Евродепутати алармират: Македония не спазва договора с България!

Заев "обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения“
29 ное 2018 12:45, Елка Василева
74
Евродепутати алармират: Македония не спазва договора с България!
Снимка: архив, Reuters

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство и приятелство с България.

"Отдавна трябваше да бъдат приведени редица мерки, като например - трябваше да приключи използването на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Нищо от това не се е случило все още. Това тревожи българското общество", заяви Джамбазки.

Според него македонският премиер Зоран Г-н Заев се бави, "обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения. И това няма да доведе до добър ефект и до добър краен резултат. Нашият призив към г-н Заев е да спазва този договор, ако желае да продължи да получава подкрепата и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло", каза българският представител в ЕП.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев също изрази разочарование от езика на омразата срещу България в някои македонски медии.

Още по темата

"Македония винаги е била неизменна част от Европа, както и част от българското наследство. Всички исторически спорове трябва да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата справедливост“, заяви Ковачев по време на обсъждането на доклада за напредъка на западната ни съседка по пътя към членството й в ЕС, предаде БНР.

"Във връзка с това не мога да скрия моето разочарование от продължаващите антибългарски изказвания в някои македонски медии. Не само физическите граници трябва да бъдат символични, нашето общо бъдеще, за което работят правителствата и на България, и на Македония, но и духовните граници, които бяха изградени от тоталитарните режими, говорът на омразата,  всичко това трябва да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция", каза Ковачев.

Междувременно съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония ще се събере на двудневно заседание в Националния исторически музей в София. Това ще бъде трето заседание на комисията, създадена по силата на договора за приятелство между двете държави. Предвижда се  всяка година тя да представя общ доклад за дейността си на правителствата на София и Скопие.

На последното ѝ заседание бяха обменени учебници по история. До момента България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, тъй като българските представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание.

На двустранна среща преди дни в Солун с македонския си колега Никола Димитров българският първи дипломат Екатерина Захариева обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че е в общ интерес съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
Allo balo преди 5 години
Koi ot vas znae kakvo pishe v mk mediite I kakvo ne pishe.I kakvo znaete ili ne znaete izopshto.Kakvo e obeshtal I izpalnil nqkoi politic.Na pr. Dzambas patriot gay.
62
0
 
18
 
! Отговори
Самуил I Български преди 5 години
Противоестественото и изкуствено образувание република Македония винаги ще създава проблеми!
61
1
 
7
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
Кой е по напред в еволюцията?Like: = макакМинус: = македонец
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанците знаят кои са имат история и език а мекетата крадът и лъжат да ни мразят един милион мекета *** Югославяни !По селяндурски парчета не съм виждала по света да не знаят кои са!
59
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разочарованието трябва да се насочи предимно,към Москва и Белград,откъдето се подклажда антибългаризмът в Македония.
58
4
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ей фалшиф патриот виж си първо твоя език на омразата че от устата ти освен агресия нападки злоба и омраза нищо друго не е излязло а че и въоражен се разхождаш и тогава говори за другитезаев не може да размаха магическа пръчка и за месец да промени манталитет на цяла нация
57
0
 
22
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Заев е патологичен лъжльо. Само за референдума за името си смени мнението поне 5 пъти. Първо щеше да е задължителен, след това стана консултативен, та щял да поднесе оставка ако не успее, та даже и да не успеел ако имало повече хора "ЗА" отколкото против щял да го мисли за успешен, та даже и да имало само един глас повече "ЗА" отколкото против щял да е успешен. За да на края не само че нямаше оставка ами и невалиден референдум прогласи за успешен. Честито бръснене на всички които му се вързаха!
56
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да има договор за невражески изказвания. Дори и да спрат да говорят лошо за България, те ще продължат да го мислят. Не трябваше да признаваме Македония. Не трябва да допускаме приемането и в ЕС. Макетата се държат като врагове на България. нека бъдат такива. Толерантността на българските политици не се отразява добре на отношенията ни с другите държави.
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамбаски,Ковачев,Захариева,Борисов,КОРНЕЛА,Гадев,239 човека от 240 в парламента,Каракачанов,разните други изказали се по тоя проблем-ДОБРО УТРО ТЪ/ПАНАРИ НАИВНИ!!!Заев е МАКЕДОНИСТ какъвто е и ГРУЕВСКИ,разликата е че ЗОРАН Е ОТ "СЛАВЯНСКИТЕ ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ"АГруевски е от "АНТИЧКИТЕ ИЗМЕШАНИ СО СЛОВЕНИ ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ"!!ТОВА Е!Затова Заев се отказа от антиката НО НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!Единствения паметник който махнаха заевци е на АНДОН КЬОСЕТО,питайте защо!
54
3
 
25
 
! Отговори
shrek преди 5 години
Да ги прекръстят на "Югозападна България" и да мирясват!
53
2
 
1
 
! Отговори
Lal преди 5 години
Mnogo ste zle, razbira se ne vsichki, samo tezi koito ste na Djambaaz industry fenove i na vsichki ostanali politici. Na nas ni trqbva tvarda raka i togava SHTE se opravim. Zasega SHTE badem slugi za mijavi pari. Pozelavam vi priqtno rogaaene mili moi tapi sagrajdani
52
3
 
29
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
До като Има изкуствената територия Македония защото това не е държава винаги ще има проблеми и антибългарски провокаций колкото по бързо се ликвидира този тумор толкова по добре разделяне между България, Гърция и Албания
51
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония се командва от албанците!!!Добър вечер, селяни прости!!!
50
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОИ СЕ СТРАХУВА ВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МИШКИ РОБСКО ПЛЕМЕ СМЕ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕМ КРАДЪТ НИ ЖИВЕЕМ В ИСКУСТВЕНА БЕДНОСТ АМА СИ МЪЛЧИМ КАТО ЖЕНСКИ ПОЛОВ ОРГАН ТУК ТАМЕ НЯКОЕ МИЖАВО МИТИНГЧЕ НО НЕ КАТО ГЪРЦИТЕ В РАБОТЕН ДЕН А ПРАВИМ ТЕЗИ СМЕШНИ МИТИНГЧЕТА В ПОЧИВНИТЕ ДНИ ЗА ДА НЕ ЯДОСАМЕ УПРАВНИЦИТЕ И НАКРАЯ ДОВОЛНИ МУ УДРЯМЕ НЕ ВКЛИН НЕ В РЪКАВ ЕДНО БГ. ХОРО
49
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов не става за нищо .Избирайте го пак и му се наслаждавайтекак дремва на някое миндерче .
48
0
 
36
 
! Отговори
Не разбрахте ли???? преди 5 години
Македонците танцуват само като им засвирят сърбите и гърците. Така козируват... стани, легни, мирноооо!
47
6
 
4
 
! Отговори
Ало преди 5 години
До ВицКАТ си грамотен,да не си щастлив и богат.Ха ха ха.Щом си на джамбази фен,значи си ***.А скоро няма,кой да те лекува.Освен това някои устройства имат редактор,който прави каквото си иска.
46
2
 
3
 
! Отговори
Ало виц преди 5 години
До ВицМигрирайте тогас,ко чакаш.Ща бъда щастлив стар лекар
45
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанците наричат македонското знаме "вентилатора".
44
3
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
Идат евро-избори и за това евро депутатите алармират ли алармират. Да ги чуете и да харесате как добре ви представляват. 3 г. ни аларма ни стон - взимаха си заплатките и си се возеха София -Брюксел като как си ходите до Диканите събота и неделя.БОЙКОТ на евроизборите. Нека ги изберат 300 хил. роми и ако не ги е срам да идат да си вземат заплатите.