Султански сладости... Каква е тайната история на турския локум?

Разкрива ни я "Хачи Бекир" – дюкян със стара предистория
9 окт 2018 19:34,
56
Султански сладости... Каква е тайната история на турския локум?
Снимка: Pixabay

Османсанската империя започва да се разпада през 1908 г., но все още в Истанбул има достатъчно неща, които да напомнят за нейното съществуване. Най-малкото от тях, но вероятно най-вкусното, се намира на пешеходно разстояние от пристанището Еминьоню.

На една малка уличка зад Новата джамия в окръг Бахчекапъ се намира малък магазин, който съществува в продължение на два века. Магазин, който продава най-вкусното турско изкушение – локум.

"Хачи Бекир" е локумен дюкян със стара и доста тайнствена история. В момента семейният бизнес се движи от две момичета – петото поколение, през чиито ръце преминава локуменото изкушение.

Това е най-старата компания в страната и една от 100-те най-стари в света.

Да движиш подобен бизнес, който е градил авторитета си в продължение на два века, не е никак лесна задача, особено за две жени в Турция – страна, в която мъжете все още се смятат за господари.

В семейството на двете дами никога, обаче, не е имало предразсъдъци и жените винаги са били на почит.

"Хачи Бекир" отваря врати през 1777 г. Бизнесът е основан от пра-пра-прадядото на двете момичета. Хачи Бекир Ефенди е виновен за локума, който познаваме днес – малките желирани кубченца, които са едно от най-обичаните сладки изкушения не само в Турция, но и у нас.

Бекир Ефенди бил роден в малък град в северната част на Турция. Решава да се премести в днешен Истанбул – столицата и бизнес центърът на Османската империя и да отвори магазина си за локум, направен по специална рецепта.

Когато царевичното нишесте било създадено за пръв път в средата на 19 век бизнесменът променил оригиналната рецепта на локума и заменил брашното с него. Това направило сладкия десерт по-жилав и дъвчащ. Рецептата се пази в тайна и се предава от поколение на поколение, вътре в семейството.

Локумът на Бекир ставал все по-популярен. Хората говорели за десерта и предавали неговите неоспорими вкусови качества от уста на уста. Славата на локума стигнала и до ушите на султана. Бекир бил лично назначен от тогавашния владетел Махмуд II за главен сладкар на двореца – титла, която цялото семейство носело с чест до края на Османската империя.

Бизнесът бил започнат от мъж, но въпреки това през изминалия век начело на компанията стояли все жени.

През 1986 г. Челалиян е само на 25 години, когато поема семейния бизнес. Завършва бизнес магистратура в Университета в Цюрих, но въпреки дипломата си, подобен пост е огромна отговорност, с която млад и неопитен човек трудно би могъл да се справи.

Въпреки това, обаче, младото момиче имала добър модел на подражание – нейната прабаба Ресиде.

Под зоркото око на Ресиде "Хачи Бекир" се превърнал в бизнес, известен по цял свят. Локумените изкушения на магазинчето са хвалени от кулинарни критици от Ню Йорк до Париж. 

Синът на жената – Али Мухидин, бил лицето на компанията, а Ресиде негов равнопоставен бизнес партньор. Освен бизнес партньор, обаче, Ресиде била и майка на три деца на пълен работен ден. Стояла рамо до рамо със сина си и двамата движили семейният бизнес, който тогава бил в разцвета си.

По онова време, обаче, подобен ръководен пост не бил нещо присъщо за жена. Ресиде била една от първите, които движили международен бизнес и една от малкото, притежаващи паспорт за новооснованата Република Турция.

Ресиде се занимавала активно с благотворителност. Била наградена с медал от Асоциацията на червения полумесец в Турция, която постепенно се превърнала в Турския червен кръст – най-голямата хуманитарна организация в страната. Била истински авангардна жена, много напредничава времето си.

Днес "Хачи Бекир" има пет магазина в Истанбул, които доставят локум по цял свят. Тайната на успеха на семейния бизнес се крие в иновативния им подход. Стремят се да са в крак с тенденциите и да не се придържат само към традиционните вкусове.

