Вучич към косовския си колега: Не искаме война!

"Борим се за мир и стабилност всеки ден, буквално"
18 юли 2018 11:15,
12
Вучич към косовския си колега: Не искаме война!
Снимка: Reuters

Не искаме война и ще дадем всичко и най-доброто от себе си, за да не допуснем конфликт. Борим се за мир и стабилност всеки ден, буквално...

Така държавният глава на Сърбия Александър Вучич отговори на изявлението на косовския министър-председател Рамуш Харадинай, който предупреди, че ако се стигне до подялба на територии се рискува нова война на Балканите, пише електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.

"Нямаме гарантирани мир и стабилност. Борим се за тях всеки ден, буквално", заяви Вучич, уверявайки, че "ще запазим мира".

Коментирайки срещата си с държавния глава на Франция Еманюел Макрон, Вучич подчерта, че в Париж са обсъдени "всички ключови въпроси, пред които е изправена Сърбия, свързани главно с диалога между Белград и Прищина".

"По-голямата част от времето прекарахме в разговори за потенциални решения и възможности за постигане на компромис, който да гарантира мира и бъдещето на нашите деца, но компромис, който не е унизителен за Сърбия… Трябва да е достатъчно приемлив, за да може да се погледнем в очите и в същото време да изградим по-сигурно и по-добро бъдеще", каза той.

По думите на сръбския президент, Макрон е призовал за "допълнителна ангажираност за постигането на такова решение, ако е възможно".

Френският лидер "е наясно и разбира добре ситуацията", констатира държавният глава на западната ни съседка.

"Мисля, че имаме подкрепата му. Надявам се, че и тази на канцлера Ангела Меркел. Ако това е така, то тогава има надежда за постигане на споразумение с Прищина", изрази увереността си Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Близко до мозъка преди 5 години
До АнонименА Гърция и Турция какви са? Каква е Румъния, която и в момента се опитва да засмуче Молдова. А САЩ, които имат интереси по цял свят? Ние сме глупаците, защото се оставяме да работи схемата "разделяй и владей" и се конфронтираме със себеподобните братски народи на Сърбия и Русия за благото на интересите на злото под ръководството на САЩ и наднационалната мафия.
10
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
И между другото, време да се набият канчетата на ония от Република Сръбска, че само мътят водата в Босна.
9
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Земите до Ниш няма да върнат, те не са взети от Княжеството, а са посърбени още преди Екзархията. Но Цариброд и Босилеград е добре да върнат, както и да разширят автономията на Войводина.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са едно малко, но изключително нагло и подло племе, което има за национална цел заграбването на земя от съседните си страни и обезличаването на местните народи. Когато се разпадаше Югославия водиха войни с до вчера уж братски народи!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега си представете как се отделя Войводина. После се отделя и областта Санджак. После си връщат на България земите до Ниш. И така разбирате колко е голяма истинската Сърбия.
6
4
 
4
 
! Отговори
до катя преди 5 години
В ЕС да ако не се разпадне до 4-5години както върви сега но в НАТО не искат и те като Австрия кой ще ги нападне те последно бяха бомбандирани от НАТО но на теб тези неща не са ти ясни.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Признавате правото на косоварите за самоопределение и независимост и имате мир. Какво му е унизителното на това?
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войводина е на път да се отдели
3
4
 
17
 
! Отговори
Катя преди 5 години
Започнаха да разбират,че без мир и стабилност няма просперитет.Сърбия ще влезе в НАТО и ЕС.Въпрос на време.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искате война, ама вас само тоягата ви оправя, руски по...ги. Няма друга държава, която да е причинила повече злощастия на България от 1885г. до момента, в т.ч. извършения геноцид над българите в Македония през 20в. Но има все пак някаква историческа справедливост. След разпадането на югоимперията великите сърби вече се събират на една кърпичка място - 55-56хил.кв.км без Косово и Войводина, а от всички бивши републики им биха шута.С натовска МК ще бъдат капсулирани,следва отделяне на Войводина