Развяха албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид на Великден

Един човек е глобен и изгонен от страната заради инцидента
30 апр 2019 09:20, Елка Василева
145

 

На втория ден от Великден в сърцето на Самуиловата крепост в Балканския Ерусалим – Охрид, се развя 15-метрово албанско знаме.

Инцидентът, който разтревожи охридчани, както и многобройните туристи в македонския град, е станал вчера предиобед, когато група от около 40 души, облечени с албански носии, сред тях и жени със забрадки, един по един успели да влязат с останалите туристи в Самуиловата крепост, пише Алфа тв.

Свидетели казаха, че освен че опънали огромното албанско знаме, те и развявали албански знамена.

„Групата албанци с развято знаме преминаха през всички по-важни точки в стария град, откъдето отидоха и към градския кей, където ги заварихме. Приближихме се и попитахме къде отиват с албанското знаме и каква е целта на този акт“, каза очевидец.

Видяното разгневило охридчани, които им предложили веднага да си тръгнат от Охрид, докато не е станал инцидент, пише македонската телевизия.

Жителите на града били ядосани и на полицията, която вместо веднага да ги задържи, само наблюдавала отстрани този акт, за който смятат, че е чиста провокация по време на най-големия християнски празник.

Освен огромното албанско знаме, поставено на Самуиловата крепост, част от групата се снимали с развято албанско знаме, качено високо на крепостта.

Днес медиите в Северна Македония съобщават, че заради разпъването на албанското знаме един човек е платил глоба от 1 100 евро и е получил 5-годишна забрана да влиза в страната.

Санкцията била определена от съдия заради вчерашния инцидент, при който четирима души от фолклорната група Арбераши от Косово поставили албанското знаме на крепостта в Охрид като част от хореографията за техен клип, пишат днес македонските медии.

Санкционираният член на фолклорната група веднага напуснал страната, съпроводен от полицията.

Двама души са били задържани за инцидента, но санкциониран е бил само Герг Прекоцай на 50 г. от Косово с местожителство в Лозана, Швейцария.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери каза снощи по телевизия ТВ21, че хората, поставили албанското знаме в Охрид, са културни работници и поради това наказанието е трябвало да бъде по-леко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арнаутите се вижда че не само имат мераци към България.Това е чисто нарушаване на Българският Суверинет.С тези трябва да се говори на ,,по-особен'' дипломатически език.Както навремето се е използвал този език за разрешаване на дипломатични проблеми и въпроси със Сърбия.Всяка жаба трябва да си знае гьоля,и да си пърди само в него.Никой не е длъжен да търпи такива подигравки и унижения в 21ви век.Да внимават къде си развяват *** *** арнаутите.
84
1
 
5
 
! Отговори
Ариец преди 5 години
До Небългарин.Димитър Хометиян пише за българите."Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия..."
83
2
 
12
 
! Отговори
ALO преди 5 години
До 88 Небългарин А ти европеец ли си бе, хитано мангоромски. Вас са ви изгонили от Индия, защото не се търпите
82
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Не знам кой какъв е, и какви знамена вее, но знам, че единия ми дядо е бил граничар на Българо -Албанската граница.
81
2
 
29
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Дедо се казуваше бугарин, тате - югославянин, я съм македонец а сина се казува шиптар.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НебългаринХа-ха... Ходжата ще е доволен от теб и ще те уважи тая нощ !
79
20
 
9
 
! Отговори
Небългарин преди 5 години
До Архангел ПсувнаилБългарите са варвари и степен народ от централна азия, който няма нищо общо с цивилизацията, още повече с Охрид. Въпроса е затворен.
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прострях си гащите върху Европарламента в Страсбург... ...както си му е реда, с жълтото отпред, кафявото отзад... ...като се имат в предвид националните флагове, обаче...?...се опасявам за конфликт между Белгия и Германия !?
77
2
 
7
 
! Отговори
INTERNET TROL преди 5 години
Аз мога да правя всичко, от това да слагам плюсове и минуси (естествено, че моите коментали са с приоритет за плюсовете, без значение дали останалите отговарящи на моите виждания са по-смислени) до това да спамя и развалям дискусии (обикновено фалшиви) да манипулирам мнения, както аз преценя, че ще е по добре, сиреч, както на мен ми изнася, до това...да срина сайта :)
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С цензурата още по-добре се е получило антибългариии
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само мен ли ме напушва яко смях като слушам "македонския" изказ?
74
1
 
18
 
! Отговори
INTERNET TROL преди 5 години
Както повелява Copoc
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛБАНСКОТО МАЛЦИНСТВО Е ПРОКЛЯТИЕТО НА МАКЕДОНИЯ. ТО ВИНАГИ ГЛАСУВА НА ВТОРИ ТУР ЗА БЕЗРОДЕН ПРЕЗИДЕНТ. А в България има етнически партии като турско-ромската ГЕРБ и ДПС, изпаднали в отявлена медийна коалиция...
72
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
При образуването на българската екзархия и по-късно на Цариградската посланическа конференция през 1876 г. се определя землището на българския народ, включващо Македония. Македонските възрожденци се определят като българи. Така че съвременните българи и македонци са еднокоренни народи с на практика един език. А албанският национализъм е закъснял с един век и няма бъдеще. Впрочем, на балканите кое и как да бъде решават великите сили, а не балканските народи
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то ако говорим за произход и върнем достатъчно далеч, ще се окаже, че произлизаме от една мaймуна! Егати заблудените гръко-северомакедонци!
70
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Уважаеми българи! Не се опитвате да убедите северномакедонците, че са българи. Аз съм се опитвал да говоря с такива същества и повярвайте ми - невъзможно е! Ама ако искат и инки да се наричат. Когато някой не ти иска помощта просто не му я предлагай. И още нещо. Българите не са траки, гърци, мърци и какво ли още не! Българите са Българи! Да според тесногърдото гръцко мислене сме варвари, защото варвари според тях са всички НЕгърци! Аз лично не съм грък, значи съм варварин!
69
2
 
27
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
"Българите произхождат от централна азия от степите на Алтай, "Мдааа, Алтай е планина. Как може да има степи в планината не става много ясно от писанията на дрогаря сорросоидд. Това е все едно да кажеш от саваните на Килиманджаро или от пампасите на Апалачите. Извинете, но да ви попитам вие случайно да не сте Ирландската пастирка от Скалистите планини? Танцуващият със синоптичката? Нещо във вашия изказ ни кара да ви подозираме че сте от прериите на Винету.
68
2
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Не знам защо информационния сайт Днес допуска провокационни антибългарски изказвания като това на 75 Небългарин, при положение, че постоянно се трият и премахват определени коментарии на други съфорумци. Но това се превръща в обществен проблем. Да не говорим, че да се допуcкат изказвания какви "права" имали турците над балканските народи е просто скандално
67
34
 
6
 
! Отговори
Небългарин преди 5 години
Стига сте лъгали. Българите произхождат от централна азия от степите на Алтай, прародина на най-свирепите народи. Затова и българите са природно зли като народ и всичките им съседи ги ненавиждат. Няма как да сте наследници на траки. Траките са измислица на псевдоисториците ви-траколози. А Охрид е бил български всичко на всичко за около 2 века. Турците имат повече права над Охрид от вас. Даже в днешен Охрид живеят и турци, но българи - не. Над 80% се определят за македонци.
66
5
 
21
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
"азиатци-българи" има само във Фондация "Отворено общество"Останалите сме арийци-българи.