Ердоган: Турция е на челно място по свобода на печата

Обществеността има право на безпристрастни новини, допълни той
10 яну 2018 19:19,
69
Ердоган: Турция е на челно място по свобода на печата
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е сред водещите страни в света по свобода на печата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ердоган изказва това мнение в изявление, огласено по случай Деня на работещите журналисти.

"Днес Турция е на едно от челните места сред държавите в света по отношение на свобода на печата, най-нови комуникационни технологии, социални медии и интернет журналистика", заявява президентът в изявлението, публикувано на официалната му интернет страница.

Денят на работещите журналисти се чества в Турция от 1961 г., когато журналистите получиха някои правни гаранции от държавата, отбелязва агенцията.

В огласеното изявление на Ердоган се посочва също, че обществеността има правото на "бързи, точни и безпристрастни новини", а медийните организации трябва да могат да отразяват събитията "без да бъдат подложени на никакви ограничения".

В рамките на продължаващото в Турция извънредно положение, въведено след опита за преврат в страната през юли 2016 г., над 165 журналисти бяха изпратени в затвора, а десетки медии - закрити, отбелязва ДПА.

Турция се намира на 155-о място от 180 страни в индекса за свобода на печата на Репортери без граници.

Ердоган посочва обаче в изявлението си днес, че някои хора "експлоатират" свободата на изразяване. Те се опитват да "нарушат братството сред нашия народ и целостта на нашата държава чрез дезинформация и манипулативни съобщения", пише още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
олмаз преди 6 години
посмали ***/ердо
45
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
"Ердоган: Турция е на челно място по свобода на печата"хаа-ха-ха-хааа :-)))
44
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Ви Коледа преди 6 години
Лично да поздравя Реджеб Ердоган с новата 2018 година..Благодарение на мене спасихме над 40 000 000 граждани на TUR KEY от обсебени от турско говорящи терористи опитали да заграбят власта.За сведение на наркоманите от Брюксел сега щяха да имат риск от ядрен холокост и над 40 000 000 бежанци от мала азия.
43
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
султаньт рано или кьсно ще бьде сьден за геноцид срещу човечеството
42
0
 
1
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 6 години
Казал Хитлер на затворниците в Бухенвалд...
41
0
 
4
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Турските журналисти са свободни да пишат за всичко... ама наистина за всичко... пълна свобода на словото... абсолютна свобода в най-чистата й форма...... освен да критикуват Диктатора.Тогава влизат в затвора.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диктатор та дрънка
39
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
ХАхахаххахаха, дали си и вярва?
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един чичко от Австрия и той така ръкомахаше със същите мустаки и после го намериха с калайка в канчето.
37
0
 
6
 
! Отговори
cCc преди 6 години
"турчин тази вечер - Осман" - нито е турчин, нито е Осман.
36
4
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Един разумен и нормално звучащ турчин тази вечер - Осман!Бях загубил надежда.
35
4
 
11
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Турция никога няма да стане пълноправен член на ЕС. Поне в този си вид. Страната е голяма. Населението е много. Ппследните две години има бум в раждаемостта след призива на Ердоган за най малко три деца. През 2017 населението се покачи от 80 на 82 милиона и 700 Хил. Германия няма да допусне такава мюсюлманска държава в съюза.
34
4
 
5
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Дали арестуваните чужденци (често германци) са невинни е спорно. Закритите вестници са предимно от голямата група на Заман и свързаните с него. Големите телевизии и вестници също са купени и централизирани. Опозицията ги нарича "Havuz Medya" (Басейн Медия). Като Пеевските медии. Свързвани с властта. Относно Туитър, блокират го винаги при терористични атаки. Най голямата им глупост в интернет е, че блокираха Уикипедия вече няколко месеца. Затова VPN приложенията са много популярни.
33
2
 
5
 
! Отговори
Сакън преди 6 години
Стига печата да не пише против Ердо, е наистина свободен да пише каквото си иска.
32
2
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
В Турция излъчват доста чужди медии на турски. Bloomberg, Sputnik, China TV, CNN Turk., Euronews, Fox. Как ги контролира Ердоган? Дойче Веле пък си имат тв предавания на турски. BBC си имат както радио така и телевизия.
31
5
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Глупости. Точно тогава Турция се натискаше да влиза в ЕС и се молеше за заеми от МВФ. Беше забранено абсолютно всичко. Но Западът мълчеше. Днес Турция е 'демократична' както повечето европейски страни, включително и България. Медиите са купени, настанени са удобни журналисти и се задават 'правилните' въпроси. Както и в България. Ако се противопоставиш на Системата си аут и си пишеш в някой блог и те четат стотина души. Това е демокрацията.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган да не се прави на луд, ами да си връща милиардите , които Турция дължи на България за прогонените тракийски бежанци.Ама и БГ-политици нямат топки да си ги поискат, тия пари принадлежат на България.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган да не се прави на света вода ненапита, защото хора от семейството му(синът или зетят му, възможно е и двамата)търгуваха с нефта, контролиран от ИДИЛ.Сега се прави на много морален..............аман от турски номера.
28
5
 
6
 
! Отговори
Осман преди 6 години
В Турция никога не е имало свобода на печата и медиите. Нито днес нито преди Ердоган. Армията директно влизаше в телевизионни студия само някой да каже че мисли Турция да става шериат или пък някой кюрд се осмели да каже че е такъв. Направо жандармерия настояваше студиата но тогава на Запада не му пукаше особено. Сега се 'загрижиха' за свободата на печата.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад е законен президент на Сирия, свикна ли Ердоган??