Турската "Желязна лейди" – най-силният конкурент на Ердоган

30% от турските избиратели харесват Мерал Акшенер
24 апр 2018 21:00, Елка Василева
123
Турската "Желязна лейди" – най-силният конкурент на Ердоган
Мерал Акшенер. Снимка: архив, БТА

Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е смятана за най-силния конкурент на Ердоган на президентските избори, които ще бъдат проведени предсрочно през юни тази година. Коя е Мерал Акшенер и има ли шанс срещу Ердоган?

""Добрата партия" отговаря на всички изисквания за участие в изборите. И ако сега се опитате да промените правилата, ще превърна живота ви в ад, заклевам се!" - така Мерал Акшенер, основателка и председателка на "Добрата партия", отговори на турския президент Ердоган, който малко преди това беше обявил, че следващите избори ще се проведат не през ноември 2019, а още през юни тази година, пише Дойче веле.

Все още не е ясно дали партията на Акшенер, която беше основана през октомври миналата година, ще бъде допусната до изборите. Висшата избирателна комисия на Турция тепърва ще излиза с решение дали "Добрата партия" изпълнява всички изисквания, залегнали в турския избирателен закон. Но Акшенер има още една възможност да участва в изборите - ако успее да събере 100 000 подписа, тя може да се изправи срещу Ердоган като независима кандидатка на президентските избори.

"Никой не можеше да я спре"

Професор Юсуф Халачоглу, член на "Добрата партия", е забелязал силния характер на Акшенер още по време на нейното следване. "Мерал Акшенер беше моя студентка. Тя никога не се предаваше. И неизменно постигаше всичко, което си беше намислила. Никой не можеше да я спре", спомня си професорът. Нейната пробивност ще ѝ бъде от голяма полза в политиката, казва още той и добавя: "Тя е истинска патриотка, а прогнозите ѝ почти винаги се сбъдват. Ето, предсказа, че ще има предсрочни избори и навреме започна да подготвя партията си за тях".

Политическата кариера на Акшенер започва през 1995 година, когато тя е сред приближените на първата министър-председателка на Турция г-жа Тансу Чилер. Година по-късно Акшенер става вътрешен министър в коалиционния кабинет на Чилер и консервативно настроения Неджметин Ербакан. Начело на вътрешното министерство тя си навлича гнева на мнозина в Турция, заявявайки, че лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан бил "от арменско котило". По-късно Акшенер поднася извинение за думите си и благодарение на политическия си опит успява да излезе невредима от скандала.

През 2001 година Акшенер участва в изграждането на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но много бързо се разочарова от Ердоган. След само четири месеца преминава в ултранационалистическата Партия на националистическото действие, където става съветничка на партийния лидер Девлет Бахчели. По-късно оглавява опозиционното крило в партията, а на 25 октомври 2017 година основава своята "Добра партия".

30% от турските избиратели харесват Акшенер

Чуждите медии често сравняват Акшенер с Маргарет Тачър и затова я наричат "Желязната лейди". Медиите в Турция обаче я цензурират, а телевизиите ѝ отказват изяви, твърди турският политолог Башкън Оран. И въпреки това тя се радва на голяма популярност, казва още той и добавя: "Всички хора, които не желаят диктатура в Турция, ще подкрепят онзи кандидат, който най-успешно се противопоставя на Ердоган. И по всичко изглежда, че това е именно Мерал Акшенер, която със сигурност ще привлече и избиратели на ПСР".

И наистина: актуално допитване показва, че 30 процента от турските избиратели харесват Акшенер. Но тя не бива да забравя, че изходът от гласуването на 24 юни ще зависи до голяма степен от вота на кюрдските избиратели, които представляват около 18% от общо 55-те милиона турски гласоподаватели, казва социологът Йозер Сенчер и добавя: "Всички кандидати, които ще се изправят срещу Ердоган, трябва да се съобразят с този факт. А Мерал Акшенер би трябвало да си зададе въпроса дали може да привлече тези гласове и при нужда да подобри стратегията си".
 


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
6
 
! Отговори
ОБИЧАМЕ ТУРЦИЯ! преди 10 месеца
ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРИН И С ТАЗИ НАЦИЯ СМЕ КРЪВНО СВЪРЗАНИ!
ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ НИ БРАТЯ!
ДОРИ И ГОЗБИТЕ СА НИ ЕДНАКВИ ....ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МАНТАЛИТЕТА И ОБИЧАИТЕ!
1/5 -ОТ БЪЛГАРИТЕ СА С ТУРСКО-ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!
НИКОЙ --НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ ИСТИНАТА И РЕАЛНОСТТА ДНЕС!!!
74
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много "свежа" новина за аанал ормаана.
73
4
 
4
 
! Отговори
Аооо преди 10 месеца
До те го начукам в еврейката долна
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха,ха,ха,Турция наистина има подводници но те са ГЕРМАНСКО ПРОИЗВОДСТВО!!!Има също и сателити в орбита но те също не са произведени в Турция!!!Четете!Има от много места от където да се информирате!И да се разберем,не говорим за отделни части за тези съоръжения!
71
13
 
