Оградата ги спира! 14 хил. мигранти хванала Турция до границата ни

Основният поток е от Сирия, Ирак, Афганистан
16 авг 2018 21:00, Елка Василева
49
Оградата ги спира! 14 хил. мигранти хванала Турция до границата ни
Снимка: архив, Reuters

Турските погранични власти са заловили 13 900 нелегални мигранти през първите осем месеца от началото на тази година при опит да преминат през границите на Турция с България и Гърция край Одрин.

По данни на Генералната дирекция по миграцията над половината, а именно 8561 мигранти, са заловени край турско-гръцката граница, а 5249 - край турско-българската граница, предаде БТА.

Телените заграждения, които бяха издигнати от България на границата с Турция, са разглеждани като по-трудно преодолима преграда от бежанците. Поради това в последно време те се насочват повече към границата с Гърция, отбелязват наблюдатели.

През летните месеци река Марица, която оформя границата между Турция и Гърция, пресъхва, а само малка част, 12,5 км, от границата с Гърция е с телени заграждения. Смята се, че поради това е по-лесно тя да се премине и затова мигрантите се насочват основно по този маршрут към Европа, коментира представител на Дирекцията.

По думите му районът на град Одрин е отправна точка за мигрантите, пътуващи към Европа. Десетки хиляди се опитват да стигнат до европейските държави по този маршрут. Каналджиите отвеждат мигрантите до военната зона и ги оставят там. Една част се опитват да преминат нелегално границата с България, а друга част се насочват към Гърция.

Охраната на западните граници се осъществява от военни части, наричани "Гранични орли", към 54-та механизирана пехотна бригада.

Постоянният контрол на западните граници от страна на турските войници, патрулите, сътрудничеството с местните власти и бдителността на местното население са фактори, които спомагат за осуетяването на опитите за нелегално пресичане на границите.

Заловените мигранти се предават на Дирекцията по миграция в центровете за настаняване, където се задействат процедури по връщането им.

Сред заловените през първите осем месеца на тази година основният поток е от Сирия и Ирак, следват Афганистан, Пакистан, Палестина, Саудитска Арабия, Иран, африканските страни и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да може да се каже, че имаме световен опит в изграждането на огради, даже и Румънските диви *** не смеят да припарят близо до последната. Само, като я видят и бягат.
15
3
 
8
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Великата турска *** е пълна с милиони покемони,които щъкат без проблеми на територията й.
14
1
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Браво!Суперинтелект!Когато някой е действително Т.Ъ.П. ,това няма как да му бъде обяснено.Явно си от тези които пишат по стените и в градския нужник ония трите букви.Горкия как се подиграва природата някога със някои същества.
13
5
 
1
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
мирише ми на фалшиви новинищо да ги спираме хората да минават през *** вместо да ги таксуваме и да пълним хазната?те така или иначе не искат да остават в нашата опърпана държавица и само преминават
12
10
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Няма по-добра ограда от тази постигната от Борисов и Ердоган! Испания има по-добра ограда, но бежанците ограда не ги спира!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факти Това си е самата истина, другото е хвалби.
10
3
 
4
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Дайте им саппун и ги изпратете да се изкъпят хората..... за ко ги връщате като утре пак ще цъфнат на границата :))
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази ограда вече се откупи, иначе щяхме да дадем повече за да храним и издържаме 50 хил. бежанци.
8
2
 
12
 
! Отговори
Да преди 5 години
По Турските магазини свършиха стълбите и чакат нова доставка
7
2
 
24
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Не оградата а Турция ги спира ако тя даде команда юруш,нищо не може да ги спре да нахлуят у нас...
6
24
 
8
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Въпреки цялото ми уважение към Господин Ердоган, не приемам това диктаторско поведение. Всеки човек има право на свободно движение. Той трябва да пусне бежанците да идват да се заселят в България за да решим демографския проблем пък и ще се облекчат бизнесмените ни които са затруднени в намирането на евтина работна ръка.
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали точно ги спира, но е преграда, която със сигурност затруднява свободното им придвижване, а и със сигурност отказва немалка част от мераклиите. Все пак това е целта на упражнението.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги възпира оградата а турската жандармерия.
3
11
 
20
 
! Отговори
Анадолски преди 5 години
Защо ги хваща турската жандармерия и полиция... Нали българите си направиха ограда... Ердоган да издърпа жандармерията и полицаито от там... Нали е лош за целия свят той!
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Турция а Перата и Динко са ги хванали.Двамата работят на две смени.Дневни и нощни.
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Валери Симеонов, другият път пак за теб ще гласувам, единственият достоен мъж в този парламент.