#Tamam ("достатъчно")… Как Ердоган взриви Турция?

Думите му изведнъж се обърнаха като бумеранг срещу него
14 май 2018 08:30,
61
#Tamam ("достатъчно")… Как Ердоган взриви Турция?
Снимка: Reuters

Във вторник Реджеп Ердоган изненадващо заяви пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, че ако някой ден турският народ кажел, че е "достатъчно", той щял "да се оттегли". Това отприщи вълна от коментари в социалните мрежи, а хаштагът #Tamam ("достатъчно") веднага се изстреля на първо място сред най-посещаваните хаштагове в Twitter. В сряда следобяд беше премината границата от два милиона споделяния, пише "Дойче веле".

Най-голямата сензация в случая обаче е това, че Ердоган изобщо споменява за оттегляне. Още повече, че той прави това в началото на предизборната кампания за изтеглените от него на 24 юни парламентарни и президентски избори в Турция. Вярно е, че пред съпартийците си Ердоган каза също, че на 24 юни турският народ щял да даде заслужен урок на враговете на страната. Но след казаното от него много турци се питат какво точно е имал предвид Ердоган - дали само да нахъса почитателите си или наистина да сигнализира, че вече е уморен от управлението? Още повече, че в неговата Партия на справедливостта и развитието наистина се носят слухове, че Ердоган можел да се оттегли по здравословни причини.

Но много по-вероятно е другото: Ердоган да изрича подобно нещо, защото се приравнява на турския народ и изобщо не може да си представи, че той (народът) някога ще пожелае Ердоган да си ходи.

И действително - говорител на управляващата партия определи като заговор вълненията в Twitter и посочи, че хаштагът #Tamam бил споделян най-вече в страните, където "терористични групи като ПКК и ислямисткото движение на Гюлен били особено активни. Привържениците на Ердоган отвърнаха с контра-мярка: те създадоха хаштага #Devam ("още"), който обаче до сряда сутринта беше споделен от най-много 400 хиляди души в Twitter.

Но каквото и да е имал предвид Ердоган, думите му се обърнаха като бумеранг срещу него. Така той даде на опозицията нов, общ за нея предизборен лозунг. Защото всички опозицонни формации могат да застанат зад посланието "Достатъчно".

Междувременно някои опоненти на Ердоган го включиха активно в предизборните са кампании, а на спонтанен митинг в светския истанбулски квартал Кадикьой демонстранти издигнаха лозунга "Достатъчно!", преди полицията да се намеси и арестува 10 души. Потребител на Twitter коментира саркастично, че вече дори само споменаването на думата "достатъчно" ще бъде напълно достатъчно, за да се озовеш в затвора като "терорист".

По този повод колумнистката Оя Байдар припомни в критичния към властта сайт T-24, че веднъж вече турският народ е казал "стига" на Ердоган - на парламентарните избори на 7 юни 2015 година.

"Но вместо да се оттегли, тогава Ердоган насрочи нови избори, прекрати мирния процес с кюрдите и отприщи вълна от насилие и терор." Именно защото се опасяваха от терора, много турски избиратели отново гласуваха за партията на Ердоган на последвалите през ноември същата година избори.

А сега ситуацията е още по-тревожна, твърди Байдар: "През последните 3 години правителството извърши такива тежки грехове, че сега му е още по-трудно да се оттегли".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
18
 
10
 
! Отговори
Казах няма да повтар преди 5 години
Добре че е РАСИЯ,та имахме всичко,а сега какво е а.Бог да пази,матушка РАСИЯ.На който не му харесва,пътя към,западнала Европа
21
4
 
5
 
! Отговори
Пазете лидерите от преди 5 години
НЕ Е редно лидера на една голяма държава да се ползва за ПИАР мероприятия..Както виждате срещу Ердоган с е ползват камери прецакващи го трайно нелечимо..Пазете лидерите от излишни пиар и подобни мероприятия..
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците решиха : Избори, във всички държави по света ще се правят само по туитър.
19
7
 
14
 
! Отговори
999 преди 5 години
без коментар , споделям само няколко думи от вашата новина :....пише "Д о й ч е В е л е"...
18
9
 
