"Ксенофонт" вилнее: Затвори училища в Гърция, събори минаре...

След него пък идва циклонът "Зорбас"
Обновена: 28 сеп 2018 13:06 | 28 сеп 2018 13:00,
16

Снимка: БТА

Необичайно лошото време за сезона затвори училищата в Атика, Кефалония, Закинтос, Западна Гърция и Пелопонес, а аварийните служби са реагирали на 280 сигнала за инциденти през последната нощ, предава CNN - Гърция.

Според изданието отиващият си циклон "Ксенофонт" и идващият "Зорбас" "помитат страната с поривист вятър, порои и ниски температури", пише "Фокус".

Цялата страна ще бъде обхваната от проливни дъждове и бурен вятър.

Циклонът "Ксенофонт" вече причини щети, като включително стана причина за рухването на минаре на джамия в град Янина в северозападната част на страната, съобщава македонското електронно издание "НОВА".

Минарето на джамията "Аслан паша" в Янина датира от XVII век. Уточнява се, че и по-рано са били постъпили сигнали за необходимостта от реновирането му, но така и не са предприети ремонтни действия. Историческата джамия е построена през 1618 г. и към настоящия момент се намира под закрилата на общинския музей.

Поради циклона "Ксенофонт", плавателните съдове остават на котва през последните три дни. В северните предградия на Атина вече бе съобщено за прекъсване на електроподаването, предизвикано най-вече от паднали дървета в резултат на силните ветрове. Училищата в гръцката столица остават затворени по нареждане на местните власти.

Решението бе взето превантивно с цел да се ограничи движението на открито заради екстремните и опасни метеорологични условия. Наредби за затваряне на учебни заведения бяха издадени и на Пелопонес, Коринт, Арголис, Аркадия, Месиния и Лакония, и за част от региона на Западна Гърция.

Очаква се циклонът "Зорбас" да засегне най-силно Южно Йонийско море, полуостров Пелопонес, остров Крит, Цикладския архипелаг, Атина и Евия. Вятърът в Йонийско море ще достигне сила от 8-10 бала, а в Егейско море - 6-7 бала.

CNN пише, че продължителността на циклона варира от 12 часа до 5 дни и може да обхване до 300 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Кой *** измисли коментарите да го ......... Нямате право на лично мнение! Цинисти
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на закинтос бях през април - великолепно! от понеделник пътувам за касандра. аре! дано времето ви е добро тука!
12
6
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До Гошо...ТъпотоВерно си Tъпo ей, эа кво са ти тия индианци бе oлигoфpeн.. та ги каниш тука
11
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Дръжте се братя елини,ние сме зад вас.Ако видите...зор,бягайте при нас.
10
7
 
7
 
! Отговори
айде да хорепсаме преди 5 години
ще затворят капаните и кафаните,дето дерат 6 евро за узо и още толкова за салата!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А вие спите ли???" Човече, ние не спим, ама няма да е лошо ти да се наспиш. Параноята може да начални признаци на шизофрения, *** на преглед преди да е станало късно. По новината: много им се насъбра на съседите зарди гадното време, то пожари, бури, наводнения... Дано да няма жертви този път поне и да се оправят по-бързо.
8
6
 
15
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Хайде и тука че ДАНС като не си върши работата опряхме до природата да събаря минаретата
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
напиши във google:international geoengineering programиstratospheric aerosol injectionпък после ми обяснявай кой е луд и кой не!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вилнее като грък с една дума!
5
5
 
7
 
! Отговори
Еб ей преди 5 години
напиши във гоогле:international geoingeneering programstratospheric aerosol injectionпък после ми обяснявай кой е луд и кой не!ЯСНО ЛИ Е!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо но в първия момент прочетох "Касетофон вилнее" и за стотна от секундата си казах - някоя мръснa чалга ще да е...
3
7
 
6
 
! Отговори
пръскачката преди 5 години
До А вие спите ли???шизофренията яко те гони.бая са те напръскали.
2
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Уэаки "Зорбас" Климатот е мой бе, кви аероэоли те гонат момче, или момиче
1
15
 
16
 
! Отговори
А вие спите ли??? преди 5 години
В момента над територията на България се провежда мащабно пръскане със аерозоли. България вече е включена във списъка на страните участващи във международната гоинженерна програма която има за цел да контролира климата на земята и в крайна сметка да намали населението!Сутринта небето беше чисто и синьо! Сега излезте и погледнете навън! Небето е ПОБЕЛЯЛО без да има нито един естествен облак нито пък прогноза за дъжд! Пръскащите самолети се движат основно в посока югоизток - северозапад.