Западът не подкрепя опозицията в Сърбия. Защо?

Никой, който желае стабилност в региона, няма да направи това
4 апр 2019 21:45, Елка Василева
40
Западът не подкрепя опозицията в Сърбия. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Има много причини, поради които опозицията в Сърбия не получава подкрепата на Запада. Една от тях е, че Западът продължава все още да разчита на /президента Александър/ Вучич, че ще им даде някакъв резултат в преговорите с Косово.

Тази оценка направи за Радио Свободна Европа Ерик Горди, професор в Лондонския университетски колеж и специалист за Югоизточна Европа, пише в. „Данас“.

Когато става въпрос за Косово - не само Косово, но и Босна и Херцеговина - в някои моменти наистина се вижда, че опозицията е още по-националистическа и от актуалната власт. Защо тогава някой, който иска стабилност в региона, да подкрепя тази опозиция, казва събеседникът на Радио Свободна Европа от Лондон.

Въпреки че опозиционният Съюз за Сърбия вече почти четири месеца протестира в десетки градове на страната, настоявайки за оставката на президента на Сърбия Александър Вучич и други висши представители на управляващите заради, както обясняват, насилието над политическите противници, натиска върху институциите и медиите и повечето опозиционни депутати бойкотират работата на сръбския парламент, Вучич отхвърля възможността за диалог с лидерите на опозицията, която участва в протестите, както заяви той в края на февруари пред ТВ Първа.

Още по темата

Един от тях - Бошко Обрандович, лидер на дясното движение "Двери", той редовно нарича "фашист", а другите двама - Драган Джилас, основателя на Съюза за Сърбия, и Вук Йеремич, лидера на Народна партия - "магнати, крадци и лъжци". Последният път това беше по време на визитата му в Зренянин миналия уикенд.

Дори това, че в списъка на Фрийдъм хаус, реномирана организация за измерване на свободата и демокрацията в света, след години неотдавна Сърбия слезе от категорията "свободни страни" в категорията на полусвободните, не повлия на управляващите да направят отстъпки и да отворят пространство за диалог с обществото и политическите противници.

За промяна на тона на висшите управляващи по отношение на медиите и политическите противници не допринесоха дори последните доклади, които показват изоставане в напредъка на Сърбия в сферата на върховенството на закона и основните свободи, както и оценката на органа на Съвета на Европа ГРЕКО /Група държави срещу корупцията/, в която се посочва, че Сърбия не е изпълнила нито една от 13 препоръки в сферата на борбата с корупцията.

За тях е по-важно да се постигне договор между Сърбия и Косово, отколкото демокрацията в която и да било от страните в региона. Ако някога е била на пръв план, демокрацията сега падна на втори план, обяснява това обстоятелство Ерик Горди.

Регионът на Западните Балкани върви в посока на дестабилизация, оценява Зияд Бечирович, директор на Люблянския международен институт за близкоизточни и балкански проучвания, който обяснява с този контекст защо няма западна подкрепа за опозиционния Съюз за Сърбия.

В съществуващата констелация на отношенията сръбската опозиция, която символизират Бошко Обрадович, Вук Йеремич и Драган Джилас, не може да бъде алтернатива на никого. Известно е какъв е Бошко Обрадович, лидер на движението "Двери" - крайнодясно движение, което в много аспекти може да се характеризира като профашистко, знаем политическия път на Вук Йеремич и неговите становища, които в много отношения са ретроградни, а и обременеността на досегашното управление на Драган Джилас и неговата бизнес империя, казва Бечирович.

Лидерите на Съюза за Сърбия искат с упорити протести да делегитимират управлението на Вучич, но и да привлекат вниманието на света към протестите в Сърбия. През последния месец и половина представители на този съюз се срещаха със западни лидери от двете страни на Атлантика.

По време на двудневното посещение във Вашингтон в края на март един от основателите на Съюза за Сърбия Драган Джилас и секретарят на този съюз Любан Панич имаха редица срещи с американски официални лица, на които ги информираха за ситуацията в Сърбия.

