Борисов: Поставихме Западните Балкани във фокуса на Европа

Премиерът участва в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН
Обновена: 28 сеп 2018 18:52 | 28 сеп 2018 18:51, Анисия Иванова
46
Борисов: Поставихме Западните Балкани във фокуса на Европа
Снимка: МС

В миналото Балканите често са били източник на конфликти и дори днес някои от тях не са заглъхнали напълно. Използвайки историческия шанс, който предоставя председателството на Съвета на ЕС, България инициира процес, който постави Западните Балкани във фокуса на европейската политика. В Западните Балкани бе постигнат забележителен напредък по въпроси, за чието разрешаване досега бяха нужни десетилетия. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в изказването си по време на общия дебат в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Тази година основната тема на Общия политически дебат на ООН е "Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойчиви общества".

Българският министър-председател подчерта пред участниците в общия дебат на ООН, че убедително свидетелство за напредъка на страните от Западните Балкани са подписаните неотдавна ключови договори между София и Скопие и между Атина и Скопие.

"Буквално след два дни Република Македония ще трябва да направи решителен избор за своето бъдеще - да утвърди постигнатия безпрецедентен компромис със съседна Гърция, който ще разчисти пътя на страната към европейската и евроатлантическата интеграция. Моментът наистина е исторически, като въпросът е "сега или никога", посочи Бойко Борисов. По думите му всички са наясно, че това е само началото на един нов, обнадеждаващ, но нелек и некратък път.

"Залогът е много висок. Не можем да оставим на политическата карта "бели петна" на държави със забавено развитие. Обстановката е твърде динамична и наситена с важни събития, които ще предопределят посоката на развитие на региона за много години напред, а с това в голяма степен и състоянието на ЕС", категоричен бе българският премиер.

Бойко Борисов посочи, че справянето с глобалните предизвикателства днес не е по силите на отделните държави, а изисква споделена отговорност и партньорство. "Глобалното лидерство преди всичко е висока отговорност. Без значение дали една страна е малка или голяма - всяка може да има принос за утвърждаването на мира, равнопоставеността и устойчивостта на нашите общества", уточни Борисов. Към присъстващите делегации от цял свят той отправи посланието, че гарантирането на мира и благоденствието в света може да стане не само с оръжия и битки, но и с повече хуманност.

"Нашето разбиране за глобално лидерство включва и икономическото овластяване на жените, като основна предпоставка за постигане на устойчиви общества и на фактическа равнопоставеност между половете", подчерта Бойко Борисов.

Премиерът коментира и темата с продължаващия конфликт в Източна Украйна. "За съжаление, няма напредък по изпълнението на Минските споразумения, което смятаме, че е единственият начин за намиране на мирно и устойчиво решение на конфликта", отбеляза Бойко Борисов и отправи призив за удвояване на съвместните усилия за постигане на мир и стабилност в Украйна при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази мнение, че чрез възобновяването на Близкоизточния мирен процес може да се достигне до окончателно споразумение, на базата на принципа на две държави, съжителстващи в мир и сигурност.

"Въпреки усилията на международната общност, военните действия в Сирия продължават и водят до многобройни жертви сред гражданското население, както и до хиляди нови бежанци. България подкрепя усилията за предотвратяване на ескалацията на въоръжения конфликт и поддържаме продължаването на политическия диалог и на вътрешносирийските преговори", каза още министър-председателят.

В речта си пред участниците в Общото събрание на ООН българският премиер заяви, че по отношение на Либия страната ни поддържа Плана за действие на ООН и усилията на Мисията на Световната организация за подкрепа, чиято първостепенна задача е стабилизиране на страната и постигане на национално помирение в условията на политическа и институционална фрагментация.

"Подкрепяме договореностите, постигнати от четирите ключови политически лидери за провеждане на президентски и парламентарни избори", допълни още премиерът. Бойко Борисов заяви, че миграцията е глобален феномен и точно затова изисква глобален отговор, като международната общност следва да насочи усилията си към основните причини за миграцията - политически, социално-икономически и природни.

"В рамките на европредседателството България взе активно участие в процеса за договаряне на Глобалния пакт за сигурна, редовна и законна миграция. Приветстваме и приключилото съгласуване на текстовете на Глобалния пакт за бежанците", допълни той.

Премиерът коментира в своето изказване и нарастващия брой терористични актове по света. По думите му нерегламентираните миграционни потоци предоставят широки възможности за проникване в нашите страни и общества на бивши бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и др., включително на добре обучени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда. "Приоритетна задача е предприемането на мерки за предпазване на младите хора от радикализиране и въвличане в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на влиянието на лица и организации, проповядващи извършването на терористични актове", уточни Борисов.

Българският министър-председател посочи, че на Срещата за борба със световния проблем с наркотиците, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп, всяка държава е поела твърд ангажимент да се бори с този световен бич. "България неслучайно беше съдомакин на Срещата, тъй като вече е поела отговорност и е доказала с дела своята ангажираност с проблема. Моята страна може да служи за пример. Постигането на мир, сигурност и стабилност, както и на Целите за устойчиво развитие, минават през конкретни стъпки като тази", подчерта премиерът Борисов.

Своята реч министър-председателят Борисов завърши с препратка към подвига на българските граждани, на Българската Православна Църква, на видни общественици и интелектуалци по времето на Втората световна война, когато те спасяват почти 50 000 български евреи от депортация в лагерите на смъртта.

"Историята за спасяването на българските евреи носи силно послание - хуманността и смелостта могат да победят силата и безразсъдството и да спасят човешки живот. Българският пример трябва да бъде познат, за да даде кураж на много хора по света", сподели премиерът.

