Зарязва ли България българите в Албания? Не им дава гражданство

Когато родната майка не иска да те види, ще обичаш мащехата!
Обновена: 26 фев 2019 09:13 | 26 фев 2019 09:13, Елка Василева
79
Зарязва ли България българите в Албания? Не им дава гражданство
Снимка: архив, БТА

Въпрос на политика, подигравка или чужди интереси – каквото и да е, но след като в Албания беше признато българско малцинство, нашенците там срещат нови проблеми. Това става ясно от публикация на Софика Мале в "Труд".

"Един от най-засегнатите райони от геополитиката в Албания е районът на Мала Преспа. Намиращ се на границите на вече Република Северна Македония и Република Гърция, Мала Преспа продължава да бъде разменна монета между "силните на деня".

През 2017 година благодарение на местни жители, които не се поколебаха да заложат името и подписа си за признаването на българското малцинство, България гордо заяви, че "грешката", допусната през 1946-47 година, е поправена. Даже имаше спор от местния български елит чия е заслугата. Никой не спомена заслугата на тамошните. Хората, които работиха на терен. Така с признаването от албанските власти на малцинство България сложи ново начало за хората си там.

Още по темата

Да! Последваха политически обещания, дипломатически посещения и прочие. Както и очаквания от местните. Хората, които 50 години живееха като македонско малцинство, се обединиха и в една подписка заявиха, че те са българи.

Обаче… Точно тези българи, които бяха потупани по рамото, последните дни четат "Съветът по гражданство не е уважил молбата. Няма категорични данни за наличието на възходящ българин".

Само един факт, за тези, които дори и не знаят, къде се намира този район – в това населено място няма един "гюптин" или "турчин". Хората с векове ревностно са пазили езика, традициите, културата. Архаични, бедни, забравени от съвременния човек, но техни. Дори и днес смесени бракове почти няма. Всеки от нас бе закърмен с думите „с нашенец“, когато е ставало дума за брак.

Но за Съвета по гражданство към Министерство на правосъдието категорични данни за възходящ българин няма. Да, те спазват закона. Дотук добре. Бих искала да питам този съвет как "Петко Петков", син на Яна и Траян, получава българско гражданство, а родителите му, т.е .Яна и Траян, "отказ" заради липса на същите данни.

Абсурдите не спират дотук. Официална България говори за приобщаване на това малцинство. Как? Като веднъж му казва, бори се да се признаеш като българин и се върни към корените си, а втори път, съжалявам, не са намерени налични данни, че ти си един от нас.

Първоначално отказите на българско гражданство за "украинци", "сърби", "молдовци", "албанци", "македонци" го отдадох на натиска, който има тази дирекция заради случилите се събития в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) през ноември миналата година. Но като се сблъсках с "липсата на данни" точно за хора от Мала Преспа, останах без ума и дума.

Какво се случва всъщност? Скоро ще има преброяване на населението в Албания, където се очаква всеки от нас да заяви националността си. Като какви да се заявим след такова решение? Хора с липса на данни за възходящ българин? Факт е, че няма архиви, които документално (паспорт, кръщелно и т.н.) доказват търсените от Съвета по гражданството (СГ) данни.

Случайно? Надали някой очаква, че в 9-те села на границата с Бивша Югославия, Гърция и Албания тогавашната държавна машина ще запази "компрометиращи факти", различни от вече признатото малцинство (македонско).

Историческите факти и народната памет все още са живи. С това трябва да е наясно СГ. Или законодателите, които са писали закона за българско гражданство. Мина повече от четвърт век и ясна позиция няма. Да, хората в Мала Преспа не говорят днешния, книжовен български. Да, влиянието на „македонския език“ в местния говор е наличен. Защото „някои“ имат постоянна политика на терен и с дела.

Какво правим ние? Водим преговори? Вече няма нужда. Страхуваме се, че хората, получили българско гражданство, ще заминат в Европа? Те и сега пътуват свободно. Няма да се учудя ако утре, след поредното разочарование от неспазените обещания, тези хора да обърнат гръб на България.

Когато мащехата е добра, а родната майка не иска да те види, разбира се, че ще обичаш мащехата. Колкото и да ти е болно. Дали утре, когато ще наближи часа за преброяването, пак ще се иска от нас да бъдем българи?

