24 години от клането в Сребреница

Днес ще има възпоменание за хилядите жертви през 1995 г.
Обновена: 11 юли 2019 06:56 | 11 юли 2019 06:47, Александър Попов
104
24 години от клането в Сребреница
Снимка: Reuters

В Мемориалния център Поточари край Сребреница днес ще се състои 24-ото поред възпоменание на жертвите от геноцида през 1995 г.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 г., силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, обявен за защитена от ООН зона, като заровиха телата им в масови гробове.

Това масово избиване, признато за геноцид от международното правосъдие, е най-тежкото престъпление в Европа след края на Втората световна война.

Всяка година на 11 юли в Мемориалния център Поточари се организира възпоменателна церемония за жертвите на клането. Днес ще бъдат погребани 33 новоидентифицирани жертви, намерени в масови гробове и идентифицирани с ДНК анализ.

В гробищата на Мемориалния център досега са погребани останките на 6610 жертви. Издирват се още над 1000 изчезнали жители на Сребреница.

Досега Международният трибунал в Хага, Съдът на Босна и Херцеговина и съдилищата в Сърбия и Хърватия са осъдили общо 47 души на над 700 години затвор, издали са 4 доживотни присъди за геноцид, престъпления срещу човечеството и други престъпления в Сребреница, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Волов преди 4 години
Това е ежедневието в свърталищата на исляма, царство на злото.!.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как 3000 хиляди от избитите ,гласуваха след това на избори ?
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цивилизация и краен ислямизъм АМА И СРЪБСКО УЖ ПРАВОСЛАВИЕ са далеч от цивилизацията другаре
45
7
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Босненците - вързани, стояха на колене пред сърбите, които с големи чукове разбиваха главите им. Бащи гледаха смъртта на синовете си.
44
8
 
16
 
! Отговори
Оксиморон преди 4 години
Цивилизация и ислям са противоположни неща.
43
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-големи касапи от босненските са само турските и албанските касапи."заслугата" днес да има ислямистки държави в Европа е на турция.Не е забравено Косово поле, Батак, Перущица, 1 000 000 арменци, 50 000 гърци в Кипър и всички християнски мъченици изклани от турците.Позор за турция и исляма...
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ma4enikЖени, деца и старци в Сребреница не са избивани.
41
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите и гърците са касапите на Балканския полуостров. ДА,ДА,не са турците!!!Гърците поне са спрели след втората световна война .там вече не е имало българи за клане а пък турците им разплакаха гръцката майка,ама сърболяците събраха очите на света преди тридесетина години.Скапаната Сърбославия се разпадна както и е била създадена,с терор и кръв,Бог да прости невинните жертви,най-вече деца,старци и жени.Србия доТокия,а сега србия ко нокия,све маня и маня-все по-малка хахахаха.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен42;ТЕ СЪЩО СА СЪЗДАДЕНИ, ОРГАНИЗИРАНИ, ОБУЧЕНИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ВАС ХРИСТИЯНИТЕ И ЮДЕИТЕ ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА СЕ НАСТАНИТЕ В РЕГИОНА С БОГАТИ ПРИРОДНИ ЗАЛЕЖИ-ГАЗ И ПЕТРОЛ.ИЗЧЕРПАХТЕ БОГАТСТВАТА НА АФРИКА,АЗИЯ,ИНДИЯ И СЕГА ДОЙДЕ РЕД НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК.УНИЩОЖИХТЕ ДЪРЖАВНОСТТА В НАЙ-ПОРЯДЪЧНИТЕ И АНТИ ИЗРАЕЛСКИ ДЪРЖАВИ-ИРАК,СИРИЯ И ЛИБИЯ И СЕ НАСЪБРАХТЕ ТАМ КЪТО ХИЕНИ ЗА ДА РАЗКЪСВАТА ОТ ПЛЪТТА НА МЮСЛЮМАНИТЕ ЕЖЕДНЕВНО И ЕЖЕЧАСТНО.ТИ МИСЛИШ ЛИ,ЧЕ НЕЩО МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА КРЪСТА
39
3
 
