Гърция ще погаси предсрочно част от дълга си към МВФ

Общият дълг на Гърция възлиза на около 9,8 милиарда евро
8 сеп 2019 20:39,
51
Гърция ще погаси предсрочно част от дълга си към МВФ
Снимка: Pixabay

Гърция възнамерява да погаси предсрочно задълженията си по най-скъпоструващата част на кредита си от Международния валутен фонд (МВФ), заяви на пресконференция днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от ТАСС.

Още по темата

По думите му Гърция има интерес да възстанови кредитния си рейтинг, за да може да взема заеми с по-ниски лихви на финансовите пазари. "Ние искаме гръцките облигации да се върнат към инвестиционно ниво, за да можем да получаваме кредити още по-евтино. Ние ще погасим кредита от МВФ. Искането ще бъде подадено в Еврогрупата в петък от ресорния министър. Ние ще спестяваме 75 милиона евро годишно само от тази операция", подчерта Мицотакис.

Предсрочното погасяване на част от дълга към МВФ беше инициирано от предишното правителство, но официално искане не беше внесено заради проведените през юли предсрочни парламентарни избори.

Общият дълг на Гърция към МВФ възлиза на около 9,8 милиарда евро. Съществена част от този кредит - около 3-4 милиарда, се смята за "много скъпа", тъй като лихвата по него е 5 процента. За сравнение Европейският стабилизационен механизъм предоставя на Гърция заеми при годишна лихва под 1,5 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
14
 
! Отговори
Анон преди 4 години
В тази статия липсват много нули... или немците са им ги опростили по някаква схема.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFA"-АКО СИ НА КВАРТИРА ДЪРЖАВАТА ТИ ПОЕМА 50%ОТ НАЕМА"Това е под много специфични условя. Не твърдя, че е лошо нещо. Напровтив, супер се, защото дава глътка въздух на много хора, които иначе, ще са прецакани, да работят ужасяващи работи, само и само да оцелеят, вместо да имат спокойствието, нужно зада се подобрят нещата.Но нека, никой да не остава с впечетлението, че това е общодостъпно, за всеки грък, който има добра работа. Това е социална помощ.
9
6
 
13
 
! Отговори
DO SHEFA преди 4 години
Ти добре ли си? Какви са тези глупости, които пишеш! Ела в Атина - мой приятел на 28 години започна работа като счетоводител преди 3 г. с 480 евро старт, сега е на 700 евро, сестра му е учителка за 650 евро. Какви са тези измислени помощи, за които пишеш? Абе вие нещо не сте добре русофилите, я кажи мигрантите в България как вземат по 1000 лева помощи :D ***!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, предложението на някой хора, ТУК, в този сайт, беше Гърция, да бъде разтурена, да взимат 50% от доходите и хората да страдат. Псле се чудим, защо никой не ни харесвал ...
7
3
 
16
 
! Отговори
Баровеца преди 4 години
До anonimни глупациВъншния дълг на Гърция е над 200 милиарда евро! Незнам как се изплаща това даже и с 1% лихва.
6
6
 
13
 
! Отговори
Ясо паликари преди 4 години
Гърция се посещава от 50 милиона туристи всяка година. Всеки да остави по 200 евро сметайте.Дреме им на гърците.
5
10
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Гърция във фалит, не знам си какви приказки чухме...колко ние сме добре а Гърците зле...а какво излезе? Гърция има дълг 9,8 милиарда евро а просперираща България 20 милиарда. Ехаа чувствам се гражданин на просперираща държава!
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция не била под съветска окупация като нас затова там е добре
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не сте написали другата част на новината че намаляват данък печалба на производителите , намалят ддс - то , данък сгради няма да се взима в продължение на три години за новопостроените имоти и за всяко родено бебе държавата ще дава по 2000 еуро с изключение на семействата с много високи доходи .
2
5
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
тия са в пъти по добре от нас Гърция повече от 240 милярда въвшен дълг България 36 милярда там минималната заплата над 650 евро у нас колко е а
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще вземат на 1,5 процента нов дълг и ще платят стария на 5 процента.Вече така се плащат дълговете и на България.