На срещите с главния директор за Европа и Русия в Националния съвет за сигурност Джон Ерат, директора по европейските въпроси Уилям Бъркли, както и с Матю Палмър, заместник-помощник държавен секретар, и представители на Сената и Конгреса, като съобщи Съюзът за Сърбия, Джилас изтъкнал заплахата за демократичните процеси в Сърбия, невъзможността за произвеждане на честни и свободни избори и предал становището на тази част от опозицията, че при такива условия няма да участват в избори.

Но посланието, което в края на февруари бе изпратено от канцеларията на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини бе, че парламентът е мястото, където трябва да се обсъждат политически и други въпроси. След това в Белград пристигна и европейският комисар по разширяването Йоханес Хан.

Макар лидерите на Съюза за Сърбия да му казаха, че в Сърбия се задушават демокрацията, човешките права и свободата на медиите, както и че опозиционните депутати няма да се върнат в парламента, Хан, както разказа Александра Йерков от Демократическата партия, още веднъж изтъкна нуждата диалогът да бъде воден в институциите с цел, като каза, завръщане на опозиционните депутати в парламента.

На срещата с европейския комисар не бе поканен лидерът на "Двери" Бошко Обрадович. Той коментира, че не би участвал в разговори с близки приятели на Вучич от ЕС, които подкрепят нарушаването от негова страна на конституцията и унищожаването на демокрацията. Обрадович посочи още, че това е посланието на Хан, че Западът не стои зад протестите "1 от 5 милиона".

Малко преди срещата с Йоханес Хан лидерите на Съюза за Сърбия се срещнаха в Белград и с докладчика на Европейския парламент за Сърбия Дейвид Макалистър, но съдейки по всичко, не получиха от него очаквания отзив. Макалистър говори за значението на дебата в парламента и предложи да бъде посредник в диалога между властта и опозицията, но опозиционният блок не иска това.

В началото на февруари лидерите на Съюза за Сърбия Драган Джилас и Вук Йеремич се срещнаха в Брюксел с представители на Европейската комисия, с които разговаряха за политическите събития в Сърбия и исканията на гражданите, които всяка седмица протестират из цялата страна. Зияд Бечирович посочва, че в заключителната фаза на диалога между Белград и Прищина Западът не може да приеме становищата на лидерите на Съюза за Сърбия за Косово и за европеизацията на Сърбия.

Поради това е такова отношението на Запада към тази част от опозицията, още повече, че тя няма ясни становища нито за Русия, нито за решаването на въпроса за Косово, нито за членството на Сърбия в Европейския съюз, нито за ситуацията в региона. Следователно става дума за хетерогенен опозиционен съюз, чиято цел е единствено да дойде на власт, а всъщност не знаем какво би донесло и на Сърбия, и на целия регион нейното идване на власт, казва Бечирович.

Опозицията, по мнението на Бечирович, е "откраднала" гражданските протести, тъй като желае по този начин да дойде на власт, вместо да бъде коректив на управляващите и институциите в парламента на Сърбия. Той казва, че Вучич би могъл от своя страна да научи нещо от гражданските протести, да приеме много легитимни искания на гражданите и да коригира своя начин на управление.

Ерик Горди оценява, че една от причините, че Европейският съюз и Западът не се занимават много с демократичните дефицити в Сърбия е това, че съюзът има собствени проблеми с демокрацията и не се справя много успешно с авторитарните правителства в европейските държави като Унгария и Полша, а за САЩ е по-добре изобщо да не говорим - всички знаем каква е администрацията там.

