Строителният бум и тъмния свят на корупцията: Без подкуп – няма строеж!

В албанската столица Тирана строежите са много... А подкупите – още повече!
25 юни 2019 20:30,
43
Строителният бум и тъмния свят на корупцията: Без подкуп – няма строеж!

В албанската столица Тирана строителните площадки са често срещана гледка. Строителният бум е добре дошъл за предприемачите, но има и своята тъмна страна. Защото тук нищо не се случва без подкуп.

Хайредин Фратари е един от най-успелите предприемачи в Албания. През 2006 г. името му се прочу извън строителния бизнес, защото той обвини градските власти, че са му искали подкуп.

"Нужно ми бе сторително разрешение за един парцел с многоетажна сграда. Изведнъж се появи човек, който ми искаше пари. Аз му казах "Ще ти дам 1 млн. евро, но първо да взема разрешителното", защото знам, че дам ли парите няма да видя никакво разрешително", обяснява Фратари пред DW.

По такава схема до 90% от печалбите от строителството потъват в джоба на администрацията.

От корупцията във всички сфери губят и големите, и малките предприятия.

Близо 90 000 малки фирми са фалирали в близките години, защото не могат да си позволят да дават подкупи, а няма кой да ги защитава от наглите искания. Същевременно няма и наказани чиновници, които съвсем официално си искат подкупи.

Министърът на правосъдието на страната е съгласна, че корупцията е проблем за страната. Тя се надява, че правосъдната реформа, която е част от изискванията за членство в ЕС дава своите резултати.

"Корупцията е проблем не само за Албания, това е предизвикателство и в страните от ЕС. Ние постигнахме известен напредък, макар и недостатъчен, защото корупцията не е нещо, което лесно можеш да изкорениш", твърди Етилда Гьонай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
44
 
! Отговори
WTF???? преди 4 години
"В албанската столица Тирана строежите са много... А подкупите още повече!"A в бантустанската столица София как е? Не е в наш интерес да повдигаме въпроса, че скандала с Артекс и подкупа - апартаменти за Цвък и Цецка е още пресен-пресен!
16
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България винаги е имало корупция, обаче такава като през последните 10 години не е имало никога.
15
2
 
30
 
! Отговори
Подкупи ли чух? преди 4 години
Добре, че в България такива проблеми не съществуват. Все пак сме в ЕС, държава за пример и подражание, според демократично избрания с 10% от гласовете премиер.
14
2
 
30
 
! Отговори
179 преди 4 години
По нищо не се различава България от Албания.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8В България няма доказателства за корупция, има усещане за корупция.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10.Абе супер, ама защо ми вдигат данъка, защото са ни предоставили асфалтирана улица, след като са ни накарали ние да си платим асфалтирането?
11
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 9. Можеш да напишеш, че важи за всяка държава и ще се намерят колкото искаш хора, които ще кажат, че е вярно.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София Топлофикация ни разтакаваше безкрайно, за да ни включат. После, след като решиха, че вече сме достатъчно омекнали се появи един тип, Боби Ангелов, който каза, че трябва да съберем по 50 лв. от апартамент и ще уреди включването. Смотолеви, че той бил от Топлофикация, ама всъщност щял да представлява нас. Като си събра парите и ни включиха. Уж нямат клиенти и се борят за клиенти, щото щели да фалират, ама докато не си вземат рушвета, не включват абонати.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7. Ами супер, иначе щеше да газиш в кал.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Объркали са името. Вместо България са написали Албания.
7
13
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
До 6. А ти как разбра коя страна в Европа е най-корумпирана? Нещо като доказателства, данни, информация имаш ли? Може би работиш в Интерпол, ЦРУ или Мосад? Или просто си се плюнчиш като поредния долен нихилист?
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не мислите, че в България е различно. Купих си жилище в новострояща се сграда. Общината изнудваше строителя да направи улицата и да я подари на общината. Иначе му блокираха процедурите по издаването на необходимите актове и документи. Строителя естествено направи каквото искат от него и прехвърли цената върху клиентите си т. е. върху нас. След като си платихме и улицата после като ни изчисляваха данъка вдигнаха данъка, щото общината ни е предоставила асфалтирана улица.
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мили Боже !!!Каква арогантност?!?!Прочеох заглавието и отворих статията с очакването че ще говорим за столична община а те ми разтягат локуми за Тирана.Не е истина.Най-корумпираната страна в Европа да се присмива на някой друг па било то и Албания.Нямата ли срама бе тиквеници ?!?!?!?
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същата работа е и тук и все още никой не сме вкарали в затвора. Ако и албанците ни минат, само Северна Македония, ще останат зад нас :)
3
3
 
7
 
! Отговори
а преди 4 години
Каква корупция, то там (почти) няма икономика.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албаниона влиза в Европейски съюз, Албиона излиза.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помислих, че за БГ е статията, то за Албания... ама си е писана като за БГ..