Премиерът на Молдова: Чувствам се румънец!

Но все пак Павел Филип не желае обединение с Румъния
30 ное 2018 19:00,
15
Премиерът на Молдова: Чувствам се румънец!
Снимка: Reuters

Премиерът на Молдова Павел Филип заяви днес, че се чувства румънец, но се отнася скептично към действията на т. нар. унионисти, които подкрепят обединение на Молдова с Румъния, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Никога не съм крил, че мисля на румънски и че у мен, както и у моите родители, тече румънска кръв. Отношенията с Румъния са много важни за мен, повече, отколкото за други, защото съм роден в семейство, което е било разделено с бодлива тел, разказа пред телевизия Молдова премиерът Павел Филип. Той поясни, че неговото семейство е било разделено миналия век, когато Молдова е преминала от Румъния в състава на СССР, като баща му е останал в Кишинев, а неговите братя - в Букурещ.

"Години наред на тях им позволяваха да се виждат веднъж в годината. Аз помня тези срещи, изпълнени с емоции, сълзи и чувства", разказа Филип.

Премиерът на Молдова посочи обаче, че гледа скептично на дейността на унионистите. "За съжаление, ние чухме много гласовити изявления за сближаване с Румъния, у нас дори има унионисти, които също направиха много изявления, но аз не съм видял резултати от истинското сближаване с Румъния", каза Филип.

Още по темата

Призиви за обединение на двете страни се чуват по-често от Румъния, където тази идея се подкрепя от близо 68 процента от населението. В Молдова обаче, според анкети, идеята се поддържа само от 21 процента от гражданите, а президентът Игор Додон дори предложи със закон да бъдат забранени партии и движения, които подкрепят ликвидиране на молдовската държавност. Лидерите на управляващата в Кишинев проевропейска коалиция предпочитат да не забелязват действията на унионистите, за да не влошат отношенията с Букурещ и да запазят симпатиите на десния електорат преди предстоящите през февруари парламентарни избори, отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Балканите всички народи имат по две държави:България - МакедонияГърция - КипърАлбания - КосовоСърбия Република сръбскаРумъния - Молдова
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и нашия премиер не се чувства Българин. Ако беше, щеше да вие от яд за Южен Поток и Белене и срещу разни ветрени централи и рекетьорите от Украйна и Полша, заради които нямаме директна тръба от Русия и имаме скъпа газ и скъп ток...Сигурен съм, утре Меркел или някой друг изявен "демократ" му укаже посока за обединяване с Турция, ще хукне натам с всичка сила...
9
9
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тия никога не са били една държава ....никога....
8
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съседните държави на руския Гулаг са перманентно заплашени от Руското Зло !
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците и в това ни изпревариха!Кога македонски премиер ще си признае ,че се чувства българин?В Молдова въпреки ,че си държат за държавата ,признават румънското си потекло !Това кога ли ще се случи в Скопие?
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богдан I (на румънски език Богдан Вода(войвода) - Bogdan-Vodă).Управлява 1358-1365г. Богдан е български болярин и първият владетел на Богданско(днешна Молдова).По неговото име тази област е наричана на името на Богдан - Богданско. Оглавява въстанието на българския народ против унгарските феодали и през 1359 г.,Богдан основава в земите между Карпатите,Прут и Дунав в независимо българско княжество - Богданско,по-късно наречено Молдова.
5
5
 
7
 
! Отговори
Д преди 5 години
Роми в румънию
4
4
 
7
 
! Отговори
Т преди 5 години
И какво прави в молдова нека отива там при ***
3
7
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Да се ревизира Трианонския договор от 1919 г. и на Влашория да се отнеме Трансилвания, Банат и Северна Добруджа!
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 21%от молдованите подкрепяли обединение с Румъния .А,русофобите се опитват да ни внушат ,че Русия не позволявала обединение!Молдова съществува като самостоятелна държава през12-16век и в началото на 19в.и хората си искат държавата .Румънците ,да им върнат Западна Молдова ,а да не ламтят за още територии!
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уважаеми господин молдовски премиер въпреки че това мен не ме засяга ще кажа следното издръжката на България не може да издържа повече от следните градове България като град и София Пловдив и Варна българската Македония като град Петрич Асеновград играчки стендил Кюстендил българската кърджалийска държава единствено като град Кърджали българското индийско индианско население държавата роман от Дунав роман от днес *** като град Стара Загора и град Бургас и влаш град Силистра Силистра Силистра