Каракачанов настоява: В Скопие да спрат да фалшифицират история!

Има ясни клаузи в договора за приятество, настоя вицепремиерът
9 дек 2018 13:13,
94
Каракачанов настоява: В Скопие да спрат да фалшифицират история!
Снимка: Булфото, архив

Има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята, каза днес пред БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов, коментирайки актуални въпроси.

"От година и половина тази т.н. комисия на практика няма никакъв напредък. От българска страна има желание да се правят компромиси, което според мен е недопустимо, а от македонска стана има желание да се шикалкави", каза той, визирайки работата на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

"Например твърдят, че цар Самуил воювал и срещу България", каза Каракачанов и същевременно подчерта: "Не съжалявам за договора, беше крачка напред".

Още по темата

Според вицепремиера в Скопие трябва да се промени манталитетът и Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет.

"Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам", допълни Каракачанов.

Отговорът на македонското външно министерство не закъсня.

"Подписахме споразумение за приятелство и ще изграждаме приятелство, но това предполага взаимно разбиране, уважение и загриженост за интересите на съседа. Република Македония ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа на подписания договор с България и на европейските ценности, по които се водят двете страни”, пише в позицията на Македония.

Помирителят в "Обединени патриоти"

"В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", каза Красимир Каракачанов.

"Единственият въпрос, по който се наложи компромис, са пенсиите. Ние смятахме, че минималната пенсия трябва да стане 300 лева, допълни министърът на отбраната. Той е категоричен, че "няма драми в правителството и от друга страна - между нас и ГЕРБ". "Излишни приказки и спорове са кой ще бъде евродепутат и кой – не."

"В края на краищата хората ще оценят дали коалицията върши работа. Това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме", добави Каракачанов. И оцени Ангел Джамбазки като най-активния български евродепутат.

"Той е подходящ кандидат, но трябва да решим заедно", каза Каракачанов.

 Кораби на НАТО в Черно море

Той коментира ситуацията в Керченския пролив и евентуално искане към България от страна на САЩ.

Няма искане към България за засилено военно присъствие в региона, има към Турция, каза Каракачанов. Той допуска, че това е проверка на САЩ доколко Турция е реален партньор в НАТО.

Движението на външни за черноморските държави кораби може да става само в рамките на 21 дни, обясни Каракачанов.

„Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища  НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България Румъния. Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. От сблъсъка в Азовско море имат интерес и руският президент, и украинският президент по вътрешнополитически причини“.

За ремонтите на руската военна техника

Каракачанов беше категоричен, че "няма откъде да се вземат 20-25 милиарда, за да махнем всичко руско". Така министърът на отбраната коментира въпроса за поддържането на руската военна техника. Полските МиГ-29 са три пъти повече от нашите и са по-стари, подчерта той.

За българите в чужбина – министерство, а не агенция

България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов на въпрос са бъдещето на Държавната агенция за българите в чужбина и предложението за нейното закриване.

Необходима е ясно разписана държавна политика. Има четири милиона българи в чужбина, напомни Каракачанов. Според него е необходимо специално министерство.
"Не ме е страх, но не ми се правят предсрочни избори. Уморително е и губене на време за държавата", отговори Каракачанов на въпрос за евентуални предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Браво на Каракачанов,постави на място македонците,време беше.Приятелството си е...приятелство,ама сиренето е с...пари.
26
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо се дава трибуна на Иван, по баща - Дончо?
25
4
 
9
 
! Отговори
Осмучи Микура преди 5 години
До Не трябва да! Албанците не са гадни а са ни потенциалните съюзници, за разлика от враговете ни - сърбите и гърците, че и мамалигарите!
24
0
 
4
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
До Анонимен, стига с тия византийски емисари, нямат нищо общо нито с България нито с българите.
23
0
 
13
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Че тя Македония няма да съществува ако не краде и изопачава историята ни. Не знам дали Тумбака, Джамбаза и др. съзнават какъв голем .... си вкарахме, като подписахте тоя глупав договор със Струмишкия Заек! А трябва да подобрявате отношенията с Албания и Косово и да разтръбите по цял свят че на запад от БЮРМ живеят българи!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 888най-българската буква "Ъ", и "Я" и "Щ" и още... Канели някакви продажни "професори" от Щатите да ги убеждават, че не са българи. И затова ако не се лъжа известният Бешков, казва : "Македонската" азбука се нуждае от малко букви и много долари".
21
0
 
