Македония с ЕС и НАТО! Но и под влияние на Русия и Турция!

До края юни Скопие и Атина може да се разберат за името
5 юни 2018 20:55, Екип на Bloomberg
83

През последните години, преди идването на власт на реформаторското правителство на Зоран Заев, Македония беше изолирана държава. Сега правителството в Скопие е посветено на реформаторския подход, на европейските ценности и желанието за промяна върна европейския дух в Македония.

Това обобщи проф. Мариян Гюровски, експерт по национална сигурност в университета "Св.Кирил и Методий" в Скопие, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Като най-голям политически успех за страната той посочи преговорите с Гърция за името на Македония.

"Най-големият успех на правителството на Зоран Заев е, че то се посвети да преговоря с официална Атина и според информацията с която разполагаме Македония и Гърция са много по-близо до намирането на решение на спора за името. Надявам се , че до края на юни ще се стигне до постигането на решение между двамата премиери. Ако Македония не получи покана за членство в НАТО на предстоящата среща на върха или до края на 2018 г. има възможност да се повторят политическите кризи и рисковете за сигурността и да се стигне до дестабилизация", коментира още Гюровски.

Според него руското влияние в Македония е повече от очевидно, има и наличие на агресивни изявления на посланика на Русия в Скопие.

"Също така, не трябва да бъде подценявано влиянието в културен и религиозен план на Турция върху Македония, което може да се превърне в риск през следващите 5-7 години с оглед на модела на управление, който използва турския президент Ердоган не само в собствената му страна , но и в Босна, част от Сърбия и Македония", каза още експертът.

Гюрковски приветства завръщането на България като лидер в Западните Балкани.

Вижте във видео материала целия разговор по темата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята им гръцка, езикът - български, политиците - сръбски. Е, ТАКЪВ ПРЕЦЕДЕНТ НЯМА В ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надежди говежди,беше до оня ден,после до 9 юни,сега до края на юни "може'"а утре грънците пак правят митинги заради името МакедониА а и като чета и слушам какво казват гръцките политици от опозицията и коалиционните партньори на левундера Ципракисчо никакъв шанс няма!Нова Демокрация в прав текст-"не признаваме македонска идентичност и език"а пък ония "Независимите грънци"може да са една шепа ама те пък въобще не искат думата Македония в съставното име на БЮРМ!Въобще мамата си е..ло!
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция да си поиска античната история и името Македония, а ние езика, средновековната история, така също и народа български. Да им оставим албанците, ако Албания не ги ще. Политиците им да ги пратим в Белград, и да им даде Вучич сръбско гражданство. Честното решение е това.