Изборите в Сърбия: Символ на провалената демокрация!

Правозащитникът Иван Николов пред Bloomberg TV Bulgaria
6 ное 2018 15:15, Джесика Вълчева
12
Изборите в Сърбия: Символ на провалената демокрация!
Снимка: Bloomberg TV

Продължава конфликтът на интереси между местната администрация и съветите в Сърбия. Това показаха изборите за национални съвети на малцинствата в страната. Провеждането им премина под влиянието на управляващата партия, а всички кандидати вече бяха част от управлението на националните съвети и се ползваха с доверието на Белград.

Победата на кмета на Босилеград Владимир Захариев за лидер на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия не е изненадваща според правозащитника и архивист Иван Николов, ръководител на КИЦ Босилеград, Сърбия. Той посочи още, че това практически няма да промени настоящата система и да доведе до напредък за българите там.

Още по темата

"Странно и недопустимо е, че местната власт смесва длъжностите и влиянието си с Националния съвет на малцинствата. Така той няма да може да се отдели от нейната опека. Нещата ще продължават по същия начин: реално тези, които нарушават правата на малцинствата, ще са същите, от които се очаква и да ги защитават. Много е странно, че точно Владимир Захариев, който традиционно принадлежеше към центъра на крайния сръбски национализъм, изведнъж трябва да представлява българските интереси. Това, само по себе си, е конфликт", коментира пред предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria Николов.

По думите му изборите се оказали символ на провалената демокрация – липсвал е контрол и външни наблюдатели. Според него основният проблем е липсата на действащи закони, чрез които да не се стига до създаването на подобни съвети.

Мирославм Нацков – гл.реактор на Радио и Телевизия Цариброд посочи факта, че само 2 седмици преди изборите, листа, съставена от представители от градове, в които живеят само българи, беше отменена. Като "тревожен" той определи и факта, че кметът на Босилеград стана ръководител на българския национален съвет, още повече, че той няма подкрепата на София.

"Сериозна политика, свързана със защитата на човешките права на българите в Сърбия, с информирането и образованието на роден език, трябва да бъде подкрепена както от Белград, така и от София“.

Още външнополитически новини може да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бошняците всъщност са ислямизирани сърби.а Тито като определя шестте републики на бивша Югославия и между тях Босна и Херцеговина и Македония прави голям сакатлък на сръбските шовинисти.Тито е кръволок и българомразец ама ако не беше той сега всичко това което е било Югославия щеше да е Сърбия,евентуално без Словения и част от Хърватско.Така че малко сме "квит"със сърбойците дето ги прецакаха,та сега има "македонци"но все пак сърбомани и бошняци АНТИсърби.Хак им е на сърбите,та и малко им е.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбите извършиха геноцид над югославските народи. Както фашистите и нацистите. Нареждат се до турците и нацистите.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Косуву и Сърбия. Да живей Клинтън, освободителят на Косово. Само така за сърбята. Бой и сръбска(ромска) музика.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

За ралзика от Сърбия, Българие е била буквална фашистка държава с кръвожадно монархо-фашистко управление.

Куку.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога успявате бе дори в български форум антибългари,било русофили,било сърбомани,било 2в1,било европеиди,винаги сте първи в коментарите.Изглежда това работите.Що се отнася до Сърбия май почва да се пече още едно горещо яйце на сръбския г/ъз-Санджак,някогашната Рашка т.е. ИСИТНСКАТА СТАРА СЪРБИЯ!Сърбия е фашистко изчадие което иска да легализира геноцида в Босна-Сулейман Углянин,водач на листа на "Самоопредление на бошняците"в западна Сърбия-Санджак.Искат автономия като Войводина.А да видим!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха ха ха Бойковата демокрация е в действие там! Миналата година в Цариброд почти всички коли беха на български номера. Вчера когато минавах всека пета на бг,а следващата година когато дигнат цените у нас -там вече всички ше са Сърби.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каракачанска да тръгва с паспорти и дисаги !
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цветан Цветанов веднага да бъде командирован да организира изборите! АМАТьОРИ!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо, нали разБойко вдига наздравици с премиерката им! Важно е кабинета да е стабилен