"Република Нова Македония" – най-подходящото име за съседите?

Мнение: Премиерът Заев бърза, трябва му политически актив
Обновена: 2 мар 2018 15:40 | 2 мар 2018 15:00, Анисия Иванова
54

"Република Нова Македония" е най-подходящ вариант за ново име на държавата, това смята бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов по повод протестите и споровете за името на западните ни съседи. Той обясни, че е изненадан от предложените варианти, които се обсъждат.

"В историята някъде има Македония, но тя сега се намира в три държави, а сега е създадена една нова държава, от четвърт век, и тази нова държава е върху част от територията на областта Македония, но тя е нова", обясни Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всичко се върти около име, което съдържа географски понятия и точно това е проблем, защото държавите избягват да поставят географски имена на своите страни.

Йорданов обясни, че една географска област не може да бъде част от територията само на една страна. Затова и гърците мислят, че в името на Македония има иредентизъм.

"Тоест опасност, че в един момент в тази държава ще се появят политици, които ще предявят претенции към съседна държава на базата на това географско име", обясни бившият ни посланик в Македония.

По думите му, ако ще се казва "Горна Македония", гърците си решават проблема, но трябва да знаем, че в тази част влизат Благоевград и Кюстендил. Същото се случва, ако името е "Северна Македония".

Според журналиста Коста Филипов македонският премиер Зоран Заев не случайно е определил срок до края на юни да бъде решен спорът за името на страната.

"На него му трябва крупен политически резултат и той го свързва именно с членство в НАТО, а това може да стане през юли или с получаване на дата за започване на преговори", обясни Филипов в ефира на "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Най-добре да се казва "Република Измислица" с фалшива история и език.. Малката 'Украйна'..
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източна Албания.
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова Македония наистина звучи добре, логично и неутрално
4
3
 
22
 
! Отговори
Край преди 6 години
дайте да измислим едно име на макетата, че сън не ги лови. Това Нова Македония ще се бърка с Нова Каледония. Предлагам да се казва Великомакедония. Така ще е 20 тина годинини после ще стане Долна Шайперия.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южна България !!!
2
7
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
аз предлагам Западна България!
1
21
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Отдавна ви го казах - най-подходящото име е Република Нова Македония!Добре дошли в ЕС и НАТО, приятели и съседи!