Историческо: Борисов и Заев на първо съвместно заседание

Акцентът пада върху транспорта и телекомуникациите
18

Днес предстои първото съвместно заседание на българското и македонското правителство. Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев ще заседават в гр. Струмица. Събитието е продължение на историческия договор за добросъседство, който двете републики подписаха през август.

Още по темата
Очаква се двете правителства да подпишат редица меморандуми и да направят съвместни декларации. Акцентът пада върху транспорта и телекомуникациите. Вчера кабинетът на Борисов одобри двамата премиери да настояват пред мобилните оператори за намаляване на цените на роуминга между двете страни. Сегашната тарифа за изходящо повикване между двете държави е 7 лв. на минута. 

Това е продължение на заложената от Борисов политика в предстоящото председателство за приобщаване на Западните балкани към еврообщността. Друга тема, която силно вълнува македонските граждани, е писмото, което тяхната църква изпрати към българския Свети синод, с искане да признаем самостоятелността ѝ, предаде Bulgaria ON AIR на живо от г. Струмица. 

"Нормално е. Фактът, че църквата им не е призната почти от никого, толкова силно да ги вълнува. Българската православна църква трябва да вземе това решение, тъй като все пак е майка на македонската. За първи път имаме някакво оттегляне от сръбската православна църква – време е българският Свети синод да се възползва", отбеляза председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов.

Според него, ако не се стигне до това решение, вероятно няма да се избегне напрежението между обикновените граждани, но може да доведе до други последствия. Той подчерта, че от македонска страна ще настояват и за по-лесна процедура по получаване на българско гражданство, тъй като през последните години често се стигало от отказ от наша страна.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съединението прави силата, съответно и по- добър живот. Това отдавна трябваше да стане.
14
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
като се смени правителството какво ще стане плочата която беше счупена отмакедонския пияница вьзстановена ли е
13
3
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 години
До ПероМоже да грешите, защото Куманово е пълно с албанци и сърби, близо половината от гражданите
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тая Суперкупа не иска ли да ги вкара в Ес, та са опрели до нас?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това там отзад Ал. Македонски ли е или някое сръбско величие?
10
0
 
10
 
! Отговори
Перо преди 3 години
Без илюзии с Македония! Сърбизирана е повече от Западните покрайнини. През април "Берое" игра финал за балканската купа по баскетбол в Куманово. Цялата зала скандираше "Българи-***". Днес май преследваме не наши, а чужди интереси.
9
2
 
7
 
! Отговори
Вуйчо преди 3 години
В Македония се игра мач за Суперкупата на Европа. В България кога?!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шанс за баце да си говорят и разберат на четири очи без преводач или пък не пак ще се оплеска.
7
6
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Няма "прагматизъм и сантимент"Ще подписват това, което Сащ им наредят.Заев поне има цел - Ес.Нашия само изпълнява нареждане.
6
5
 
6
 
! Отговори
цирк преди 3 години
Как всички забравиха за миналото на Заев,Македонски офицер избягал от армията и минал на страната на албанските терористки!а сега изведнъж честен и добър.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На къф език ще подписват? На "двата"?
4
2
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Македония няма голям избор с коя съседна държава да има добри отношения. Да нормално е Заев да иска да е приятел и със Сърбия, но той ясно си заяви че иска да влязат в ЕС. А пътят натам минава през добри отношения със страните от ЕС - в това число и България. Сърбите скоро няма да се присъединят, затова Македония лека полека ще обърне поглед към нас, защото с Гърците ще им е по-трудно. Това не означава да се скарат с Белград, а просто да си подобрят отношенията с България. Няма лошо
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кратуната не и стига че съсипа българия сега има апетити и към македония!Или може би целта му е да си направи по лесен коридор за търговията с наркотици,цигари,азиатски талибани,оръжие и всякакви други далавери!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
обединихме се с българите от Македония!
1
3
 
23
 
! Отговори
Ханко преди 3 години
Към Македония само прагматично и с никакъв сантимент , същите тия неща , които казва на нас Заев ги казва и на сърбите , да не си помисли някой , че има някакво завръщане към корените , въпрос на политика , не че сближаването е нещо лошо , а това за роуминга е супер за бизнеса и комуникациите между обикновените хора от двете страни на " ридот".../ в Македония плачели , когато валял силен дъжд..страх ги било да не измие границата с България :) /