Това са хора! Не са "правене на политика"! И е крайно време да се сложи край на недомлъвките и игрите. Защото изгубеното самосъзнание се връща трудно. Или не се връща“, пише Софика Мале.
 
Българите в Албания са между 60 000 и над 170 000 души, припомня „Труд“. Българското малцинство е официално признато от албанското правителство на 12 октомври 2017 г.

Компактни български анклави в Албания са областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора (Кукъска Гора), разположени по границата с Македония. Значителен брой българи живеят в градовете: Елбасан (4 – 12 000), Тирана (3 – 4 000), Драч (2 – 3 000), Пешкопия (около 1000 души). Българите в областта Кукъска Гора, т.н. горани, са около 7 500 души, и населяват 9 села, най-голямо от които е Шищевец (1 800 души). Освен тези села по поречието на река Дрин в околността има множество албанизирани български села. Концентрация на български преселници от областта Голо бърдо в столицата са кварталите: „Кодра е прифтит“ (Попово бърдо), „Догана“, „Али Деми“, „Алияс“, „Киностудио“ и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
0
 
! Отговори
Мурадов преди 5 години
Не можеш да дадеш на човек който не е бил роден в Република България също и на турците в Турция каква е тази държава всеки иска българско гражданство!! Ние.по-скоро трябва да се обединим в България става въпрос за християни и български мюсюлмани!И да вървим заедно напред за родина България!събудете се хора !!!
58
2
 
6
 
! Отговори
Марто преди 5 години
Добре държавата ги е забравила но вие дето коментирате първо от обща култура трябва да знаете че тези българи в албания живеят в съвсем различна култура и език и много векове откъснати и въпреки това не са забравили езика и традициите на предците им даже и днес ги съхраняват без никакви училища на майчин език
57
10
 
14
 
! Отговори
Каракачамаков преди 5 години
Като нямаш 5 хиляди еврака какъв българин си?
56
3
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
За ГЕРБ по-важното е, че Евродепутат Мария Габриел беше назначена в новото Министерство на Истината на ЕС, където ще може да решава кои новини в интернет са истински, и кои не, както и да ги премахва!
55
12
 
14
 
! Отговори
ВМРО преди 5 години
Не е важно дали си българин. Важното е да имаш 5000 евро.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, тази година, най-сетне трябва да има "попис" по Вардарот. В съзвучие с Договорът за приятелство, да се поиска от македонската страна, колко и кои са се декларирали там българи и да се направи тук една преоценка на издадените вече паспорти и тези, подали молби. По същият начин да се процедира и с другите страни, от където има кандидати. Иначе, само след 5г. Престой в страната.
53
2
 
8
 
! Отговори
Педи Рама преди 5 години
Нещата стоят много просто. Българският национален интерес е тези хора да останат по родните си места и ако наистина са българи да крепят българщината там. В краен случай да дойдат и да се заселят тук. С раздаването на паспорти не се постига нито едното, нито другото. За това кранчето неминуемо ще секне, защото и без друго търпим критики от ЕС.
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в който получат Бг паспорта и изчезват нейде по света, но не и у нас!Уви, такава е реалноста това се отнася за всички така наречени етнически българи кандидатсващи за бг гражданство.
51
2
 
12
 
! Отговори
Факти преди 5 години
през 80-те, всяко лято идваха на гости и ни докладваха в милицията тогава. Те, както и племенничките говорят перфектен Български. Леля ми/на 76 години сега/ искаше БГ гражданство за децата, които от 3 г., респективно 4г., едната е отличник в Амстердам, другата в Техническия във Франкфурт, единствено, за да не забравят, че са Българи след време. Имат достатъчен ресурс, за да не им трябва БГ ВИЗА!!! Държавата ни не отговаря нищо! Вие търсите под вола - кокошка!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не плащат по 5000 евро на зеления чорап.
49
2
 
