Балканите печелят от Преспанското споразумение!

Смяната на името на Македония – стабилност за региона
25 яну 2019 18:35,
41

Значението на Споразумението от Преспа, което решава историческия спор за името на Македония е огромно. Атина и Скопие най-накрая постигнаха съгласие по въпроса, а освен това стойността на решението за смяната на името на западната ни съседка е с висока стойност и за целия регион на Западните Балкани.

Смелостта на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев е достойна за възхищение. Групата “Приятели на Македония”, съвместно с европейски парламентаристи, ще предложи кандидатурата на премиерите за Нобелова награда, сподели в предаването “Светът е бизнес” по Bloomber TV Bulgaria президентът на България в периода 2012-2017 Росен Плевнелиев.

“Когато две държави, които са имали сериозни противоречия в миналото, си подадат ръка и всяка една от тях отстъпи, за да спечели, печелим всички на Балканите. Пътят към просперитет в региона минава именно през такива действия”, сподели в директно включване от Световния икономически форум в Давос Плевнелиев.

Той коментира и случващото се на форума в Давос, като отбеляза, че проблемите, свързани с налагането на санкции и търговски бариери от САЩ, икономическото забавянето в Китай и неяснотите около Brexit все повече притесняват инвеститорите, пазарите и гражданите. Според него във времена на несигурност България трябва да намери своето място. 

“Давайки си сметка, че средата предсказва нестабилност и невъзможност донякъде да се надградят световните институции, всяка една страна трябва да намери мястото си и да опита да реализира потенциала си”.
Президентът определи инициативата на Китай “Пътят на коприната” като една добра възможност за всички 120 страни, участващи в нея.

“Проектът не е само китайски, той е световен, залага на свободната търговия и на печалбата от нея за всички страни...Китай демонстрира в Давос една изключително коректна политика, която цели не само да разшири глобалното влияние на страната, но и да я отвори за международни инвестиции”.
Плевнелиев участва и в дискусия по време на форума, която е насочена към блокчейн технологията и начина, по който тя променя бизнеса.

“Промяната от блокчейн ще бъде революционна... В глобален мащаб блокчейн акумулира толкова много талант, колкото преди 10 години инвестираха днешните технологични гиганти”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
В Македония викат на Българите македонци.Македонци там се наричат само жители с БЪлгарски произход.Българите в Гърция са асимилирани вкл тези от Беломорска тракия и Македония.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички избори от сега ще гласувам наказателно за скапаняците от герб. За нищо не стават. Гаранция, че многоооо хора така ще гласуват. Цветанов добре помни звучния шамар с Президенството. Гербери, разберете, не ви искаме въобще. Махайте се в дън гори тилилейски.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнелиев е омазан отвсякъде с пера и перушина. На какво разчитат като ни го показват? Освен по-противен - друго не се случва.
28
7
 
2
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИЯ преди 5 години
НА ПЛОСКОГЛАВИ РУСКИ ПРОДАЖНИЦИ --- ИЗОБЩО НЕ ОБЯСНЯВАМЕ!!!ДАВАМЕ ГИ НА СЪД--ЗА ПОРУГАВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО И ЕВРОПЕЙСКО ДОСТОЙНСТВО!/..както и за пране на пари от КТБ../ДА ЖИВЕЕ НАТО И ЕС!!!!
27
5
 
7
 
! Отговори
ИСКАШ преди 5 години
До Анонимен 25ГЕРБАДЖИЯ ДА ТИ ОБЯСНИ--С КАКВО,ЧЕ НА ТЯХ В ГЛАВИТЕ ИМ НЯМА ГЪНКИ--КАТО ЗАМРЪЗНАЛО ЕЗЕРО СА-РАВНИ И ПЛОСКИ....
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dnes...????
25
4
 
8
 
! Отговори
напреде към прогрес преди 5 години
Като разбрах,че това са приказки на Кукуригуто,и спрях да чета!Тоя ми мяза на "английски учен" и "дойче веле" едновременно!
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ненавиждам истинкси отрепките от македония
23
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият зор е да се връщат емигрантите от германия в македония и да се строят бежански гета. Зайо е продал македония. Нашия домуз продаде и България и македония.
22
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой от герб искам да ми обясни какво точно печели бългрският народ от този цирк. Искам точно обяснение.
21
8
 
14
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименИ като се обединят Балканите какво става-ислямско блато!Ходи се обединявай с шиптърите,бошняците и турците,та хаир да видиш!
20
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро и Вучич са кандидати за убежище в руския Гулаг...при Янукович !
19
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свалям му шапка на Ципрас. Той заложи политическото си бъдеще, но показа, че я достоен човек.
18
6
 
18
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Определено някой печели от тая работа и това са албанците.Велика Албания тропа на вратата!Изобщо Балканите се превърнаха в ислямска *** с любезното съдействие на Запада.Какъв ще му е кяра-не е сигурно,ама щом са решили-нищо не можем да направим.Гърците поне си прибраха бонусите и зачертаха античността на макетата.Не е зле,но пак са недоволни!
17
8
 
7
 
! Отговори
до 345 преди 5 години
Защо на герберастията винаги трябва да се обяснява?Сега седни и помисли защо НЕ печелим.Ако има с какво.
16
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълската пета колона в Гърция и Македония претърпя пълен крах...да се готви сръбската !
15
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканите печелят, Русия губи. От разделението на Балканите печели само Империята на Злото. Ако всички балкански страни влязат в ЕС повече конфликти и проблеми няма да има. Срещу това се бори Русия ВСЯЧЕСКИ. Хибридната война е здрава, а медиите ни масово са руски.
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки път, когато трябва да се говорят глупости - опират до Плевнелиев.Той винаги е съгласен, а и друг по-подходящ няма.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи, какви простотии! Впрочем, току що блокчейн простотията ми каза, че има проблеми със сертификата на сайта dnes.bg
12
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където няма Русия, няма Войни !Днешните Балкански страни, утрешни Скандинавски страни !