Очаквано, най-продавани са локумите с вкус на роза и шамфъстък, но семейството не се притеснява да експериментира и магазинът предлага и локуми с вкус на мента, канела, портокал, лимон и дори шоколад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен факт : в Австралия наричат стафидите "sultanas". Дали няма нещо общо...
16
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99% от българските мюсюлмани са потурчени насилствено Българи. Останалия 1% са нодоизбити поробители, за което още си плащаме ние, Българите.
15
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - скоро 1/5 от турците са етнически Българи. Иначе, турците на тебе може и да са ти братя, ама на мен са ми избили фамилията. И са ми окрали де що има ценности и имоти. Аз такива братя НЯМАМ! Ти ако братята ти са такива, значи наистина си турче...
14
23
 
15
 
! Отговори
ТУРЦИТЕ СА НИ БРАТЯ преди 5 години
1/5- ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ И МЮСУЛМАНИ!ВЕРСКИТЕ И ЕТНИЧЕСКИТЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ СЕ РАЗИГРАВАТ И ДНЕС ОТ КОМУНИЗИРАНИ ЕЛЕМЕНТИ И РУСКИ АГЕНТИ В БЪЛГАРИЯ!НОМЕРА ОБАЧЕ ---НЯМА ДА МИНЕ !!!С КОМШУЛУКА ..ВИНАГИ СМЕ НА СЛУКА!
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция губи войни и Крим в 18 век, не достигат пари и султана се опитва с локум да храни харема и обеднелите турци.
12
7
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
защо ли си е губила времето да ходи да се учи в цюрих ?занаятя в ръце те и а тя ходи по скъпата швейцария да харчи пари.машалла като минавам от там ще хварля няколко лукума в дисагите
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога бабите правиха "мътеница".Това е пак захар с малко брашно и шара(гроздов) или друг сок.И се вари.Нанизват се орехи на един конец и наниза се топи и вади,изцежда,топи и вади,изцежда,докато стане кръгло като колбас.Закача се някъде и се суши.След като е готово се овалва в пудра захар и всеки си реже колкото иска.100% био.
10
7
 
6
 
! Отговори
Ммм, че вкусно преди 5 години
В най-скоро време от СИМО ще пратят на Ердоган локум, поръсен със стрихнин.
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам да се разхождам и буквално да плюскам в Турция,има много вкусни неща,но локумът им е леко сух и гумен,българските локуми с орехи и роза са много по-вкусни и не са толкова сухи,гумени.Иначе долу-доре Балканската куня е еднаква и навсякъде у съседите е вкусно.
8
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, България и Турция имат кръвна връзка. Доста от моите предци са били избити от турците. Много кръв ни е пуснала турция. А сега се опитва да заграби сирийски територии. Ако и позволим скоро ще опита да си вземе от България. Ако се бяха съсредоточили в производството на локум, а не в избиването на цивилни и грабенето, щяха да са прекрасни съседи. За съжаление, от както съществуват не са спрели да избиват съседите си. Дори и собствения си народ. А у нас дори и вагон за майки с деца взривиха
7
0
 
20
 
! Отговори
Баклава преди 5 години
Тайната рецепта на локумите е да можеш да ги разтягаш добре.
6
22
 
7
 
! Отговори
lYl преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянЧе на турците кое не им е арабско?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Истанбул опитах Искандер кебап, после някаква вкусотия с месо, череши и много лук. Кюнефе - топено сирене със захарен сироп. Също тиква със сос от тахан и орехи. Лещата също е много различна викат й Езо Гелин и се изстисква лимон за вкус. От българските кулинарни произведения обичам кебапчета и лютеница.
4
13
 
36
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 5 години
ОБОЖАВАМ ТУРСКАТА КУХНЯ!!!КАКТО Е КАЗАЛ КЕМАЛ АТАТЮРК:"НИТО ТУРЦИЯ МОЖЕ БЕЗ БЪЛГАРИЯ....НИТО БЪЛГАРИЯ БЕЗ ТУРЦИЯ"...!КРЪВНО СМЕ СВЪРЗАНИ , ЗАТОВА И СОФРАТА НИ Е ЕДНАКВА!!!!С "КОМШУЛУКА "--ВИНАГИ СМЕ НА СЛУКА!!!!!
3
3
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Бих казал само едно...Браво и бих опитал от локума,който са яли и...султаните.
2
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората преди 2 века фирма отворили ние преди 5 години метрото построихме.
1
45
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни интересува това нас, белите хора?