4
 
! Отговори
888 преди 5 години
До До македонциЧетох преди около 30 години, как в тогавашна Македония наш режисьор съвместно с местен правят театрална постановка и когато нашият усетил, колко е осакатена българската азбука при преправянето й в "македонска", попитал колегата си :"А бе вие как се оправяте без буквата "Ъ", той светкавично му отговорил - "Не ме питай братко ! Ако сега ми отворят сърцето , в него "Ъ" ще намерят !".Когато сърбите са разбрали, че не могат да накарат българите в Македония да се чувстват сърби, са започнали "македонизацията" им, като първата им работа им била да изхвърлят от азбуката
20
0
 
8
 
! Отговори
Не трябва да преди 5 години
позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.Тези "македонци", които са от български произход ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
19
2
 
10
 
! Отговори
До македонци преди 5 години
Македонци, защо не си измислите и македонска азбука? Щом твърдите, че диалектът на който говорите не е чист български ви трябва и нова македонска писменост. Ама вие можете само да крадете от другите народи. Народ който няма собствен език няма как да има и история.
18
1
 
2
 
! Отговори
Се преди 5 години
До АнонименОт тояга разбира всеки,но мисля че Обикновенно който я предлага той я получава.Като заключение:Честита ви медийна манипулация.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога признах е Македония не плачехме а се прегръщахме.Кога Тиквата подписваше договора се целуваха.Когато ги направиха Северна пак ги плацикахме.Кога казваха че сме били окопатори си мълчахме .Сега цар Самуил делим.Сега ли Каракачанов се сети за Македония.
16
0
 
11
 
! Отговори
Ne e преди 5 години
До АнонименНе са взети от сръбската азбука,а обратно македонците измислят и добавят букви в азбуката и след това сърбите ги приемат.А иначе наистина е така,те съществуват от 1944 година като дръжава.Но най-интересното е защо не искат да са българи,като всички знаят че имат такива корени.Можеби както и сегашните българи,които отиват в чужбина и се срамуват че са българи.Когато чуят ,че говоря на български в чужбина бягат от мен и семейството надалеч.Така си е,ние никога няма да бъдем задружни
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембака клати коалицията и стабилността.
14
4
 
12
 
! Отговори
свекъра преди 5 години
Смеете му се и го обиждате, но момчето излезе стабилен. Направи кариера ,има много контакти с големи хора, забогатя ,така да се каже е мултимилионер, думата му се чува. Може да е комичен със синята каска на главата,ама след време ,ако мине до вас,докато отивате на работа с лимузина за 300к сложил скъпите цайси или го видите да заминава с новата си яхта към Ница с готини мадами,докато боцкате цаца в капанчето на плажа, вече няма да ви е много смешен. Така ,че искам го за зет.
13
2
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Дори украинците сами си правят танковете .А на нас вечно ни се натрапва от ,,националисти,, и еврогейци че сме некадърни .Аз не вярвам на мафията герб и ,,националиастите ,, че сме по некадърни от украинците .Съвременен танк дори оръдие не трябва да има .По кого ще стреляш ??? То в куполите на танковете вече няма хора ,дори скоро и куполи няма да има ;) Със съвременни технологии много лесно се правят ефективни оръжия .Няма смисъл от 90 % от нашата техника ;) А е много ефтино да си ги правим сами
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма глупост беше договора с титостанската измишльотина на Балканите - на тезихора им е промит мозъка и няколко поколения са възпитани в омраза към България. Те разбират само като се размаха тоягата, с тях са невъзможни добри отношения, злобни, злопаметни, завистливи и комплексирани - това са тези от БЮРМ, където албанците са в пъти по свестни хора от макетата.
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледай си бизнеса с паспортите бе пич, не се разсейвай с глупости
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как агент на ДС може да е патриот?Ако може някой да ми обясни.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който каже, че не сме македонци му режа езика! Който каже, че не сме българи му режа главата."Тодор Александров
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с Турция направо изби рибата. НАТо за какво да има искане към България? България флот ли има?Военноморският флот на Турция е по-голям от военноморският флот на Русия, с по-модерни кораби и подводници. Затова НАТО се обръща към Турция. Но и това не помага в случая, защото Турция няма кораби и подводници с ядрени бойни глави. Докато Русия е пълна с такива.