Гърците стачкуват срещу мерките за икономии – отново!

Държавните чиновници ще излязат на улиците в понеделник
12 яну 2018 10:40, Елка Василева
13
Гърците стачкуват срещу мерките за икономии – отново!
Снимка: архив, Reuters

Транспорт, лекари и кораби в Гърция днес са блокирани заради стачни действия на работещите в секторите. Те се противопоставят на внесения от правителството законопроект за нови мерки за икономии, който трябва да бъде гласуван в понеделник, съобщават гръцките медии.

По призив на своя синдикат днес 24-часова стачка започват работещите в метрото и трамваите, които протестират и срещу приватизационните планове на правителството и недостатъчното финансиране в транспорта.

Плавателните съдове ще останат по пристанищата. Болничните лекари от Атина и Пирея също стачкуват, а работещите в държавния сектор ще спират работа за по три часа. За днес техният синдикат е организирал протестен митинг по обяд и шествие пред парламента.

Работещите в държавния сектор планират да излязат на улиците в понеделник, когато трябва да бъде гласуван законопроектът с новите мерки за икономии. Същия ден са възможни и проблеми по летищата заради участие в стачни действия и на авиодиспечерите.

В Гърция не спират и протестите срещу плановете на правителството да увеличи онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците и да ограничи правото на стачки.

Търговете са сред непопулярните мерки, поискани от международните кредитори, които настояват за ускорено уреждане на проблема с необслужваните заеми.

Гласуването на законопроекта е насрочено за понеделник, преди срещата на финансовите министри на еврозоната на 22 януари, когато ще бъде оценен напредъкът на страната в прилагането на условията на спасителната програма, необходим, за да й бъде преведен следващият транш в размер на близо 5 млрд. евро от договорените заеми.

По обемистия проект в момента текат дебати в парламента. В него освен планове за електронни търгове за продажба на ипотекирани имоти се съдържат и разпоредби за по-нататъшни орязвания на социалните помощи и по-строги правила за стачките.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
2
 
! Отговори
според македония преди 6 години
една от причините за ликвидацията на Югославия подава Македония е въвеждането на тол системата по магистралите.Мизерията в ГЪрция също се предизвиква от нагло вредни техники следящи обемно всеки .
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Те нашия стандарт вече не могат да го стигнат.Те на нас разчитат да им пълним хотелите.Не случайно вече има менюта на български в половин Гърция.
9
2
 
5
 
! Отговори
Драхмакис преди 6 години
Охи
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да стачкуват файда вече няма.Ще затягат коланите и туй то, щат не щат.Безплатното ядене и пиене свърши.От 01.01.2018г им намалиха и пенсиите със 17,2%.Нема лабаво!и по-зле ще става.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не стигнат вашият стандарт няма да ги оставят. За сега все още са добре щом на обяд поне си позволяват в кръчмата да обядват и да ударят по някое Узо. Само до преди 5 години всеки обяд работници си събираха помежду си пари и си купуваха половин агне. Сега гледам са минали само на постно и по някога си позволяват половин печено пиле.Живея от 20 години в Гърция в последните години се усеща коренна разлика в стандарта им. И въпреки това за коледа на пенсионерите им дадоха 1200 евро на калпак
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Галеното детенце на Запада не е свикнало на икономии,и въобще не мисли ,да изплаща300млрд.дълг!Въпреки,че дълга беше опростен с близо 100млрд.,той продължава да се трупа и накрая нищо чудно да им простят всичко! Някой живеят на гърба на ЕС,ако бяхме ние на тяхно място,отдавна да са ни изхвърлили от ЕС!
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елини стачкуват българи спят! По телевизията видях плакат на гръцки митинг и там пишеше ,,По тихо, да не събудим българите''! Сигурно наши хора работещи там са го направили, но факт!
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла година стачка, а за Коледа - бонус! Тук пазим стабилетитет и накрая - за полицаите има, а за народа - груй!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това никога няма да ги стигнем ...
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми стачкуват хората.Не са свикнали да карат с малко пари като нас.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оло хроно апергия, Христугена - 1000 евро!