Напрежение между Белград и Прищина, 32 ранени при сблъсъци

Косовската полиция задържа високопоставен сръбски представител
27 мар 2018 08:30, Елка Василева
40
Напрежение между Белград и Прищина, 32 ранени при сблъсъци
Задържаният Марко Джурич. Снимка: Reuters

Високопоставеният сръбски представител Марко Джурич бе арестуван от специалните части на косовската полиция вчера, след като влязъл незаконно в Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че полицията е придружила Джурич, който е главен преговарящ на Сърбия в разговорите с Косово, провеждани с посредничеството на ЕС, до граничния пункт между Косово и Сърбия.

Тачи призова за спокойствие и каза, че "този случай не трябва да нарушава комуникацията между Косово и Сърбия, усилията за нормализация, добрите междусъседски връзки и помирението между Косово и Сърбия".

Лекар от северната част на Косово каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на вчерашните сблъсъци с косовската полиция, избухнали по време на задържането на висшия сръбски представител Марко Джурич, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница.

Косовските власти казаха, че Джурич, влязъл без тяхно разрешение в Косово, е бил освободен и изгонен от страната, пише БТА.

Служители казаха, че полицията в Косово е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в Косовска Митровица и да арестува Джурич.

Междувременно посланикът на Русия в Белград Александър Чепурин изрази възмущение заради сблъсъците в Косово, след като специалните части на косовската полиция със сила влязоха в административна сграда в Косовска Митровица, където се провеждаше кръгла маса по косовския въпрос и задържа ръководителя на Канцеларията за Косово и Метохия към правителството на Сърбия Марко Джурич. „Възмутени сме от грубата провокация на Прищина. Напълно сме солидарни с Марко Джурич и със Сърбия“, заяви руският посланик като своя първа реакция след инцидента.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно мижавата държавица Косово ще прекрати своето съществуване. Политиката е променлива величина и когато албанците останат без покровителство, Сърбия ще ги смаже за няколко дни.
12
4
 
48
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Това недоразумение е Косово създадено от сащ и техните васали от ес,е бомба с закъснител за балканите.
11
8
 
37
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
Сега правителството на Сърбия ще покани Русия да го защити, съвсем законно и ето ти нова война... Но явно така ще е вече. Тормозените страни от хамериканците и европаплачта една по- една ще се оплакват, докато не стане по-голяма война. Но изглежда тя вече е на път с гоненето на посланиците...
10
4
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Така е, накои стават на кайма в Сирия, други на дроб сърма във Виетнам, Сомалия, Никарагуа, Заливът на свинете и къде ли не!
9
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово е света земя Сръбска
8
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, оная мнима защитница на славянството! Хр. Ботев
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До No 6. ***, я кажи кой ще я пусне тая ракетка и от къде? Ония дето станаха на кайма в Сирия ли?
6
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една ракетка в американската база в косово и европа ще бъде свободна
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да не забравяме, че в Косово е най-голямата амариканска военна база в Европа (преди това беше в Хайделберг), така че САЩ ще държат до последно за албанските гадове.
4
7
 
28
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Сегашната Русия няма нищо ощо с оная, бе ***!
3
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Може, може, ще, ще, ще :) Колкото реагираха когато сърбите за 10 бяха смачкани :)*** :)
2
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово=гнездо на ислямски терористи, търговци с човешки органи и дрога подкрепяни от терорист номер едно в света САЩ. Експресното унищожение на тази *** ще спаси балканите и европа от тероризъм.
1
13
 
43
 
! Отговори
Към преди 6 години
момента Русия изразява възмущение на ниво посланик, но може да реши и по друг начин. Тогава на косоварите няма да им е весело!