Той бе категоричен, че не трябва да се допуска връщането на ксенофобията и антисемитизма, незачитането на правото на живот на всяко живо същество по расов, етнически или друг признак. "Знаем, че това е възможно и вече се е случвало", завърши Бойко Борисов.
 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
0
 
! Отговори
Ftp преди 5 месеца
А кой искате да ни представлява *** комунисти, заради който милиони умряха от глад края на 90те години бкп или бсп боклуците *** дето освен с пропаганда и грабежи с друго не са известни После ми лафите било е по-добре кое е било добре, ако не си от партията, или не я подкрепяш отиваш Белене. Може да е мутра и тикван но пак прави нещо метрото се строеше от 84та да не лафиме за Тракия и северната тангента никой не пипаше европарите и проектите защото имахме дългове за милярди ....
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕДНА ПРЕКРАСНА НОВИНА
РАЗБИЛ СЕ Е В ЮЖНА КАРОЛИНА НАЙ-НОВИЯТ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТ - ИЗТРЕБИТЕЛ F 35 - B ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ
ЕДИН САМОЛЕТ СТРУВА 150 МИЛИОНА ДОЛАРА.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ме представляваш, Тикво!
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Питам се как стана така, че позволизхме простотията да ни управлява вече 10 години ?

Как се случи това ?
37
1
 
12
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 месеца
"Не можем да оставим на политическата карта "бели петна" на държави със забавено развитие."

ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основната тема на Общия политически дебат на ООН трябваше да бъде НЕ "Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойчиви общества", а "СПОДЕЛЕНО лидерство и ГЛОБАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ за мирни, справедливи и устойчиви общества". Защото ГЛОБАЛНОТО ЛИДЕРСВО е диктат на силните над по-слабите, задържане на развитието, унификация, диктат, перфиден неоколониализъм, унищожаване на индивидуалността, диктатура, застой, несправедливост, стагнация, "криви краставици"...
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам дали в Бг някой изобщо е забелязъл че Боко-тиквата носи костюм два размера по-голям и доста износен но това е УЖАСЯВАЩО за човек на такава позиция и злепоставя целият български народ.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мене ме е срам като го гледам тоя а той как не се срамува от себе си незнам!?Жалка работа
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Международния про стак пак ли ни е правил за резил пред Света ?
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това нещо отгоре е еманацията на нацията за 1300 години.цял свят ни завижда.хората в ню йорк са забравили за статуята на свободата след пристигането му.тръмп дойде специално в ню йорк да се снима с него.ню йорк таймс го постави на1ва страница
31
0
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...samo za primer...Tramp govoreshe za tova kak shte napravi I pravi Amerika otnovo velika !!! Tova nedorazumenie ...kakvo e tochno "premier " na zapadnite balkani ili kakvo ?!?...Iztapanchva se tam kato premier na Balgaria I prez tsialoto vreme govori glupusti I edna duma ne kaza za sobstvenata si darjava ?!???!!...eeee ti "batse " kakav si tochno ,che horata deto ne te slushaha samo si zadadoha tozi vapros I prodaljiha da si govoriat za vajni neshta !!!
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти добре си ги фокусирал ама теб кой да те сложи на фокус че нещо много си размазан. Тръгнал да оправя Балканите а собствената си коч.ина я вкарал в блатото. За какъв се мисли това недоразумение нямам идея. Ало фокусчията погледни майките и бащите ни докъде са докарани от 10 годишното ти управлвние. Погледни какви наркомани израстват. Погледни колко айдуци се нароиха. Погледни монополистите как се гаврят с хората без да се страхуват от законите. Защото законите работят за тях а не за хората.
29
1
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...hora samo se zamislete ...cia e rplikata .." Az sam prost ..vie ste prosti ...zatova se razbirame "!!! Pritejatelia na tazi krilata fraza...a I na neizbroimo mnogo ot tozi tip se natisna da se snima s Tramp I kakanije za " Zpadnite Balkani " ..pri polojenie ,che sobstvenata mu strana e v nezavidno polojenie I na balkanite I v Evropa !!! Naroda napuska darjavata za da tarsi prepitanie po sveta a v darjavata vlastva bezzakonie ,korupsia I mafia !!! Naselenieto se topi I stranata obezliudiava !!
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо да кажеш за нашата си *** ??
27
1
 
20
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 месеца
На мен речта ми хареса. Само завиждате на остроумието на любимия велик вожд и учител на българския народ, другаря агент Буда. С гениалния си речник, той само отново подчерта възвишения си и изтънчен вкус по отношение на интелектуалните си послания към любезните си слушатели! Пожарникарят демонстрира една завидно бляскава реторика и тънкото си чувство за хумор! Възхитен съм от него! Това се казва полет на мисълта! Това се казва дълбочина на смисъла! Репликите му в речта, представляват една връхна точка на човешкото мислене и заслужават най-малко една Нобелова наградка!
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Смеш.ка жал.ка !
25
4
 
22
 
! Отговори
Льох мари!! преди 5 месеца
Кат го гледам досуш Бай Тошо от едно време! Как ги държеше речите, та никой не го слушаше
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво Бойко ,а сега вземи се обади да свалят Господарите от ефир ,че са те подвели!
23
0
 
23
 
! Отговори
А бе преди 5 месеца
Като се има предвид абсолютно празноглавата му "господарска" изцепка по случая с репортера Върбанов от "Господарите ...", може да се прави преценка колко струват и всевъзможните му "държавнически" и международни лакърдии от типа на тази последната "западнобалканска".
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичките партии и техните палячовци са измислени от ДС за да крадат глупаците като вас