца и родители до тебе нямаш никои и ти си никои .като се стъпне на краката и си взима семейството при него тези драсекачи пишат че е изменик остави род и родина. по тизи начин аз напуснах българия и няма да се върна да слугувам на тези крадци политици из.мам.ни.ци про.да.жни псе.та които продадоха българия
14
2
 
31
 
! Отговори
"-" преди 6 години
А, колко българи са плакали когато трябваше да напуснат България?А, родителите и близките им които изпращаха децата си в чужбина?Позната балканска картина - българи, гърци, турци, румънци, сърби, хървати, марсианци (макетата).....Орисия....
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
as kato tragvah za germania ne plakah o6te malko mi ostava i 6te kandidatstvam za nemsko podanstvo jivot i zdrave a za pismoto na mom4eto 100% mislq kato nego samo 4e za bg
12
58
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватски лигльо,като говори за заплатата в Люксембург да каже и какви са цените,баламурник!
11
9
 
6
 
! Отговори
V преди 6 години
пОскам сАлза
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесА баща му на гурбет в Белград пак без да напуска родна Югославия.
9
11
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Гурбетът съшествува отдавна. Преди селяните ходиха в столицата, сега държавата ние по-голяма и е нормално да се ходи по-далеч. На което някой му викат ''чужбина''.Дядото на този хърватин може да е ходил на гурбет във Виена преди сто години и не е напускал родината си.
8
1
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
В хърватия е малко по-скъпичко и ако там един заварчик взима 300-400 евро, то у нас няма да му е по-малка заплтата, и да има някаква разлика в стандарта е почти неусетна.
7
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За по любознателните: 1 хърватска куна = 0.26лв, съответно минимлната работна заплата в Хърватия е: 624лв, а в България 460лв!!! Извод: географски сме в Европа, но икономически зад Африка!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
безработица, ниско заплащане, минимални осигуровки, роднински промоции, сладък живот за номенклатурата - стара и нова... като се завъртиш наоколо все едно и също ! логично е да се направи заключение, че има международен сговор на комунистическите капиталисти за единодействие срещу населението в посткомунистическите географски области.
5
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като тръгвах за Германия преди 10 години и аз така плаках, пак поради същите причини.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I V HARVATIA IMA BOIKO BORISOV.
3
6
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ау, ти пък какъв специалист си, да не повярва човек, чак и хърватската икономика разбираш.
2
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото важи и за повечето източно европейски страни. Литва 1990 4,5 милиона сега под 3 милиона,латвия 2.3 сега 1.6 България 9 сега 7 и така нататък.
1
51
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния "специалисти" който си няма представа как работи икономиката.