6
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 4 години
Потресен съм също и от държанието на редакцията отностно написаното от тези изверги и кръвожадни ***, които са готови с тези си мисли и деяния да запалят огън в снагата на майка България. Много се моля да се внимава какво се пише и говори отностно комшията,човека до тебе, съратника по труд и съдба. Никой не е роб на другия. И никой не е длъжен да слуша и чете мръснишките и *** словоизлеяния на определен кръг *** ,които нямат никакъв принос към добрините на майка България.ВНИМАВАЙТЕ
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПОТРЕСЕН Това го кажи на християните от Иран Ирак Афганистан и други арабски страни
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Радко Младич и Аркан,национални герои на Сърбия " - още един,който е постоял повечко на слънце..
36
11
 
5
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 4 години
Потресен съм от държанието на онези българи които под предлог за "християнска солидарност" лъжат и подкрепят едно деяние ,което е определено като геноцид и главорезите са наказани он МЕЖДУНАРОДЕН СЪД. Потресен съм,че има хора които не се разтройват психически от снимковия материал във връзка с Босна Херциговина и Сребреница.Не мога да повярвам,че на земята живеят такива индивиди и създания,които наричат себе си ЧОВЕЦИ.ЗА ДА БЪДЕШ ЧОВЕК,ТРЯБВА ДА ИМАШ СЪВЕСТ,ЧУВСТВО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ.СЪЖЕЛЯВАМ ВИ.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радко Младич и Аркан -защитници на християнските земи и войни на кръста
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21; Лъжеш, защита на кръста. Лъжеш, защитаваш убийци.
33
9
 
7
 
! Отговори
ma4enik преди 4 години
До Анонимен33; Да оправдаваш едно кръвопролитие. Да оправдаваш убийството на деца, жени, старци не е човешко. Това не може да бъде човек. Това е някакво чудовище което няма описание на този свят. Няма нито едно животно или създание с което да сравни човек тебе. Пожелавам ти да преживееш болката на Босненските Мюслюмани, когато погребеш последния от семейството си да живееш дълго и да се молиш Бог да ти вземе душата, самичък в мъки и проклятия. Проклет да си, проклет да си, проклет да си ти и вс
32
14
 
8
 
! Отговори
до "А ЗНАЕТЕ ЛИ преди 4 години
Тези хора които бяха клани в Сребреница никога не са зверствали. Ако бяхо го направили в Сърбия и Сребреница нямаше да остане и един кръвожаден християнин който да направи това клане. Не обосновавайте кланетата и геноцида над Мюслюманите през 19-20 век с "исторически последствия". Защото в историята такива действия на Мюслюманите няма,няма и доказателства, докато всичко което е извършено срещу Мюслюманите е в телевизионните камери и фотографите. България 1970-1989 г.-също, също не е забравено..
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Последното което е да съм фен на сърбите. Най-малкото, че ненавиждам сръбската музика. А са си и шовинисти. Но фактите са си факти. Няма геноцид. Избити са само мъже. Виж легалното определение. А и прочети малко за предисторията на сръбското нахлуване в анклава. Щяха ли да нахлуят сърбите там и да избият можещите да носят оръжие, ако нямаше армии на бошняците в нарушение на споразуменията? И ако въоражени бошняци не бяха ходили на "гости" на съседните сръбски села по Коледа? А?
30
6
 
19
 
! Отговори
Православен преди 4 години
за кланетата над сръбското население тихо. Не е евроатлантично да се говори за него
29
1
 
13
 
! Отговори
сс преди 4 години
*** то пускането на 2 атомни бомби над Хирошима и Нагасаки въобще не е геноцид то си е статистика на стотиците хиляди загинали, той там пак Хитлер е виновен...