Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...

Той бе поканен да говори дни преди референдума за името
13 сеп 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
170
Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...
Архив: Булфото

Македонският премиер Зоран Заев държа днес за първи път реч в Европейския парламент на македонски език. Той бе поканен от институцията да говори преди насрочения за 30 септември референдум за споразумението за името на страната с Гърция.

Атина и Скопие се договориха през юни Бившата югославска република Македония да вземе името Република Северна Македония.

"Знаем какъв е залогът и какви са ползите. Знаем, че това е пропускът ни за ЕС и за НАТО", заяви премиерът, говорейки за предстоящото допитване и подчерта, че независимостта на Македония може да бъде гарантирана, само ако тя стане част от двете организации.

Заев каза, че страната му е горда от споразуменията, постигнати с България и с Гърция и благодари на Бойко Борисов и на Алексис Ципрас за тях.

Той добави, че Скопие и Атина са направили взаимни отстъпки, за да решат 25-годишния спор за името, който блокираше македонското членство в ЕС и в НАТО и посочи, че те свалят пречките пред бъдещето на страната му.

Македонският премиер заяви, че всички малцинства в страната, сред тях и българското, разбират вярват в европейското бъдеще на страната си.

Заев посочи, че в Македония живеят 9 национални общности, включително египтяни и българи и турци.

"Вярвам, че референдумът ще успее и гражданите ще дадат гласа си за европейското бъдеще на Македония", заяви премиерът Заев в Страсбург.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни изрази подкрепа за Заев и за референдума за името, а европейските социалисти призоваха ЕНП да убеди сестринската си партия ВМРО на Никола Груевски да се откаже от бойкота на гласуването.

Референдумът за името на 30 септември е втори в историята на Македония, след допитването от 1991 г. за независимостта на страната.

Междувременно, евродепутатите дадоха зелена светлина за свалянето на визите за Косово. Прищина е единствената държава в Европа за чиито граждани се изискват визи за пътуване в ЕС. Окончателното решение обаче е на страните членки.

През пролетта Германия и Холандия изразиха резерви към безвизовото пътуване заради високия процент нелегална имиграция от страната и престъпната дейност на косовски банди на територията на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
23
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
ТОВА Е В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ЖЕЛЕВ И БОРИСОВ...БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ТАМ СА МАЛЦИНСТВО,А ТЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА ДЖЕНДЪРА АЛЕКСАНДРО МАКЕТО--АМА КАТО И ГЪРЦИТЕ ОТ РОБИ НА МАКЕДОНО СИ ГО САКАТ И ТЕ...И СЕГА КВИ СА ТЕЗИ ..МАКЕТАТА..КАТО ГИ ИЗКЪПЕШ СА СИ БЪЛГАРЧЕТА...
21
3
 
30
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Някой от така наречените "патриоти",управляващите от ГЕРБ и лично премиера запознати ли са с един договор от 1919г отнасящ се за Добруджа и Македония и ако да какво ще правим догодина
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха ха това пезевен.тче изби рибата изкърти мивките и откачи черчеветата. Абе какво е това българско малцинство бе кюпек. Малии какви ги е натворил ония с филията мас бе народе. Изкарал ни е малцинство в територия която е Българска от времето на Аспарух. Ясно е че ГЪРБАВИТЕ трябва да ги пратиме там където им е мястото в затвора за поне 100 години.
19
1
 
58
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Българско малцинство в македония?!Тоя ***,чува ли се ,кви ги плещи?!Жалки родоотстъпници...
18
3
 
52
 
! Отговори
:) преди 5 години
глупав народ са македонците - и българския език не са научили като хората. .то бива диалект ама. .
17
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След време, като мине страхът, това българско малцинство ще стане мнозинство.
16
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Уау, не знаех, че ЕС ни е съсипал държавата, която беше съсипана още години, преди да влезе в него. Явно не помниш 90-те (понеже вероятно си роден чак в края им), за да знаеш кои съсипаха държавата...
15
2
 
51
 
! Отговори
да преди 5 години
изглежда българското малцинство е голяма работа в Македония щом премиерът на тая измислена държава говори български:))))а как ли се е озовало това българско "малцинство" в Македония. .мистерия:))))който я е измислил тая държавица го е направил за майтапа. .тия са пародия и на народ и на държава
14
0
 
39
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
Българско малцинство......абе пич на нашето АБВ си отваряте очите за света....
13
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до6 Xaxaxa!Прьждосвай се Хахаха! Добре че влезнахме в евопейския сьюз, видяхме хубав западноевропейски живот и се научихме на култура! Прьждосвай се Хахаха.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Това са все един и същ народ.
11
0
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Египтяните ще са от времето на Аце
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тои добре им е говорил на Македонски ама завел ли си е преводач щото няма да му разберат що им вели. Специално за македонския и в уикипедия няма превод на думите им тези тръгнали европеици да стават.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е що говори с българси акцент не трябва ли на македонски да говори ?
8
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ммдаа комунистите ни направиха от мнозинство малцинство в Македония
7
3
 
34
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Баце е космополит. Той с дреболии не се занимава, като собствената му държава
6
8
 
51
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Убедих се, че има два народа по-прости от нас българите. Това са украинците и македонците, ако тези вторите можем изобщо да ги броим за народ различен от нас.И ние, и укрите, и макетата повтаряме една и съща грешка.Ставаме сами жертвено агне в устата на евроатлантическия вълк.Малко лъжи, малко обещания за светло евроатлантическо бъдеще и много медийна пропаганда и хоп ... Съсипахме си сами държавите и народите. Поне не сме сами в глупостта си ....
5
6
 
44
 
! Отговори
Питър преди 5 години
"Заев посочи, че в Македония живеят 9 национални общности, включително египтяни и българи и турци." Сега разбирате ли какви ги натвори нашият ***.... Вместо да удари по масата и да постави НАШИТЕ условия, се сви и изчака всички останали да поискат каквото си искат... Ама къде характер и патриотизъм в една жалка мутра.... Имало египтяни.... ГЕРП са национални предатели!
4
1
 
3
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
от Бай Оня .... скопските ...
3
1
 
24
 
! Отговори
Шо е маке все е.... преди 5 години
Погледнал един македонец към Луната и казал: "Ех, земльо Македонска, докогаш ке те гледам поробена...?!"