8
 
! Отговори
Факти преди 5 години
до Анонимен и онзи със съгласните: Всъщност никой не каза: защо консулството/посолството в Скопие не може да изпрати документите с вход.номер до София повече от година. За онези - конспираторите: баба ми се жени за българин в Пирот и остават да живеят там, след 1945г. става окончателно ясно, че Западните покрайнини остават в СФРЮ. Тъй като семейството им е заможно, те са изселени насилствено в Охрид /Македония/, отнемат им се земите и имотите около Пирот от СФРЮ. Баба ми, леля ми и братовчедка..
48
6
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 5 години
ДРУГ ДОБЪР ПРИМЕР СА КОРЕЙЦИТЕ КОЙТО СА:60% НЕРЕЛИГИОЗНИ,30% ХРИСТИЯНИ И 10% БУДИСТИ!!!! ТА КВО ХРИСТИЯНИТЕ И БУДИСТИТЕ НЕ СА КОРЕЙЦИ ЛИ? МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА ГИ ПРАТИМ В ФИЛИПИНИТЕ ИЛИ КАМБОДЖА ПО ВАШАТА ИЗКРИВЕНА ЛОГИКА........
47
8
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 5 години
ЕПА МНОГО ЛЕКА ЛОГИКА ТУКА......... ЗА ДА СИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА СИ ХРИСТИЯНИН ХАХАХА АЗ КАТО СЪМ БУДИСТ ДА НЕ БИ ДА СЪМ КХМЕР ИЛИ ТАЙЛАНДЕЦ..... ВИЕ ПРАВИТЕ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ЕТНОС,ГЕН И РЕЛИГИОЗНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.. НЯМА НАЦИЯ В СВЕТА КЪДЕТО ВСИЧКИТЕ ИМ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДА СА ОТ ЕДНА РЕЛИГИЯ... НАПРИМЕР В МИАНМАР МНОЗИНСТВОТО СА БУДИСТИ НО ИМА 7% ХРИСТИЯНИ И ПО ВАШАТА ЛОГИКА ТЕ НЯМАТ РАБОТА В МИАНМАР ЛИ? ЗНАЧИ НЕ-ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ВАДИМ ВИЗИТЕ И ДА СЕ ИЗНАСЯМЕ КОЙТО ЗА КЪДЕТО Е ТАКА ЛИ?????????
46
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
споко, скоро ще сме свидетели на първата самоунищожили се народ и държава поради алчност, тъпота, нихилизъм,непукизъм, идиотизъм, комунизъм и т.н. и това след 500г турско робство и 1300 години история.
45
13
 
12
 
! Отговори
Зависи кой пита! преди 5 години
Почти всички които се декларират като българи пред журналисти и политици посетили ги в Албания и Гърция,ако при тях отиде някой македонец от Скопие ,те гордо заявяват ,че са македонци ,а не българи.Такива лицемери ли ще правим бг граждани?Къде бяха десетилетията назад ,та не се декларираха като българи и не се бореха за българщината?
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактиУважаеми господине, а какво прави леля ви в Скопие? Навремето много хора, които се увлякоха по македонизма и югославската пропаганда, напуснаха България. Говоря за 60-те години. Тогава БКП не им попречи, защото имаше споразумение за това с югославските власти. Тогава тези хора доброволно се отказаха от българското си гражданство. За тях вече няма и не може да има път назад!
43
2
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
ГЕРБ заряза българите в България,вие ми говорите за Албания ! Важно е да се купуват острови в Гърция и хасиенди в Барцелона !!! Слава ! Слава ! Слава !!!
42
4
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
Бойко мутрата - за 10 години на власт не направи нищо за народа си освен третокласни пътища , които не могат да се конкурират дори с държавите от третия свят, а след катастрофата край Своге гледа да си прикрие далаверите като прикрива докладите за некачествената настилка, която е отнела живота на стотици сънародници!
41
20
 
10
 
! Отговори
гфдгфд преди 5 години
Значи се възмущаваме че агенцията ни е отказала българско гражданство на хора които не говорят български, не могат да докажат български произход, че и носиите им приличат по-скоро на турски шалвари отколкото на български. Къде е проблемът? Кое по-точно е българското на тия хора, освен заявлението че са българи? По тази логика всеки албанец също може да кандидатства за българско гражданство.
40
4
 
22
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Факти: м.Септеври, 2015г., леля ми в Скопие депозира искането за българско гражданство за моите племеннички с всички изискуеми документи, включително документ за раждането на баба им от архива на общинска администрация от началото на 20 век намерен от мен. Тъй като и леля ми и аз имаме контакти/връзки, разбираме, че същите документи пристигат в България през м.Октомври, 2016г.!!!! И до днес нямат отговор.....ама Илияна Йотова взе държавна награда, за това, че не работи....