Кириакос Мицотакис пое Гърция: Кой е новият премиер?

Дълги години е бил банкер, преди да влезе в политиката
18

Лидерът на дясната партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция. На официалната церемония Мицотакис беше придружен от семейството си.

Още по темата
Името на 51-годишния политик е добре известно в Гърция. Той е роден в семейството на една от най-влиятелните политически династии в южната ни съседка, разказва историята му Bulgaria ON AIR.

Баща му Константинос Мицотакис е бивш премиер на Гърция и лидер на дясната партия "Нова демокрация". А сестра му Дора Бакояни е първата жена, избирана за кмет на Атина, както и първата представителка на нежния пол, заемала поста външен министър.

Самият Кириакос има впечатляваща биография. От образование в престижни университети като Харвард и Станфорд, до владеенето на редица чужди езици.

В продължение на години е банкер, докато не взима решението да се отдаде на политическа кариера. По традиция става част от "Нова демокрация". Заема различни постове, докато преди три години не става лидер на политическата формация.

Според анализатори – победата на Кириакос е била повече от очаквана. Подкрепата към него се засили, след като се превърна в един от най-верните критици на Преспанското споразумение за името на Македония.

Освен това експертите смятат, че важна роля за триумфа му е изиграла харизматичната му личност, опитът и познанията в областта на финансите. Качества, които изморените от икономии гърци търсят в своя нов лидер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не си избират роми за премиери.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То всички са толкова крайни ,че не е необходима крайна десница .
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайнодесните от Хриси авги - аут, крайнолевите - в парламента! Загубена работа!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оскубат Европа и се сменят набързо да си прикрият престъпленията! Няма червени лампи, сини лампи, национално събрание и уж гонене на Цветонии, като му подаряват едно ЕРП за заслуги
13
2
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Че, Станишев говори 4 чужди езици! Царя - 6! Виденов знаеше английски и арапски! Е, и.....!
12
4
 
6
 
! Отговори
Веско преди 4 години
И десет западни университета да е завършил, и десет езика да знае все тая, ония си искат парите !Сметката трябва да се плати, а тия така не им се плаща ! Ненапразно има поговорка-Когато се е раждал грък, дори и еврейна е плакал !
11
1
 
6
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
Кога и ние ще си имаме премиер завършил такива престижни университети !Кога и ние ще си имаме премиер, който да владее повече от един език говоримо и писмено! Кога ще се оправи България !
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мицомакос Марамакос.Учил човекът,а не завършил пожарникарското.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
премиера на Гърция завършил Станфорд и Оксфорд, нашия *** прочел една книга в живота си. Е как да станат у нас нещата?!? докато ги търпим тия мутри и неграмотници, така ще е
8
0
 
8
 
! Отговори
komitata преди 4 години
Днес са изборите утре се предава власта ,така се прави за разлика от нас
7
1
 
7
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
"след като се превърна в един от най-верните критици на Преспанското споразумение за името на Македония"===========================Може би имахте предвид Република Северна Македония?
6
3
 
10
 
! Отговори
Недоумяваща преди 4 години
Как така, защо няма ходжа на снимката? Старшина Десислав Радев винаги има ходжа до себе си по време на церемонии и ходи да празнува Ифтаря в джамията в Хасково!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мицотакис е един лаладжия от министерско потекло. Като цяло гърците размотават ЕС, Ципрас и този го играят доброто и лошото ченге.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Не е ли по-добре ние да се замислим дали вече България не е труп с отложен край ,защото все още нашите майки им слугуват там и са доволни дори и като слуги от заплащането а не съм чула още българи да да са си докарали гъркини да слугуват....
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова там минималната пенсия е 1000 евро ,защото си избират умни хора учили много в Станфорт в Харвард ,стоят си на бюрото мислят и умуват как гърците да не се срамуват ,че са гърци и да имат финансовата възможност да си докарат българи да им слугуват , а нашият бай *** дай му нов джип да натовари слугинажа си и да обикаля по магистралите ,да си упражнява хобито да прегръща бабите и ромите и да ги лъже колко сме стабилни ....МНОГО ИМА ДА СЕ УЧИМ НИЕ ,КАКВИ ХОРА ДА СИ ИЗБИРАМЕ ....
2
8
 
11
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 4 години
Охи мохи мързеливите гърци са хрантутниците на ЕС
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако няма 300 млрд в джоба си да плати дълговете на демократите тоя е никой. Политически труп с отложен край.