Ердоган: Осмомартенското шествие бе неуважително към исляма

Полицията използва сълзотворен газ срещу участничките
10 мар 2019 21:21,
95
Ердоган: Осмомартенското шествие бе неуважително към исляма
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес женско шествие в центъра на Истанбул на 8 март в неуважение към исляма заради освирквания по време на ислямския призив за молитва, предаде Ройтерс.

Няколко хиляди жени се събраха в центъра на Истанбул в петък вечерта, за да отбележат с шествие Международния ден на жената, но полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, предава БТА.

На излъчван по телевизията предизборен митинг днес Ердоган показа видео, заснето по време на протеста, показващо как жените скандират по време на призив за молитва, идващ от намираща се наблизо джамия.

"Те показаха неуважение към призива за молитва чрез скандирания, възгласи и освиркване", заяви Ердоган пред тълпата.

Жените, които участваха в шествието, заявиха в Туитър, че скандиранията и освиркването са били част от демонстрацията и не са били насочени към призива за молитва, който започнал по време на протеста.

Турската полиция редовно предотвратява демонстрации в центъра на Истанбул и други места. Анкара затегне ограниченията след налагането на извънредно положение след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Извънредното положение беше премахнато миналия юли.

Ердоган участва днес в митинг преди насрочените за 31 март местни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Забелязва се засилено насилствено насаждане на религии от всякакъв вид сред хората.Спомням си как в първите години на "необратимия демократичен и неолиберален" преход,много хора на зрели години се юрнаха да се кръщават.Не го разбирам това връщане към мрачното средновековие.Аз съм атеист.но проявявам разбиране към агностицизъма.По принцип всички религии,призовават хората към смирение и покорство със съществуващите политико-икономически отношения.
35
24
 
0
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Аллаху Ердогаааааан!
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грузинеца, трябваше да го изненадат на площада групово.... много жени със страпони......
33
4
 
25
 
! Отговори
za Turciq преди 5 години
В Турция има една вътрешна война между ислямисти, кемалисти и светско настроени хора!Последните за съжаление са малцинство!Първите две групи взаимни ще се изядат едни други!
32
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган трябваше да изкара водните оръдия и да ги оплакне с вода малко тия откачалки- феминистките...............хаха...................или по-добре малко сълзотворен газ!!!Да им поспадне ентусиазъма на тия ненормалнички!
31
12
 
28
 
! Отговори
za Turciq преди 5 години
Ердоган е много болен и скоро ще пукне, след него следва разпада на Турция!!Няма да се учудя, ако има и независим Кюрдистан!Защото рано или късно Русия и САЩ ще се разберат.............и Путин, и Тръмп знаят що за стока е султана Ердоган!!!
30
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените трябва да слушат мъжете си...............така е казал Аллах!!Ако не бой по тиквите, най-малко няколко шамара докато им дойде акъла!!Така иска Аллах!!!
29
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган да ги беше охладил малко с вода тия откачени феминистки, да им дойде акъла в тиквите и да започнат да уважават Аллах!!!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....................каза един луд диктатор Ердоган-султан!!!
27
27
 
4
 
! Отговори
Ястребителят преди 5 години
До МАРУШКА ЛЮЦКАНОВАМарушке, Ердоан си е пак много въздържан към провокациите на опозицията и по-специално към опозиращите я жени!Аз случайно я гледах демонстрацията на живо и в момента, когато една група от жените започнаха видимо съзнателно и целенасочено да освиркват призива за молитва, ми стана ясно, че тези кюрветини не само се оппикаха, но и се оккензаха до ушите! Крайно време е мнозинството да сложи край на тиранията на кемалисткото малцинство в Турция! И това ще стане! С як бой!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До38. Ако махат Ататюрк. Ще сменят ли и азбуката или ти си пишеш ей така.?
25
7
 
20
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Държава, която се меси в работата на религията?!? Ами, скъпи ердогане, по тия географски ширини времето в което царят ползваше религията за безпроблемно управление отминаха с второто ни царство. Закъснял си братко с 600 - 700 годинки. Ама няма лошо, поне в европа няма как да ви приемат.
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия не са ли чували за Истанбулската конвенция приета в същия този град??? Що ли не я спазват?
23
4
 
9
 
! Отговори
Едип преди 5 години
За мен 8-ми март е като св. Валентин!
22
3
 
9
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Голям праз какво става в турция само тъпотии из сайтовете аман бе редактори.
21
7
 
25
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
Някъде в турския дълбок Анадол е загубената връзка между неандерталеца и човека!
20
7
 
22
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
В Исляма и Аллах няма едно две - щом Ходжата започне да креска като откачен , трябва всичко живо да пада на колена и да се дупи .Ако не спазиш това правило рискуваш палка по гърба от Полиция или Войник . Даже има и куршум в чутурата .
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се е изцепил тъпкачът на Тиквата...
18
7
 
25
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Ако Ататюрк беше жив,щеше да обеси грузинското султанче на първия дирек!
17
7
 
16
 
! Отговори
Е преди 5 години
Нормален човек не стъпва в Семейната Джамахирия!