Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...

Ердоган ще строи президентски комплекс в долината Малазгирт
27 авг 2018 19:20, Елка Василева
356
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...
Снимка: Reuters

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред многоброен митинг.

„Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

Турският президент обеща също така, че ще се построи президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционалната си реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт. Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 между войниците на Византийската империя и селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан, информира БТА.

Битката при Малазгирт /Манцингер в европейските източници/ фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници. А платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
6
 
8
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Какво значи за диваците "да заявят пред цял свят че са нация"?! Да плячкосат от белите, превъзхождащи ги във всичко - най важното за дивака, материалните блага! Не са се юрнали на изток, а на Запад, и това продължава вечно. Там, където е белия човек има много за ядене, за всевъзможен рахат и бели кадънки до премала! Под същия байряк днес се изсират в Европа. Имат и огорчение в този вечен дивашки марш, - белите все са си бели, а диваците диваци.
154
18
 
15
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Годишнината е 947. Битката е 1071. За няма и 500 години турците стигат до Виена. Владеят земи на три континента, носят култура и език на варварите. Защо плюете вие? Ако вашата история беше такава нямаше ли да сте горди? Може би страдате, че вашата от 14 века, 7 са в робство. Донякъде ви разбирам, всъщност. Не ви е лесно.
153
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква турска дъжава бе през 11 век,турската държава след 5 години ще празнува своята 100 годишнина.А какво турско робство тогава и каква руско-турска война 50 години преди да има турска държава? Прочеши се дето не те сърби и отговори.
152
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турското лираси продължава да пада. И пада ли пада... свободно падане. Скоро ще струва по- малко, отколкото хартията, на която го печатат. Ердоган ще си строи новия дворцов комплекс от пачки от обезцененото турско лираси.
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не му е болката за БИ и Медина,и Мека,В МЕДИНА И МЕКА ,И В ИСТАНБУЛ СЕ ПЕЕ НА АРАБСКИ В ДЖАМИИТЕ,толкова са могли да повлияят културно на арабите османлиите СЪБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ!Мъката им е за РУМЕЛИЯ-БАЛКАНИТЕ а средата на Европа им е както казват сърбите "шпанско село"т.е. мечтае там за нещо ама само си мечтае.За Румелия цял сериал имат,гледах го и разбрах ЗАЩО НИКОГА НЯМА ДА ГО ИЗЛЪЧАТ ПО ЙЕНИ ИЛИ БОСФОР ТЕЛЕВИЗИОНУ,дори те не биха посмели ФИЛМЪТ Е ПРОМАКЕДОНИСТКИ И АНТИБЪЛГАРСКИ!ШОК!
150
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Баце кажи кой ти е дилъра и ние за закачиме малко от тва дет джаскаш .. явно е добро .. такива гупости да плещиш :).
149
6
 
4
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
Не е вярно, че турцие освен джамии нямат друго, имат как да нямат - Бани !Само че в тия бани ако можеше да им се почисти душата... ама няма с вода не се мие пролятата кръв, простотия и мръсотия !
148
3
 
5
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
Издишаш.Не си ми интересен а и не си чел достатъчно ПРАВИЛНИТЕ книги..Последно включване.Явно те е срам да ми кажеш името на вyлгapинa начело на империята, поне ми кажи тогава къде да го прочета сам. Признавам, не всичко съм чел, може да съм пропуснал такова важно събитие.
147
2
 
1
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
Турците не знаят да пишат, споко.Този 164 е от наще, просто иска да ни поразпали малко и е прав де...
146
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква турска дъжава бе през 11 век,турската държава след 5 години ще празнува своята 100 годишнина,ОСМАНЛИИТЕ ИЛИ СЕЛДЖУКИТЕ КАКВИ ТУРЦИ СА БЕ!Това е все едно да кажеш че РИ е италианска а ИРИ/Византия/е гръцка държава,което е лъжа и се използва в случая с Турция Ердоган ислямистът неоосманист да трупа червени точки пред анадолската проста ра/я!АНАДОЛ=АТАНАТОЛИЯ т.е. по гръцки ИЗТОЧНИ КРАИЩА.
145
6
 
13
 
! Отговори
Топ експерт преди 5 години
Когато, подчертавам КОГАТО, се срути "Анадолския бент", а това не е далеч във времето, първите пометени, ще бъдат именно турците. Турците в Анадола и турците в Европа, всичките заминават в канала. А покарай тях си заминават и останалите тарамбуки, които се домъкнаха в Европа от Азия и Африка.
144
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците, които живеят в България като са толкова горди от тяхната псевдокултура що не вземат да си отидат в "проспериращата" държава. Що ни занимавате със своите расистки коментари. Вместо да сте благодарни, че виждате как живеят нормалните хора само плюете по БГ. Страшно култура е оставила Турция. Няма що. Джамии, джамии и... Пак джамии. Как един театър няма, една опера. На най известния турски архитект е известен с .... Джамия.
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган да не забрави да направи кафез за наследниците в новия дворец.
142
1
 
6
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Абе някои хора четат Историята много назад.Трябва да се чете от ББ насам!Назад моме Калино няма История!Има само пожари!
141
1
 
3
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
Аа и също 1071 + 600 и нещо не излиза сметката..е па толкоз ли нямаше един съветник дето да е завършил 4-ти клас да му сметне разлика от 4ри цифрено число.. лелеле
140
1
 
5
 
! Отговори
Васкооооо преди 5 години
Издишаш.Не си ми интересен а и не си чел достатъчно ПРАВИЛНИТЕ книги.
139
7
 
5
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий и Константин .А къде е въпросният вyлгapo който е управлявал 280 години империята.
138
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте един град Брашов в Румъния, който е бил в периферията на Османската империя, какъв облик, култура, архитектура и история има и го сравенете с едно Скопие..В Брашов живеят румъни, в скопие-българи. Това прави разликата.
137
1
 
2
 
! Отговори
До васето преди 5 години
След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий и Константин ...Дори и в по-късни времена на трона в Константинопол седят не гърци а арменци. Става дума за: Христофор Лакапин, Константин Лакапин, Стефан Лакапин, Лъв V Арменец, Роман , Йоан Цимисхи, Артавазд, Филип Вардан, Василий ...
136
4
 
7
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Турците скачат високо,а Америка си търси жертва!Таийп иска много!Ама това днес не е средновековието!Да не стане като в Ирак?!!!