И накрая, има още една причина, а това е въпросът кой изобщо е с тази опозиция в Сърбия, защото ако някой го е грижа за демокрацията, няма голяма вероятност да подкрепи Бошко Обрадович или Сергей Трифунович /лидер на Движението на свободните граждани/ по очевидни причини. Двамата споменати опозиционни лидери са известни с острите си изказвания, които управляващите често използват като оръжие за да доказват, както казват, склонността на противниците си към насилие. От другата страна са обвиненията на голяма част от опозицията срещу управляващите. Това състояние на нещата оставя актуален въпроса за възможни промени както по линията власт - опозиция, така и в отношението на наблюдателите към политическите сили в Сърбия.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Сърбияопозиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До noFreemanАло, Пинко, не помниш ли какво стана последния път в Сърбия?
30
6
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хахаха не го подкрепя, защото Русия е там и ако стане нещо и започне пата-кюта, еврогейчетата ще умрат от страх да не им се разпадне гей-съюза!!!!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kitaec33 Не може и дума да става,за сравнение със СДС и сръбската опозиция.България не е ицапана с кръвта от братоубийствена война,каквато е Сърбия.СДС се появиха,като мощен,демократичен съюз,алтернатива на комунистическото статукво отпреди 1989.Сърбите проспаха падането на Берлинската стена и комунизма,и мечтаеха само за запазване на заграбените чужди територии и Югославия,в която да доминират,с помоща на Москва.В Русия се намираха техните ментори,които ги направляваха по време на клането.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на сърбите е,че повече от 100 години са възпитавани в националшовинизъм.Подарени са им български земи,с помоща на великите сили и най-вече на Русия.В Сърбия няма дясна,демократичва опозиция и всички са фенове на Путин.Саштисаха света с ъс зверствата по време на войната ва Балканите,която запалиха,в която искаха да запазят Велика Сърбия,маскирана,като квазидържавата Югославия.
27
2
 
5
 
! Отговори
kitaec преди 5 години
Много ни напомня за българската опозиция / СДС,ДПС,КТ Подкрепа и пр./,скалъпена от ДС
26
6
 
9
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Като стар репресиран от БКП преди 1989 съм длъжен да открехна младите:Тодор Живков водеше югославофобска политика начело на която стоеше ченгето от Държавна сигурност създал БЪЛГАРСКАТА чалга Тодор КолевРадой Ралин е титовист от БКП и партизанин на когото е било забранено да му се дават ръководни постове но Бай Тошо е имал няколко кофи с ордени запазени за негоЮгославия подкрепяше македонизма и точно на границата ни е "сръбския" ДимитровградТВ-тата на Сърбия използваха ЛАТИНИЦАТА ФАКТ
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВовката се гъбарка със запада както си поиска. Велик е.Мда, но само с монголоидите го прави успешно.---А-а, и с еврогейците, и еврогейците...и с евротолерастите, и с евроджендърите......а, и с тия, дето имаш ишияз. :) :)
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Западът не подкрепя опозицията в Сърбия. Защо?"---Сигурно Володята Путин нещо им е "споменал".6 Знае ли човек?... :)
23
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВУЧИЧ СЕ ПОСРАЛ,А ПУТИН ДВА ПЪТИ!!!
22
6
 
18
 
! Отговори
НАТОреален преди 5 години
Русия откъсна парче от Украйна и й наложиха санкции.НАТО откъсна парче от Сърбия. Къде са санкциите срещу страните-членки на НАТО?
21
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада откъсна със сила Косово от Сърбия. А имат наглостта да говорят за Крим.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада си има шпиони политици и подкрепя тях в цяла Източна Европа. Събаря нешпионите политици, когато спечелят изборите и пак докарват техните шпиони на власт.
19
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министърката Ангелакова на туризма пък си купила 4 апартамента на по двеста евро, а дали изобщо и толкова е дала е друг въпрос. Тия гербаджии са до един върли корумпета! Оставка! Незабавно!
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Вучич е на Путин !!!.....Вучич е на Путин колкото Тито беше на Сталин, но се опитва да го ползва за да наложи на Запада някакви отстъпи за Косово !
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немъ файдъ ъ паръ.Украйна още се чудят къде да си я бият в главата.Те доставяха доста суровини и технологии в бившия СССР.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ ОПОЗИЦИЯТА,ВУЧИЧ Е НА ПУТИН!ФЕЙКНЮЗ БАТЕ!!!!!!
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Владимир rules!
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сръбската политика от край време е "куче влачи, диря няма" !Когато беше "социалистическа" беше дупе и *** със Запада, а сега когато е "капиталистичека" се пише "брацка" на Русия и защо ?...само заради надеждата, че може да си върне Косовонаше !!!За България в момента Сърбия е просто един аутобан за Европа !
13
3
 
13
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Що, запада не я подкрепя значи е реална революция на народа без диригенти отвън!
12
20
 
3
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Сърбия е много болна.И това е, защото Просия е слаба.Функцията на Сърбия е единствено да забиеа ножки в гърба ни, по поръчка на Тюрмата на народите.