Защо в Албания не признават българското малцинство?

Боби Бобев пред Bulgaria ON AIR: Още Югославия се опитваше да пречи
Обновена: 28 сеп 2017 11:04 | 28 сеп 2017 09:52, Елка Василева
39

Българското малцинство в Албания никога не е било признавано. В миналото единствената активна политическа тема, която държавата ни е дискутирала с Албания, е била именно статутът на българското население там. Тогава обаче Югославия всячески се е опитвала да възпрепятства процеса. Това коментира в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, бошняшко и египетско малцинство в страната, но не и на българско.

Още по темата

"Този проектозакон беше внесен още преди изборите, но тогава албанското правителство нямаше време да го изпълни. В него ясно са упоменати критериите, на които едно малцинство трябва да отговаря, за да бъде признато от държавата", допълни още Боби Бобев.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки посочи по телефона пред Bulgaria ON AIR, че законът до момента е минал само пред правна комисия, а в началото на следващата седмица ще бъде разгледан и от останалите комисии с присъствието и на български представители.

"От момента, в който подписите бяха внесени, полагаме усилия да окажем необходимия натиск върху албанските институции. А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест за България", категоричен бе Джамбазки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неудобно е въобще да се говори за България като етническа общност в международен аспект. Историческите факти, съчетани със съвременната политика, го доказват категорично. Накъдето и да се обърне човек - само вълци в това отношение - и Запада, и Русия, а за комшиите да не говорим. Не обвинявайте албанците. Точно с този акт те си подпечатват членството в ЕС, защото са в синхрон с тази обстановка. В свят на луди нормалните са луди, а лудите - нормални.
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно самата България колко малцинства е признала та има претенции към другите?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблема от Тито още, но от друга страна - всяко зло за добро - няма да носим отговорност за тях ако стане някоя патаклама, както през Втората световна война - ще се водят пак югославски и гръцки граждани. междувременно да се отнемат българските паспорти на всички албански граждани - очевидно такива не съществуват на планетата.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото е българско. Ако беше от Полинезия, щяха да го признаят.
10
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлгария слага вето на албания и турция за ес тьи като двете територии няматработа в европа
9
0
 
31
 
! Отговори
:):) преди 6 години
за кой ли път не ни бръснат за ..... но иначе евроатлантическите ценности ги знаем кат отче наш...
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никоя от балканските държави не го признава, защото ако се види какъв е размера на етническите българи по земите им, трябва и да се признае че това е орязана българска земя още от Берлинския и Ньойския договор. Там и кюрдите ще ги признаят само не и българите.
7
13
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Ами защото ги няма бе ***.Кой е луд да живее в Албания? Нали си чула за албанския реолтан , или не?
6
1
 
26
 
! Отговори
don преди 6 години
Къде сте господин ЦветановЗащо мълчите по въпроса. На листе специалист по всичкоИли вече се специализирахте в авияцията само.Тук няма комисионни.Никога държавата не защитава интересите на българите независимо къде живеятбългарските политици мислят само за своя джоб комисионни апартаменти
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания в ЕС само когато признае българското малцинство, да се заяви ясно и категорично на най-високо ниво!
4
2
 
35
 
! Отговори
Албанската.. преди 6 години
...благодарност за положителната ни позиция по проблема за Косово.Никаква наша подкрепа за влизането на Албания в ЕС!
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо де, Борисов ще им окаже безрезервна подкрепа за ЕС!
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция и Македония също не признават българско малцинство. Причината е че земите им са български. Наскоро сръбският външен министър пък заяви че в България има сръбско малцинство.
1
2
 
37
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Тогава албанците ще влезнат в ЕС през крив макарон.