Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!

Борисов в Солун: Нашата свързаност е геостратегическа!
16 ное 2018 15:45, Елка Василева
283
Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!
Бойко Борисов. Снимка: МС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената пресслужба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнесът, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", каза още премиерът Борисов.

Още по темата

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Северът да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност. "В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в кипър се биха две натовски държави гърция и турция - резултата го знаем заселване на северната част с турско население стига опити за оправдаване - кипър не бил в нато - айде бегай при банкянското ци.гане да ги пл.ямпаш такива
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да припомня на последователите на тиквите, през Маказа НЕ минават автобуси и камиони, нищо че прохода е пуснат 2013 г.5 години тиквите не искат да си свършат работата.
13
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците навремето ни се доверяваха и ни даваха оръжия почти без пари, американцинте не ни дават нищо и не ни се доверяват ще ни оставят с голo дупе да ловим маймуни. Да не говорим че НАТО не някаква особена сила. С НАТО ставаме мишена все eдно на гърба ти да пише прати ни един Искандер.
12
6
 
39
 
! Отговори
факт преди 5 години
НАТО не е помогнало на никой,те нямат спечелена мисия,където се появят само проблеми!
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако някой ни нападне ние последни ще разберем
10
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истински интеллектуалец е Бойко съседите са впечатлени.
9
4
 
35
 
! Отговори
това е преди 5 години
Празни приказки и прах в очите....
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОДРАЛ МУ Е КОЖАТА НА ТАТО !!! 1 КЪМ 1 !
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кипър не е член на НАТО
6
1
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
как се "става проблем"?...Хм,интересантно..
5
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И срещу кого ще ни пратиш да воюваме, бе Тикво ?Срещу Русия ли, като съюзници на Турция.
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко това на фона на смях в залата! Развлекателно шоу за братята балканци!
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празноглав папагал.Научил три клишета като Тодор Живков и само ги повтаря.ОСТАВКА !
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е те затова кипър е разделлен на северен и южен щото помагаше наточудя се на тоя народ как търпи такава по.мия
1
5
 
37
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Еми по скоро ако стане проблем ще е именно от НАто и ЕС ако не слушаме :)