Унгарският съд потвърди: Груевски остава в Будапеща

Експремиерът на Македония се укрива от родното правосъдие
Обновена: 27 юни 2019 20:12 | 27 юни 2019 20:10, Екип на Bloomberg
8
Унгарският съд потвърди: Груевски остава в Будапеща
Снимка: Reuters

Будапеща ще продължи да предлага политическо убежище на бившия министър-председател на Македония Никола Груевски, въпреки че по-рано днес той влезе в съдебната зала с белезници в очакване на екстрадиция, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Съдът в Северна Македония наложи присъда от две години лишаване от свобода по обвинения за злоупотреба с власт и корупция в отсъствието на Груевски, след което настоя за връщането му в Скопие пред унгарските му колеги.

Молбата бе отхвърлена след двучасово заседание на унгарския съд с аргумента, че „човек, на когото е дадено политическо убежище, няма как да бъде върнат в страната, от която е избягал“.

Бившият премиер на югозападната ни съседка напусна незаконно страната през 2018 г. и потърси подкрепа от своя близък приятел Виктор Орбан.

Унгарският министър-председател подкрепи своя колега на предсрочните избори през 2017 г., но това не помогна особено за крайния избор на македонците, който падна върху Зоран Заев.

Повече по темата може да прочетете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унгарците не спасиха евреите си, но спасиха Груевски.
5
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Реално властта в Македония не иска Груевски в Македония и Унгария и прави услуга. Белград пък "не ни дава" Василев УЖ защото ББ е АД не го искат тук за да си трае и да си харчи парите.Прееваните с 4млрд сме ние глупчовците.
4
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
СМакедония УЖ го иска Груевски. Като ние Цв. Василев от Белград.Унгария не смята да блокира СМакедония за НАТО - демек счита я за бяла страна - обаче Груевски не и дава.Сърбия "не дава" Цв. Василев на България нищо че ние можем да ги блокираме за ЕС.Цирк Буш и почвам да бегам бате.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
макетата да си го върнат по друг начин, очевидно доброволно няма да стане. колкото Сърбия ни върна Мустака, толкова и тоя престъпник ще го върнат. окрал е достатъчно пари, за да си купи свободата в Унгария.
2
4
 
4
 
! Отговори
бай х преди 4 години
и тоя е крадец от класа също като Цв Василев / ктб / в сърбия .....
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюрмци какво ще направят?