Ердоган лаконичен за "EС-400"... САЩ отвръща със заплаха от санкции

Възможно ли е доставката на "F-35" да бъде спряна...
Обновена: 9 юли 2019 21:58 | 9 юли 2019 21:51, Петя Славова
93

"Точно преди да замине за Сараево, турският президент Реджеп Ердоган бе доста лаконичен по темата за закупуването на руските системи за противоракетна отпрана "ЕС-400". На фона на силните възражения на Вашингтон това означава, че той лично не желае да се ангажира по казуса", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.
Още по темата

САЩ заплашват Турция със санкции, ако купи "ЕС-400", тъй като тази система не е съвместима с отбраната на НАТО. А според Вашингтон сделката компроментира американския изтребител "Локхийд Мартин Еф-35", в чието изграждане участва югоизточната ни съседка.

В студиото на Николай Кръстев Георги Димов отбеляза, че позицията на САЩ е категорична. И е напълно възможно доставката на "F-35" да бъде спряна.

"Говори се за три възможни пакета от санкции в случай, че ракетите пристигнат. А американският държавен глава Доналд Тръмп от своя страна заяви, че иска въпросът за купуването от Анкара на противовъздушни системи "ЕС-400" да бъде решен без да се навреди на деустранните отношения", коментира още бившият генерален консул пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че по-рано Ердоган бе категоричен, че няма връщане назад в сделката, която била доказателство за подобрените отношения между Анкара и Москва. И очаквал първата доставка на системите през втората половина на месец юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Граматик преди 4 години
Оправете си граматиката. Пише се С-400, а се чете ЕС-400.... просто е велико неграмотно!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отпрана, еф-35 и ес-400 :D
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не занимавайте хората с тези чобани.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган на каква цена купува ф35? Знае ли някой? Да не би ние да купуваме ф16 на сходна цена? Нещо подозрително ми е някак да се набутват пари на куп и то авансово. Яки комисионни текат към някой джоб!!!!
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като са много добри тия самолети, като са много невидими и щом като могат от разстояние да противодействат на всякакви средства... тогава от какво ги е страх САЩ?
51
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Димитър- Викаш Русия(нямала) пари,ама да те светна шоросче Русия си има стратегическите ракити Авангард и само две от тези Авангардчета и от кашерния ционистки фалирал говедарник ще остане само един лош спомен.Колкото до Иран и Турция ми те са напълно достатъчни да заличат змийското сатанистко гнездо -Исрал и к,во излиза накрая,че ,колко и шарени хартишки да напечата вашия бащица Родшилд ,нито един долар няма да ви помогне срещу военната мощ на Руссия ,Китай ,персиите ,Турция и Северна Корея
50
5
 
16
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Проблема не е допотопната С-400 проблема е че срещу огромен подкуп Ердоган се е съгласил руснаците да програмират системата свой-чужд на закупените С-400"ЕХ ЕКСПЕРТЕ ЕХ УМНИКОВъв всички ЗРК на всякъде по света няма вградена система Свой Чужд. Винаги е допълнителен модул, Защото ако днес характеристиките и станат известни на потенциалния противник какво ще подмениш всички самолети, ЗРК и т.н. или само обособените системи за всеки клас бойна техника?
49
5
 
28
 
! Отговори
Боби преди 4 години
1. САЩ и НАТО не позволиха на Турция да има(до сега) далекобойни ЗРК - всички Пейтриот системи са изтеглени от Турция.2. Турция въпреки НАТО произвежда Дронове, Бронемашини, Крилати ракети, ЗРК с малък и среден обсег, РЕБ системи, Далекобойни РСЗО(с Китай), скоро ще опитата и реактивен Стелт да създадат - изобщо всичко което и осигурява СУВЕРЕНИТЕД - не ми харесва политиката на Турция, но няма как да не им кажа ЕВАЛА
48
28
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До Компетентен"Колко мъка има на този свят Боже...""новия могъщ съюз - Москва - Анкара - и евентуално Техеран" И какъв ще е този съюз? Без икономика, това е пълен смях. трите държави заедно, имат икономика колкото 2 щата в САЩ. Тотален лаейк е писал това....
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
противоракетна отпрана "ЕС-400".Аз единствения ли съм, който вижда как Петя го е "отпрала". Журнализъм! Какво ли е общото ниво на неграмотност на тази територия?
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анадолец с петолъчкае да, ама "някаквата си зенитка" безпроблемно стигна до остров крит и си гръмна напук на прехвалените американски про и пво с които са въоръжени от нато!
45
13
 
16
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Всъщност Ердоган ще накаже отново САЩ като не им купи самолетите. Ето това ще е резултатът. Или какво България, ще го се превърне в заплаха за Турция със стария си американски самолет ли?
44
1
 
15
 
! Отговори
Анадолец с петолъчка преди 4 години
Чудо голямо Някаква си зенитка то и ние имаме от тях С300Разликата е колкото голф 3 и голф 4 :)) като капак и грешно написано С400 не ЕС 400 (ко да ги правиш журналисти който за нищо друго не става го взимат писарушка в петостепено сайче цял живот на минимална) ФАКТ
43
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахото пак са го изтървали.Цяла ноще ще хвали чобан ердоган.Марш в ердоганистан, куче бясно!
42
7
 
16
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Ами ,че руснаците биха ги продали и на САЩ .САЩ да ги купуват да им слагат по един + С400+ и да ги продават на трети страни.Те руснаците вече са на вълна С 500
41
10
 
18
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ердоган има един много силен коз-членството в НАТО.Излезе ли Турция от Алианса-Южният фланг се разпада.Естествено,това е оръжие за в краен случай.
40
9
 
20
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Добре би било САЩ и Турция да са перманентно скарани-и за нас, и за Европа.Колкото по-далече е Турция от ЕС-толкова по-добре.Щото брюкселските *** като нищо ще я вкарат в ЕС,стига да им падне случай...
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Московците и турцитеНе винаги са били врагове. През 19-ти век Русия спасява Османската империя от египетското настъпление. През гръко-турската война Съветска Русия дава милиони в злато, десетки хиляди винтовки "Мосин", револвери "Наган", стотици картечници "Максим", хиляди кавалерийски шашки, милиони патрони и инструктори, с което турците обръщат хода на войната. През ВСВ Турция не се изкушава да удари Кавказ в гръб, въпреки че продава манган на Германия. Имали са блестящи дипломати.
38
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САщ ако откажат да му продадат самолети , Ердоган ще си ги купи от РусияДа, то така става, като не ти дадат мерцедес, купуваш си волга и пак същото. Тапигьози.., Чакайте да видите кво ше стане - само да получат техниката и почват съвместно стс САЩ разглобяване и изучаване на слабите места.
37
11
 
13
 
! Отговори
Тва сам Ердоган ли преди 4 години
Ти го разказа?Приказки от 1001 нощ за балъциМежду другото що толкоз го хвалиш и галиш Ердоган?Че и Турция?В български новинарски форумПлащат ти за пропаганда ли?