21
 
! Отговори
Фактолог преди 5 години
Ердоган вчера беше в Лондон пред митинг и след това договориха инвестиции.В момента стокообмена с Англия е 30 милярда Е...Оня ден сръбския премиер министър беше в Анкара....Бизнеса гърми Пътя на коприната стига до Одрин до месеци ,време е да се включим ,а не само да гледаме отстрани и да хейтим ...Сестрите ще чупят държавата иначе...
17
13
 
21
 
! Отговори
123 преди 5 години
До РОССИЯЯ отивай да се биеш с белите мечки за одеяла. Като не ти харесва в България се махай от тука. А ние ще си коментираме каквото си искаме и както си искаме. Аз лично не се оплаквам, оправям се доста добре. Работя това за което съм учил и имам опит. Заплатата ми е прилична. В България постепенно се връща естественият подбор на пазара на труда. Дори и най-смотаните работодатели видяха, че за работа си трябват качествени, а не "наш'те". русия и турция от друга страна нямат бъдеще. Никакво.
16
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ КАЖЕМ СТИГА......НА ГРАБИТЕЛИТЕ ОТ ГЕРБ И ЕС
15
13
 
29
 
! Отговори
Софакъл преди 5 години
Ако Ердоган е диктатор то и Тръмп,Путин,Меркел и Макрон са диктатори...
14
19
 
27
 
! Отговори
.... преди 5 години
Епа ердоганя си е чиста проба диктатор! Е сега има още много за да достигне Сталин, Наполоен, Хитлер, Мусолини, Пол Пот и т.н. и т.н. Но той доста усилия полага да ги достигне де! Сега обаче ние, говоря за БГ народа и територията му, сме на устата на топа обаче! Щото Гърците ше му се опънат! За сърбите тях с война не можеш ги изплаши! Арменците те пък въобще няма и да се замислят! И оставаме ние със свалени *** и наведени до земи! Възхваляващи султан ердоган! Еми заслужаваме си съдбата сега!!!!
13
12
 
29
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
...пише Дойче Зеле... и прескачам статията.
12
9
 
12
 
! Отговори
Сокол 9 преди 5 години
12 Кои са тези десет държави дето ги няма на картата
11
22
 
23
 
! Отговори
Ту мач вуиид преди 5 години
Никой не вярва на социалните мрежи .Арабите повярваха и 10 държави ги няма на картата...По улиците народа казва "продължаваме" Девам
10
11
 
26
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До РОССИЯ Бягай си в хубавата Русия, като толкова ти харесва.
9
14
 
22
 
! Отговори
Сокол 9 преди 5 години
7 колко е средната продължителност на живота в Русия особено сред мъжкото население. За големината на пенсиите в Русия няма да питам но като имате предвид че МРЗ в Русия е 250 лева
8
10
 
27
 
! Отговори
. преди 5 години
Ердоган често си говори с Путин, а Путин знае добре, как се правят и печелят избори. Споделил е тайната и на Ердоган.
7
20
 
32
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
бг журналисти постояно гледат в чинията на русия и турция- и продължават с своите пропаганди я си погледнете своята чиния че е празна господин бб колко време е на власт защо тои не си иде защо меркел не си иде стига стези глупости турчина и руснака на хиляди пъти са по-добре от нас в турц ия на 50 год пенсионер в руся 60 год.пенсионер а колко е в бг
6
4
 
10
 
! Отговори
НЯКОГА , НО НЕ СЕГА преди 5 години
СЛЕД ТАКИВА ИЗКАЗВАНИЯ ДО НЕГО СЕ ПРЕЛЕПЯТ ТЕЗИ КОИТО СА ГОТОВИ ДА ГО НАСЛЕДЯТ.ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРАВИ С ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ. Явно на клона на власта са се качили много повече от тези които може да носи.
5
12
 
54
 
! Отговори
.. преди 5 години
Някой да се съмнява, че ще го преизберат? Еродган нямаше да прави избори ако не беше сигурен.Колкото и да не ни харесва на нас българите, турците са добри политици, знят какво искат и как да го постигнат. Ние само се бием в гърдите и обясняваме колко сме велики.Само си спомнете, свали боен самолет на Русия... Е, вярно, за някакв време му беше грапаво, но сега пак получава дивиденти от Русия.
4
18
 
51
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Там протестират срещу местния диктатор, а ние нашия диктатор, назначен от американското посолство, си го обичаме...
3
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
#Tamam