Албания и Косово с общ президент! Единението – кога?

Амбицията на премиера Еди Рама няма да се хареса на Сърбия
19 фев 2018 08:50,
66
Албания и Косово с общ президент! Единението – кога?
Снимка: Reuters

Албанският министър-председател Еди Рама заяви в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство", предаде Франс прес.

"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства", заяви Еди Рама пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва АФП.

"А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност", продължи албанският президент.

Това изявление няма да се хареса в Сърбия, чиито лидери редовно обвиняват Тирана, че има планове за "велика Албания" - което тя отрича. Сърбия не признава независимостта на бившата си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е замразен, коментира АФП.

Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич изразиха желание той да бъде подновен.

"Трудният диалог със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две държави, поддържащи добросъседски отношения и членуващи в Европейския съюз", каза албанският премиер социалист.

Хашим Тачи заяви, че ще се стреми държавата Косово да се сдобие възможно най-бързо със собствена армия.

Косово има сили за сигурност, но не и армия и е под закрилата на НАТО. "Силите за сигурност на Косово имат отдавна всички способности и действат като истинска армия на държава - професионална и многоетническа", каза Тачи.

Независимостта на Косово е призната от 115 страни, включително Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз. Около 80 страни, сред които са Русия и Китай, отказват да я признаят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като съм чел титова Югославия как се е гавриала със самата Албания и я е третирала като колония, така им се пада сега на сърбите. Ще воюват на два фронта срещу Албания и срещу Босна, поне ние може да сме спокойни че няма пак да надат вой за видинско, защото ще са заети със западните си съседки.
40
3
 
12
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Тачи да не крои граници без да пита! Да не види българското мнение пред портите в Тирана!
39
15
 
14
 
! Отговори
Бухал преди 6 години
България би трябвало да подкрепя Албания и Косово. Забравете тези "добросъседски отношения". Сърбия винаги е била срещу България и във всеки удобен момент, когато сме били по-уязвими е опитвала да открадне колкото може. Да не се правим на големи приятели с всички. Албанците винаги са поддържали приятелски курс към нас, дори и по въпроса за Македония.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се промени историята, разни диктаторски режими са нареждали на населението си да се изгарят цели библиотеки. Това го е имало и в Германия и в Италия и в Русия.Радвам се, че днес живеем в общество, в което книгата и народната памет, могат да бъдат съхранени от извeрги, далеч на края на света, само за 3 секунди!
37
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие наясно ли сте, че добре, че сме в НАТО. Иначе сме толкова малки и слаби въшкaри, че може да дойде Русия и да ни окупира като Крим и да каже... "проведе се законен референдум в Задунайска губерния (известна още като България) и 98% от хората гласуваха да се присъединият към Русия".
36
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Надявам се, че ПОСЛЕ ТАЗИ АНЕКСИЯ НА КОСОВО никой няма и да си отвори устата по повод на Крим!"Едното няма нищо общо с другото. В Косово хората бяха тероризирани от сърбите. Примерно ако не си православен, не ти дават работа, администрацията обработва твоите документи примерно 10 пъти по-бавно и неприоритетно, отколкото на сърбите. И т.н. Накрая даже сърбите вдигат ръка да бият онези хора, да ги убиват.А в Крим никой не ги е тормозил. Просто дойдоха едни руснаци и окупираха полуострова.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И е категорична глупост да се твърди, че "траки=каракачани". Това е простотия. Каракачаните са били народ подобен на власите, който е мигрирал със стадата си от земите на днешна Гърция, до Стара планина, в зависимост от сезона. Може да имат някакви далечни родствени връзки, защото и в миналото са си взимали жена, която си харесат, но произходът им е по-скоро елински, а не тракийски. А в древна Гърция траките пеласги се стопяват под натиск на семитски племена от Северна Африка и са мешавица.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hm 28Знаеш ли, от краварите ДАЖЕ отрова не ми трябва!!! Пффуууу.........ама и нашите "политици" се постараха, че даже и в червата ще намразим тая говедарска "нация"!!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооооооооооо.........хубаво......Надявам се, че ПОСЛЕ ТАЗИ АНЕКСИЯ НА КОСОВО никой няма и да си отвори устата по повод на Крим!!!!!!!!!!!!!!!!!
32
4
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
След 5 г и хоп обща държава! Искаме обединение на България и Македония но без албанците
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И двамата грешите. Албанците са най-близки наследници до илирите. А илирите са си отделно племе. Хем са родственици на траките, хем не са точно траки. Илирските племена са живяли и в земите на днешна Албания и Косово и Северна Гърция и в земите на днешна Македония. Илирско ДНК се намира и в Италия. Всъщност изследвания върху ДНК, показват, че най-чисто запазени тракийски гени се намират днес в Италия, а не на Балканите. Просто тук много хора са минавали, а там по-малко и са се запазили повече.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПроизхода на албанците е от тракийски племена, което ги прави много близки до нашия народ.Траки = каракачани... ние нямаме много общо с траките - едни 0-0,5% може да има тук там...
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произхода на албанците е от тракийски племена, което ги прави много близки до нашия народ.
28
7
 
8
 
! Отговори
hm преди 6 години
Само дето в Албания са атеисти на 60% - не са мюсюмани :) А една жп линия - Варна/Бургас -> Тирана/Солун бие монопола на проливите :) Ако си изиграеме картите добре ще имаме подкрепата на Русия и на ЕС и на САЩ за обединение с Македония.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В политиката няма приятели, а има интереси.
26
3
 
20
 
! Отговори
Край преди 6 години
Балканите са паднали по полумесеца защото българи сърби и гърци са били разединени. Сега ?
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите извадиха голям късмет,че им отнеха Косово,но още не могат ,да го осъзнаят!Албанците се размножават ,като miшки ,в селата и градчета където има албанци ,но останаха извън Косово вече са почти само с албанско население!Прешево,Буяновац,Медведжа,и др.са само сръбски имена!Ако не бяха отцепили 1'7млн.албанци,то те щяха да са превзели вече и Враня,Лесковац и др.!
24
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бавно, полека ислямските клещи се затварят около България. След 30 години, когато християните ще сме малцинство в България просто ще сменят името на държавата.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се бута винаги на Балканите с война и винаги в мир губи. Така е и сега, хаби се залудо. Не си оправя държавата , че в източната им чест са се увеличи ли с милиони китайската раса и яко развиват частен бизнес , без да внасят и долар в общините им.
22
6
 
7
 
! Отговори
наблюдаващ историята преди 6 години
Сърбите винаги са търсели гръб. Я Русия, я САЩ /1954г-1980/, я Франция, Англия , Китай / 1993/ ,я Гърция. Но какво и да правят са си в Европа. И изпускат Косово. А Косово е било или Българско, или Албанско, или Сръбско, или Македонско Бъдещето му е в ЕС.