Скопие: Честваме Св.св. Кирил и Методий заедно с България

Македония иска резултати и за Гоце Делчев до края на годината
10 юли 2019 10:10, Елка Василева
22
Скопие: Честваме Св.св. Кирил и Методий заедно с България
Снимка: архив, Булфото

България и Северна Македония ще честват заедно Св. св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил като личности от общата история на двете държави. Това става ясно от решение на македонското правителство, за което съобщават македонските медии.

Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

На заседание на кабинета е била приета информация за първата среща на междуправителствената комисия, на която двете страни са обсъдили годишния доклад на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси и съдържащите се в него предложения до двете правителства, като е било прието следното:

„Приети са предложенията за съвместно честване на следните личности от нашата обща история: Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Двете страни са съгласни да промотират договореното и във възможно най-кратък срок да съгласуват датите и общите чествания. При всяко официално честване на тези личности е необходимо ясно да се отбелязва историческата истина за нашата обща история“, съобщи македонското правителство.

Още по темата

Приети са и общите принципи и забележки по съдържанието на учебниците за 5 клас в България и за 6 клас в Северна Македония /Праистория и Антична история/.

В съобщението на кабинета в Скопие се отбелязва, че съвместната експертна комисия решително трябва да забърза дейността си по значими теми от нашата обща история /Гоце Делчев, Илинденското въстание и други/, като стремежът да е да се постигнат реални резултати до края на 2019 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
Слава преди 4 години
Ханство БЪлгария създава в Кутмичевица - Охридска Македония специални школи за обучение на БЪлгарски експерти.Благодарение на тях и досега в Славяно БЪлгарската империя вкл Русия се пее на славянски език.Новата кирилица блокира разпространението на опасни за съзнанието на хората азбуки ..Православните славянски държави да се пазят една друга от диверсии подава отнякъде Константин Преславски..
15
3
 
4
 
! Отговори
ЛеБ преди 4 години
А в България има един отбор, който се мисли за Северна македония и краде история, стадион, емблема и екипи. А поклонниците му-припознавачи.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постепенно СМ ще признаят и 3 март и 6 и 9 септември за празници.
13
6
 
9
 
! Отговори
чшертъу преди 4 години
ИИИИиии Победа за Македония. С постоянство и политика спечелиха. Български политици доведоха до поредната загуба за България.
12
1
 
17
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Стойо (номер 12)Ами според официалните данни Кирил и Методий са двама братя от град Солун, по тяхно време Византия. За етническия им произход няма убедителни данни какви са били - гърци, славяни (не задължително българи) или други.Но по-важното е, че Кирил е измислил глаголицата.Кирилицата е измислена от българския епископ Климент Охридски, но е кръстена "кирилица" в чест на Кирил.Македонците обаче смятат Климент за македонец - естествено, нали е Охридски.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма "Илинденско" въстание, има Илинденско-Преображенско въстание, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). А Източна Шиптария да върви на ... си.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма какво да делим с макетата. Те държава не са имали, когато са се случвали всички тези събития.ПОЗОР ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ВИзантия, няма такава държава приключила е, а България и българи има. Колко пъти сме я били тая Византия. Религията сме си запазили а Византииците са претопени.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажеш ,че кирилицата е твое дело е все едно да кажеш ,че понеже имаш ф 16 ти си го измислил .Всичко е било заплатено прескъпо на Византия през вековете .Даже впоследствие заедно са ни дали и на турците.
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що накрая не си кажат че са българи? Личностите им са българи, затова ще честваме заедно. Езика им български. Историята, истинската е че са отцепени от българия и са им промили мозъчетата. Да признават всичко и да влизат в НАТО и ЕС не ни пречат ако не лъжат и не извъртат историята. По добре да сме прители и съюзници, да върви търговията, пък нека са си самостоятелна държава като искат и без друго са се напълнили с джамии и шиптъри.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли какво ми хрумва и не на шега.Може да чествате заедно византийското иго - общо.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да премахнем кирилицата и да я заменим с латиница.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май е била права на времето баба ми,че от македонец по урсус няма.
3
2
 
27
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Сега разбрахте ли каква каша забърка навремето ,,първият демократично избран български президент,, Ж.Ж. с признаването на тия кекавци ???
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, трябва да се празнува общо.Също и Св.Климент Охридски, който все пак е от Охрид.Иначе щеше да се казва Климент Софийски.
1
3
 
6
 
! Отговори
СС преди 4 години
И защо?