4
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 10 месеца
Който иска турция удавена в лaйната на исляма гласува за ислямския брат ердоган.
И ще получи разпад на турция. Ще има свободна кюрдия, анадолистан и егейска турция, турците ще бъдат изгонени от кипър, а Истамбул ще се казва цариград.
Само ислямотурския трол наричащ се яcтреб, ще продължава да лумка чело в пapцала на пода.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Tурският самолетоносач ще имали достатъчно отвори за греблата и място за гребците, а яcтpебче?
69
5
 
4
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 10 месеца
До Анонимен 71

Ъъъъъъ ... спътниците са в орбита, от 2009 година насам, пък подводниците са ... под морето.
Тия коя част на "Турция произвежда от спътници до подводници" не можа да разбереш точно?!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Св. *** Ефенди

Я, де ги тия спътници и подводници? Я кажи за един спътник или една подводница, които да са НАПРАВИЛИ САМИ, а не да са ги поръчали или купили.
67
11
 
14
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 10 месеца
След месец Ердоан ще тържествено ще открие проекта ТАНАП
През октомври - третото летище в Истанбул - един от мегапроектите му
Започва строежът на още един мега-проект - канал Истанбул
Започна строежът на първият турски самолетоносач
Турската Космическа Агенция е официално основана и през тази година започва строежа на космодрум

Допреди 15 г. Турция внасяше дори артилерисйките си снаряди от запада, сега произвежда от спътници до подводници!

Благодарение на Ердоан!
66
2
 
4
 
! Отговори
???? преди 10 месеца
До Св. *** Ефенди

Какво точно султан Ердоган е направил за Турция?
65
10
 
7
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 10 месеца
За силна и независима Турция - гласувай за Ердоан!
Акшенер няма никаква политическа визия и кандидатурата и е просто резултат на безумната и опозиция на Ердоан! Защо кемалистите са в опозиция на Ердоан?!
Ами, защото този луд-луд Ердоан една по една къса зинджирите от краката и ръцете на окованта от кемалисти/секуларисти/империалисти Турция!
Еродан за 15 г. направи десетократно повече за Турция, отколкото всички секуларисти за предишните 70 г.
64
4
 
0
 
! Отговори
na4etoh se na pr0st0 преди 10 месеца
na4etoh se an pr0st0ti1. Kakvi sa te3i es-f1nt0ve. Navsqkude kudeto es ima prust se p03nava po zeni na p0stovete. uzasn0. nikoj ne e pr0k0psal s zen1 na4el0
Primer1 mnogo i ra3ruhata s1gurna.
63
13
 
20
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 10 месеца
Ех, ако бях турски гражданин, щях да гласувам за тази. Само защото няма паpцал на главата.
Ислямистът ердоган превърна една напредничава и развита страна в ислямска кoчина. Ердоган е нашественик, престъпник и води турция към разпад.
Сигурно има много избиратели в турция които имат достатъчно мозък да гласуват против ислямския плъx ердоган. проблемът е каква част от изборите ще фалшифицира и на колко от противниците си изобщо ще позволи да гласуват. Щото наш гербав цвъки е ангелче пред ердоган.
62
11
 
20
 
! Отговори
???? преди 10 месеца
КАК СИ ПОЗВОЛЯВА ТАЯ ДА СЕ ИЗПРАВЯ СРЕЩУ СУЛТАН ЕРДОГАН?
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извинявайте, не разбирам от евроценности, техника и готварство, от музика също, по скоро мнението ми е скромно, но когато го заявявам е истинско! Тоест, на фотоса виждам сериозният вариант на Десислава Гербова Атанасова /Артилерията - 203 мм/ и четири пъти повече качества от напъните на Нинова да се представи за сериозен опонент на тиквонадата!
60
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
Тенгрианството не прави партии. Не може да му се търси такъв израз, толкова тясна идеологическа рамка, ако въобще тук, говорим за Тенгрианство, а не за някакъв инженерен проект на ЦРУ и Мосад. Прилича ми, повече на това.
59
7
 
21
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
симпатична дама на средна възраст дано да успее
58
3
 
22
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Искам разяснение от автора на статията по следните изречения от тескта:
Мерал Акшенер е смятана за най-силния конкурент на Ердоган на президентските избори
актуално допитване показва, че 30 процента от турските избиратели харесват Акшенер
ще зависи до голяма степен от вота на кюрдските избиратели
заявявайки, че лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан бил "от арменско котило"
Акшенер участва в изграждането на ислямско-консервативната Партия

СТАТИЯТА Е ПЪЛНА БОЗА,НЕПРАВИЛНО МОНТИРАНА РЕКЛАМА!
57
4
 
19
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
До али

Истината е тази,че Кълдароглу - няма абсолютно никакъв шанс.При една евентуална кандидатура като президент това означава,да се лиши от депутатското си кресло.Губи при всички случаи и съответно остава на улицата.Наясно е с това и за това не се кандидатира за президент.По удобно му да взема заплата като депутат,да прави циркове като Сидеров,да обвинява Ердоган че е диктатор, а не вижда себе си,след 11 изгубени избори,още не е освободил лидерския си пост.
Сега разбираш ли?
56
2
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 10 месеца
До Професор - Науката и алкохола на никой не прощават, професоре. Апропо, къв професор си, бе нещастник. Изобщо имаш ли образование?