Осъден сърбин: Искам в затвора и животните, които гледам!

Няма на кого да остави 26 крави, 30 прасета и 100 кокошки
22 май 2018 10:00, Елка Василева
37

Сърбинът Боян Радованович от Ново село край Куршумлия е осъден на 40 дни затвор за нарушения на закона за движение по пътищата. След няколко опита да отложи изтърпяването на наказанието или поне да получи гривна, мъжът изпратил искане до затвора да му бъде разрешено да вземе със себе си и 26-те крави, трийсетината прасета и стотината кокошки, които гледа.

Боян Радованович е глобяван от полицията няколко пъти заради управление на нерегистриран трактор, поради което има издадена мярка забрана за управление на моторно превозно средство.

"С какво да нося сеното, на гърба си ли да го нося? Трябва да го прекарам, и царевицата, и житото, и всичко – да нахраня животните, за да имам да оцелявам, да живея", казва мъжът.

Той се грижи сам за всичко във фермата, живее само с болната си майка. Няма на кого да остави животните, защото в селото освен тях двамата никой друг не живее. Боян вижда решението на проблема само по един начин.

"Изпратих писмо до директора на затвора в Прокупле, ако може, да приеме животните ми. Аз ще ги гледам и всичко ще им подарявам, и млякото, и яйцата от кокошките, и всичко, само да изхраня стоката, да имам къде да се върна", казва Радованович пред РТС.

От затвора обясняват, че това е прецедент в практиката им. Казват, че няма нито законова, нито техническа възможност да изпълнят искането на Боян и затова са го упътили към Общинския съд.

Пред закона Боян е многократен нарушител с много тежки дела за нарушения срещу сигурността при движението по пътищата. За четири години той има 15 присъди, а за три глоби е платил 550 000 динара.

"Не можахме да намерим начин да обясним на този човек, че трябва да поеме отговорност за действията си. А това не е все едно. Да кара трактор без книжка, нощем, обикновено това става късно вечер или рано сутрин, това е вероятно необходимост да се извършат някакви действия в неговата ферма", казва председателят на Наказателния съд в Прокупле Сладжана Драшкович.

Почти никой не минава по пътя, по който Боян вози сеното за животните си с нерегистрирания трактор, защото друмът стига до пустото село, чиито жители са само той и неговата майка.

Ако продаде животните си заради излежаването на присъдата в затвора, Боян вече не вижда бъдещето си на село.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.